CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 4 yıl için yetki isteyerek "Seçim bildirgesi onların hayal edemeyeceği gerçeklerle doludur. Sokakta kağıt toplayana, katma değer üreten sanayiciye dokunuyor. Yoksulluğu bu ülkeden silecek siyasal partiyiz." dedi.

Kılıçdaroğlu, partisinin aday tanıtım ve seçim bildirgesinin açıklandığı programda konuştu. Yaşanacak bir Türkiye'yi kurmak için dört ayaklı stratejinin üçüncü ayağında sosyal devleti güçlendireceklerini belirten Kılıçdaroğlu, "Önce üreteceğiz, sonra adam gibi bölüşeceğiz. Sosyal devleti güçlendirirsek refahı paylaşmış oluruz. Anayasamızın ikinci maddesi ne diyor: Türkiye Cumhuriyeti laik, demokratik ve sosyal bir hukuk devleti diyor. Eğer biz sosyal devleti güçlendirirsek refahı güçlendiririz. 13 yıldır bu ülkede refah eşitçe bölünmedi. 13 yıldır bu ülkede vicdansız bir büyüme modeli yaşandı. 17 milyon yoksul vatandaşıma sesleniyorum. Birileri köşeyi döndü birileri açlıktan öldü. 17 milyon yoksul bu ülkeye yakışmıyor; biz bunların refah düzeyini yükselteceğiz. 17 milyon yoksul ben yoksul değilim diyecektir yaşanabilir bir Türkiye'de." diye konuştu.

'YOKSULLUĞU YÖNETTİLER, BİTİRMEK İSTEMEDİLER'

"Yoksulluğu yönettiler, bitirmek istemediler. 4 yılda Türkiye'de yoksul kalmayacak. Sözüm söz, namus sözü. 5 milyon yurttaşımız borç batağında. Üreteceğiz, kazanacağız, halkça bölüşeceğiz. Sosyal devleti yeniden inşa edeceğiz." diyen Kılıçdaroğlu, sözlerine şöyle devam etti: "11 milyon emekli dinlesin; size Ramazan ve Kurban bayramlarında birer maaş ikramiye vermek benim boynumun borcudur. Ben senden bir şey istiyorum. Senin hayır duanı istiyorum ben. Hayır duanı... Bütün CHP’liler sana saygı duyuyor. Bizim sana vefa borcumuz var. Onu yerine getireceğim ben. Çalışan emekli kardeşime de sesleniyorum. Çalışıyorsun emekli oluyorsun ama geçinemiyorsun. Çalışana da vergi getiriyorlar. Senin emekli maaşından kesilen yüzde 15 emekli vergisini kaldıracağım. Emekli kardeşim hastanede, eczanede bankada para kesiyorlar. Bu üç ayrı kesintiyi de kaldıracağım. Bunları refahı topluma yaymak için yapıyoruz. 17 milyon yoksulumuz var, aylık geliri 200 liranın altında olan bu kişiler var. Namus sözü veriyorum, 4 yılda Türkiye'de yoksul kalmayacak. Hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek. Her ailenin güvencesi olacak. Anne ve çocuklar beraber yaşam mücadelesi veriyor. Aile sigortası getireceğiz, hiçbir ailenin geliri 720 liranın altında olmayacak, sözüm sözdür."

'CHP İKTİDARINDA TAŞERON İŞÇİ KAVRAMI OLMAYACAK'

