CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, TBMM Başkanlığı’na sunduğu kanun teklifi ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki cumhurbaşkanları gibi Çankaya Köşkü’nde görev yapmasını istedi. Yarkadaş, “Hukuk devletinde ‘Kaçak Saray’ adıyla tabir edilen bir yerin bulunması büyük bir ayıptır. Ülkemizin bir an önce bu ayıptan kurtulması gerekmektedir.” dedi

CHP İstanbul Milletvekili Yarkadaş, Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair Kanun Teklifini TBMM’ye sundu. Yarkadaş, Atatürk’ün cumhuriyeti kurduğu mekân olarak sembolleşen ve Türkiye Cumhuriyeti'nin 91 yıldır kalbinin attığı Çankaya Köşkü’nün bugüne kadar 11 Cumhurbaşkanına ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, yapımı esnasında Başbakanlık Konutu olarak planlanan ve Türkiye Cumhuriyeti’nin başbakanının oturacağı ifade edilen mekâna Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçildikten sonra yerleşmesinin toplumda büyük tepkiye yol açtığını ifade etti.

‘ÜLKEMİZİN BİR AN ÖNCE BU AYIPTAN KURTULMASI GEREKMEKTEDİR’

Yarkadaş, yüksek maliyetler ve yapılan israfın “Devletin, insanileştirilmesi, vatandaşa hizmet götürmesi, vatandaşın sesini dinlemesi” gibi ilkeler barından sosyal devlet ilkesiyle çeliştiğini ifade ederek, “Hukuk devletinde Kaçak Saray adıyla tabir edilen bir yerin bulunması büyük bir ayıptır. Ülkemizin bir an önce bu ayıptan kurtulması gerekmektedir” dedi. Beştepe semtinde bulunan ve Ak-Saray olarak ifade edilen bölgenin arazisiyle birlikte Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ne devredilmesini öngören Kanun Teklifinde inşaat çalışmaları devam eden alan ile toplam maliyetin 5 Milyar TL’yi aşacağı da ifade edildi.

‘ERDOĞAN DIŞINDA ÖRTÜLÜ ÖDENEK KULLANAN CUMHURBAŞKANI OLMADI’

Barış Yarkadaş, TBMM Başkanlığına sunduğu diğer Kanun Teklifinde Cumhurbaşkanına tahsis edilen örtülü ödeneğin kaldırılmasını istedi. Kanun Teklifinin gerekçesinde; Anayasa uyarınca tarafsız olan Cumhurbaşkanı'na örtülü ödenek tahsis edilmesinin büyük bir yanlış olduğunu ifade eden Yarkadaş, bugüne kadar Recep Tayyip Erdoğan dışında hiçbir cumhurbaşkanının örtülü ödenek kullanmadığını ifade etti.