NEVŞEHİR (AA) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Ayaz bebek Konya'da gecekonduda pencerenin camı kırık olduğu için zatürreden ölüyorsa hepimizin vicdanı sızlıyor. Ama emin olun onların vicdanı sızlamıyor, onların hepsi köşeyi döndüler" dedi.

Kılıçdaroğlu, partisince Telekom önündeki meydanda düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, geçmişte hangi siyasi partiye oy vermiş olursa olsun bütün vatandaşları saygıyla selamlayıp kucakladığını belirterek, 7 Haziran'da birlikte yeni bir başlangıç yapmaya davet etti.

Kılıçdaroğlu, Türkiye'de kavga olmasını istemediğini, bereket ve huzur olmasını istediğini, huzurlu ve yaşanabilecek bir Türkiye için de sadece 4 yıl yetki istediğini yineledi.

Türkiye'de 800 bin taşeron işçi olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Bunların doğru düzgün sosyal güvencesi, çalıma saatleri, iş güvencesi hele tatil hakları neredeyse hiç yok. Bunların tamamını kadroya alacağız dedik. Koro halinde bağırıyorlar, 'Parayı nereden bulacaksın.' Zaten bu parayı devlet taşerona veriyor, taşeron da işçiye veriyor. Ben de o taşeronu aradan kaldıracağım devlet doğrudan işçiye para verecek. Bu kadar basit. Kaynak diye bir şey yok sözde milleti kandırıyorlar. 'Bu projeleri devlet, bütçe kaldıramaz' diyorlar. Bütçede, devlette, Türkiye'de kaldırır. Türkiye dünyanın en güçlü 19'uncu ekonomisi. Yeri geldiğinde mangalda kül bırakmıyorlar ama iş taşeron işçiye, emekliye, çiftçiye gelince 'nereden bulacaksın' diyorlar. Adam gibi bulacağım ve vereceğim."

-"Yandaş değil vatandaşım"

Siyaset anlayışında cebini doldurmak, yandaşa hizmet etmek olmadığını bildiren Kılıçdaroğlu, yandaş değil vatandaş olduğunu vurguladı.

Kılıçdaroğlu, "Onlar siyaseti köşeyi dönmek, zenginleşme aracı olarak yapıyor" diyerek, şöyle devam etti:

"Ben siyaseti halka adanmışlık olarak kabul ediyorum. Siyaset, halka adanmışlık, halka hizmet etmek, sorunları çözmek demektir. Siyaset sorun üretmez, sorun çözer. Onun için diyoruz ki 7 Haziran'da gelin yeni bir başlangıç yapalım. Yaşanabilecek Türkiye'yi birlikte inşa edelim. Ozan Kazım diyor ki, 'sarayın bir bardağı bin 500, benim maaşım bin 300.' Onların adaleti bu zaten. O nedenle sizin adaletiniz batsın diyorum. Adalet halk için olur, adalet bu güzel coğrafyada hiçbir çocuğun yatağa aç girmediği Türkiye'de olur. Adalet budur. Eğer bu ülkede çocuklar yatağa aç giriyor, açlıktan ölüyorsa, Ayaz bebek Konya'da gecekonduda pencerenin camı kırık olduğu için zatürreden ölüyorsa hepimizin vicdanı sızlıyor. Ama emin olun onların vicdanı sızlamıyor, onların hepsi köşeyi döndüler. Ama benim hedefim var. Onlar köşeyi dönemeyecek köşeyi siz döneceksiniz, siz zenginleşeceksiniz."

- "Hiçbir kurumu kapatmayacağım"

Kılıçdaroğlu, eğitim sisteminin tepeden tırnağa yeniden düzenleyip yeniden yapılması gerektiğini ifade ederek, bir yılı okul öncesi olmak üzere zorunlu eğitimi 13 yıla çıkartacaklarını söyledi.

Bunu söylediğinde yine koro halinde, 'Bak işte CHP imam hatip okullarını, Diyanet İşleri Başkanlığını kapatacak' diye bağırdıklarını belirten Kılıçdaroğlu, "Hayatımda duyduğum en büyük yalandır bunlar. Hiçbir okulu, hiçbir kurumu kapatmayacağız. Ama sözüm söz kaçak sarayı Ortadoğu Teknik Üniversitesine vereceğiz. Hortumları keseceğiz. Kul hakkı yiyenden hesabını soracağım. Benim inancıma göre de anlayışıma göre de kul hakkı yemek en büyük günahtır. Bunun hesabını elbette birileri verecektir" dedi.

Vatandaşların bankalara son 10 yılda 180 milyar dolar faiz ödediğine ileri süren Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Kredi kartı borcu faizlerinin ve tüketici kredisi faizlerinin en az yüzde 80'nini sileceğim dedim hemen koro halinde, 'Kaynağı nereden bulacaksın' diye bağırdılar. Devlete burada yük sıfır. Devletin 19 milyar lira vatandaştan alacağı var tahsil edemiyor. Bu alacağını varlık yönetim şirketine 2 milyar 800 milyon liraya satıyor. Bu şirket bir avukat ordusu tutuyor vatandaşa zorla, 'bu parayı bana vereceksin ya da mahkemeye vereceğim' diyor. 1 milyon 220 bin vatandaş taahhüdünü zamanında yerine getiremediği için mahkemeye verildi, 550 bin vatandaş mahkum oldu, 89 bin vatandaş hapse girdi, 500 bine yakın vatandaş hapse girmek için sıra bekliyor. O vatandaşlarımın tamamına sesleniyorum oyunu eksiksiz CHP'ye ver. 8 Haziran'da göreceksin seni hapse girmekten kurtaracağım, hapse girmeyeceksin. Bankalar birliğine diyeceğiz. Gel kardeşim. Sen 19 milyarlık alacağını 2 milyara sattın mı sattın. Oturup devlet olarak anlaşacağız vatandaşın faiz borcunu silecek bende bilançosunu güzelleştireceğim. Devlete, vatandaşa yük yok. Vatandaş kalan borcunu 5 yılda eşit taksitlerde ödeyecek. Onlar devleti nasıl yönettiklerini bilmiyor, devleti kendi ceplerini doldurmak için kullanıyor. Biz devleti halka hizmet etsin diye yöneteceğiz bunun sözünü veriyorum. Emin olun devleti ülkeyi yönetemiyorlar sorun olmaya başladılar."

Kılıçdaroğlu, mitingin ardından kentten ayrıldı.

(Bitti)