CHP iktidarında taşeron işçi kavramı olmayacağını belirten Kılıçdaroğlu, "Bütün işçi kardeşlerim, hiçbir ayrım yapmadan, tamamı kadroya alınacak. Çağdaş köleliğe izin vermeyeceğiz. Yaklaşık beş milyon asgari ücretli çalışan size sesleniyorum. Asgari ücret üzerinden alınan vergiyi kaldıracağız, net 1500 TL olacak. Asgari ücretli kardeşim gelirinin en az üçte birini, bazen yarısını ev kirasına veriyorsun. Bunlar konut sorununu çözemedi. Arsa payı alınmayacak. Ayda 277 lira taksitle sana 70 metrekare evler yapacağız. Çiftçi kardeşlerimin yaşadığı sorunları en iyi onlar bilirler. Ürünlerinin alın terini alamıyorlar. İki Trakya büyüklüğünde alan son 13 yılda ekilmiyor. Onlara şu sözü veriyorum. Ürettiğin ürünün karşılığını alacaksın. Hiçbir şeker fabrikasını özelleştirmeyeceğim. Sana mazotu 1,5 liradan vereceğim. Ürün alım fiyatı bir yıl önce belirlenecek. Eğer çiftçi üretseydi Soma olmayacaktı, Ermenek olmayacaktı, eğer çiftçi üretseydi onların çocukları yetim kalmayacaktı. Beş milyon vatandaşımız borç batağında. Bizim iktidarımızda sözüm söz faizlerin en az yüzde 80’ini sileceğiz, kalan borcu yeniden yapılandıracağız. Olmaz diyen varsa karşıma çıksın, istediği alana davet ediyorum onu. Bunun devlete bir kuruş yükü yoktur. İşsizlik kader değil; seni işsiz yapan, siyasi anlayıştır, ranttır. 436 bin vatandaşımız borcunu ödeyemediği için hapse girmek için sırada. Bu borçları silmenin devlete bir kuruş yükü yoktur. Eğer bir ülkede huzur istiyorsak, eğer bir ülkenin yaşanacak bir ülke olmasını istiyorsak sorunları çözeceğiz. Bütün sorunlarını aşan, uygar bir dünyanın onurlu bir üyesi olacağız. Çünkü biz Mustafa Kemal Atatürk’ün onurlu partisiyiz." dedi.

'DEVLET YAPILANMASINI YENİDEN İNŞA ETMEK ZORUNDAYIZ'

Stratejilerinin dördüncü ayağının ise bütün bu kazanımları korumak ve devamlılığını sağlamak olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, "Bunun için de sağlıklı ve güçlü bir yapılanma gerekiyor. Bir devlet yapılanmasını yeniden inşa etmek zorundayız. Devletteki bütün kurumların güçlü olmasını istiyoruz. Demokrasi 4 yılda bir gidip sandığa oy atma değildir. Sıcak siyasetin devletin kurumlarına müdahale etmemesidir. Devlette liyakati esas kılacağız. İşi ehline vereceğiz ki vatandaşa hizmet etsin. Siz kalkıp Merkez Bankası’na müdahale ederseniz, siz gidip kamu ihalelerini başkalarına verecek şekilde hareket ederseniz, demokrasi olmaz. Devletin elinde sopa olmamalıdır, devlet vatandaşına kucak açmalıdır. Vergi denetimini silah olarak asla kullanmayacağız. Vergi denetimini bağımsız kılacağız. Beni eleştirdi diye bir iş adamının kapısına ertesi gün 50-60 tane vergi müfettişi göndermeyeceğiz. Gelir idaresi özerk olacak. Siyasetin hesap vermesi lazım. Hesap vermeyen siyaset olmayacak. Meclis iç tüzüğü değişecek. Halka hizmet edecek, el kaldırıp indiren olmayacak. Onuruyla elini kaldırıp indirecek. Plan Bütçe Komsiyonu dışında, Kesin Hesap Komisyonu olacak ve başkanı da muhalefetten olacak. Bizim için halka hesap vermek, onurlu bir iştir. Tüyü bitmemiş yetimin hakkını korumaktır." diye konuştu.

İKTİDARA GELİRSE İLK 100 GÜN VE 1 YILDA NE YAPACAKLARINI DA ANLATTI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidar olmaları halinde ilk 100 gün ve ilk 1 yılda ne yapacaklarını da anlattı. Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: "İlk 100 gün: Emeklilere Ramazan ve Kurban bayramlarında birer maaş ikramiye, aile sigortasıyla ilgili kanun Meclis'ten geçecek. Taşeron işçiliğe son verilecek, kadroya alınacak. Kredi kartı ve tüketici kredi borcunun faizinin en az yüzde 80'i silinecek düzenleme yapılacak. Siyasi Ahlak Yasası Çıkacak. Kesin Hesap Komisyonu kurulacak."

"İlk bir yılda: Çiftçiye mazot 1,5 lira olacak. Yüzde 10 seçim barajı kalkacak. Üniversite ögrencileri, yurt sorunum var demeyecek. Teşvik Sistemi değişecek. Katma değer üreten sanayiye özel teşvik verilecek. Vergi ve sigorta prim borcu olmayanlara bir yıl süreyle sıfır faizli kredi verecek."

Kılıçdaroğlu, sözlerini, "Ama ben 4 yıl için sizden yetki istiyorum. Seçim bildirgesi onların hayal edemeyeceği gerçeklerle doludur. Sokakta kağıt toplayana, katma değer üreten sanayiciye dokunuyor. Yoksulluğu bu ülkeden silecek siyasal partiyiz." ifadeleriyle bitirdi.