CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hükümet kurma görevini CHP’ye vermesi halinde ilk olarak MHP’nin kapısını çalacaklarını söyledi. 7 Haziran’ın ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun HDP’nin dışardan destekleyeceği bir CHP-MHP hükümetini öngördüğünü belirten Altay, “Görev verilmesi halinde sanıyorum MHP’nin kapısını çalarak işe başlamak, işin doğru olan tarafı gibi geliyor bana.” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, TBMM’de gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. AKP-MHP görüşmesinden herhangi bir koalisyon çıkmayacağını belirten Altay, “Davutoğlu ve Bahçeli karşılıklı birbirlerine salvolar attılar. Bugün itibariyle Türkiye’nin seçime gideceği resmileşir sadece. Bunu, doğru bir şey, olması gereken bir şey diye söylemiyorum. Erken seçimi biz başından beri 7 Haziran’da ortaya konan milli iradeye bir saygısızlık olarak gördük. Büyük bir zaman kaybına yol açacağı, siyasi belirsizliğin böyle sürmesi halinde ekonomik sorunların olacağını söyledik.” diye konuştu.

MHP ile AK Parti’nin yapacağı bugünki görüşmeden bir sonuç çıkmaz ise Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun görevi iade etmesi gerektiğini anlatan Altay, “Davutoğlu, Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmenin akşamında 'tek ihtimal erken seçim' dedi. Bunu diyen bir genel başkanın, ben hükümet kurma konusunda da ümitli değilim, Parlamento'dan güven alabilecek bir hükümet kuramıyorum mesajını da vermiş oldu. Siz o zaman ne yapacaksınız, Cumhurbaşkanı'na çıkarak görevi iade edeceksiniz. Ahlaki olan, etik olan, doğru olan bu. Olması gereken bu. Maalesef son zamanlarda Türk siyasi hayatımızda olması gerekenler olmuyor. Hukuk, hukukun üstünlüğü hiçe sayılarak devlet, Anayasa yok hükmünde sayılarak; siyasetçiler ve bürokratlar devleti bir keyfilik içerisinde yönetiyorlar. Bu Türkiye’de kaos ortamını doğurur, bu Türkiye’de anarşi ortamının oluşmasına zemin hazırlar.” şeklinde konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun görevi iade etmesi durumunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kesinlikle görevi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na vermesi gerektiğini ifade eden Altay, “Bu seçenekler elenmeden 45 günü tamamlayıp bir oldu bitti ile hadi seçim demek Cumhurbaşkanı'nın yetkisinde değil. Ortada 4 parti var esasen, dördüne bile makul sürelerde görevi vermesi lazım. Siyasette her şey mümkün. Bu bakımdan hele hele anamuhalefet partisine görev vermeden seçim kararı alırsa Cumhurbaşkanı'nın görevini her zaman olduğu gibi kötüye kullanmış olur.” dedi.

Olası bir erken seçimde oylarını artıracak tek partinin CHP olduğunu ifade eden Altay, “AKP, MHP ve HDP seçimde oy kaybı yaşayacak. Dışarıdaki diğer partiler belki oylarını artırabilir ama oyu artıracak tek parti CHP. Böyle baktığım zaman ben niye Parlamento'da daha çok milletvekili ile temsil edilmek istemeyeyim. Ama biz başından beri dedik ki biz CHP’yi düşünmüyoruz. CHP ile meşgul değiliz biz, Türkiye ile meşgulüz. Onun için genel başkanımız, parti sözcülerimiz olsun 'önce Türkiye' diyoruz.” açıklamasında bulundu.

7 Haziran’ın ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun HDP’nin dışardan destekleyeceği bir CHP-MHP hükümetini öngördüğünü anlatan Altay, “Görev verilmesi halinde sanıyorum MHP’nin kapısını çalarak işe başlamak işin doğru olan tarafı gibi geliyor bana. Erken seçim tarihi bu hafta içinde belli olacaktır. Meclis'ten bir erken seçim kararı, yapacak başka bir şey kalmadıysa elbette çıkar. Ama daha tüm yollar tükenmeden, bir AKP’nin keyfi bir erken seçim arzusuna, tabi ki biz alet olmayız. MHP de ve HDP de öyle bir havada. Böyle olunca iş seçim hükümetine doğru gider. Meclis, erken seçim kararı alırsa hangi hükümetle seçime gideceğiz sorusu hem Anayasa'da hem TBMM İçtüzüğü'nde muğlak bırakılmış. Bu konuda 100 hukukçuya sorsanız 30’u A, 30’u B ve diğerleri C formülünü önerir. Böyle bir belirsizlik de var. Bu hükümet hele hele bu hükümet bana göre karşılıksız çek hükmündedir, düşmüş bir hükümettir, ehliyetini yitirmiş bir hükümettir. Siz ehliyetini aldığınız bir insanı tekrar direksiyona oturtup 'sür bu arabayı' der misiniz? Hem yasal olarak hem de işin pratiği açısından büyük risk taşır bu durum. Bu hükümetle gidilmeyeceği muhakkak. Bu hükümetle gidelim durumu olursa bu çok çiğ olur. Geriye bir seçim hükümeti kalıyor. 4 parti uzlaşarak seçim hükümeti kurabilir. Cumhurbaşkanı'na bırakmadan da partiler makul bir isim üzerinde uzlaşarak bir seçim hükümeti kurabileceklerini deklare ederlerse Cumhurbaşkanı o kişiye hükümeti kurma görevi vermek zorunda, geçmişte te bunun örnekleri var.” ifadelerini kullandı.