CHP Uşak milletvekili adayı Özkan Yalım, son iki ayda devalüasyon olduğunu ve hiç kimsenin bu konu hakkında konuşmadığını iddia etti. Uşak Organize Sanayi Bölgesi'nde bin konuşma yapan Yalım, “Bundan 13-14 yıl önce birileri kitap atıyordu, ortalık oynuyordu. Şu anda yüzde 27-33'lük bir döviz artışı oluyor, hiç kimsenin sesi çıkmıyor, durumdan herkes memnun görünüyor.” dedi.

'ORGANİZE SANAYİLER SAATLİ BOMBA GİBİ'

Sanayici ve işverenlerin geleceğinin pamuk ipliğine bağlı olduğunu söyleyen CHP adayı Yalım, “Çok fazla ihracat yapan bir sanayimiz yok. Kendi ürettiğimizi, kendi vatandaşımıza satıyoruz. Her şey tozpembe gibi gösteriliyor. Seçimlerden dolayı veya başka sebeplerden dolayı basın bazı şeyleri yazamıyor. Bizler işin içindeyiz, organize sanayiler saatli bomba gibi. Aksini iddia eden varsa biz buradayız.” dedi. Sanayicilerin ürettiği ürünleri satacak ülkelerle ilişkilerin son yedi yılda bozulduğunu söyleyen Yalım, “Ürettiğinizi satacağınız ülkelerle ilişkilerimiz en alt seviyeye inmiştir. Özellikle son yedi yıldır ihracat yaptığımız ülkelerle ilişkilerimiz çökmüştür. En çok satış yaptığımız Suriye ve Mısır gibi ülkelere satış yapamıyoruz.” dedi.

'ŞAPKA DEĞİŞTİRECEK KAFA KALMADI'

İşveren işadamlarının nakit sıkıntısı çektiğini söyleyen CHP adayı Özkan Yalım, “Önceden, üretilen ürünlerimizi altı yedi ayda nakde çeviriyorduk. Şimdi ihracat yapamadığımız için, satışlarımızı kendi vatandaşlarımıza yaptığımız için nakde çevirme işleri 16 aya kadar uzanmaya başladı. Şapka değiştirecek kafa kalmadı. Önümüzdeki günlerde bazı OSB’lerde işçi çıkışları olursa, bazı işçiler işsiz kalırlarsa bu duruma şaşmamak lazım.” dedi. Komşu ülkelerle ilişkilerin bir an evvel iyileştirilmesi gerektiğini de belirten Yalım, “Dış ilişlerde son derece kötüyüz. Ümidimiz, en az kayıpla bu kısır döngüyü atlatmamız lazım. Acil önlemler alınması gerekiyor, acil işverenlere destek verilmesi gerekiyor, kredi borçlarında destekler gerekiyor.” dedi. Uşak’ta işsizlik oranın yüzde 20’lere yaklaştığını söyleyen Yalım, "Uşak ekonomisine, uşak istihdamına katkı sağlamak için marka yapmış birkaç firmanın yatırım yapması için çalışmalarımız olacak. Uşak’ta yüzde 14-17 civarında işsizimiz var ve bu rakam gün geçtikçe artıyor."şeklinde konuştu.

Ekonominin çok kötü durumda olduğunu söyleyen CHP Uşak İl Başkanı Ferit Celal Günay ise, “Ekonomi, duvara toslamış vaziyette. Emeğiyle geçinen kardeşlerimiz, 949 TL bir rakamla bir aylık yaşamlarını sürdürmek zarında kalmış durumda. Sanayi en alt seviyeye inmiş, üretim azalmış, ihracat azalmış. Dünyada en önemli şey olan üretim azaldıysa o ülkede hiçbir şeyden bahsedemezsiniz.” dedi. 13 yıldır insanlar arasında düşmanlık havası olduğunu iddia eden Günay, “Alevi Sünni, Kürt Türk ayrımcılığı yapılmaya ve bunlar birbirine düşman edilmeye çalışılıyor. Müslüman Müslümana düşman olmuş durumda. Komşu ülkelerde ilişkilerimizin durumu ortada. Diğer ülkelerle ilişkilerimiz ise altlarda. Dünyadaki itibarımız sıfırlanmış. Dış dünyada bize saygı duyan ülkelerin sayısı azalmış bulunuyor.” dedi. Bugün asgari ücret alan kişilerin verimli çalışamadığını savunan CHP İl Başkanı Günay, “949 TL ücret alan kişi verimli olamıyor, çünkü mutlu değil. İşçimiz, işverenimiz ve hükümet, bu ülkeyi geliştirmek kalkındırmak ve güçlü bir Türkiye yolunda emin adımlarla ilerlemek için birlikte çalışacağız. Demokrasinin en önemli unsuru üretmektir. Üretimi güçlü olan, ekonomisi güçlü olan ülkelerin demokrasisi de güçlüdür.” dedi.