CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, sözleşmeli subay ve astsubayların kadroya geçirilmesi için kanun teklifi verdi.

Barış Yarkadaş, “4678 sayılı Türk Silahlı Kuvvetlerinde İstihdam Edilecek Sözleşmeli Subay ve Astsubaylar Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” hazırlayarak TBMM’ye sundu. Teklif yasalaşırsa altmış gün içinde yazılı olarak başvuran sözleşmeli subay ve astsubaylar altı ay içinde kurumlarınca atanacak.

Teklifin gerekçesinde, “Gerek atandıkları görev, gerekse aldıkları sorumluluk açısından emsali muvazzaf subay ve astsubaylardan hiçbir farkı bulunmayan sözleşmeli subay ve astsubayların görev ve sorumluluklarını yerine getirirken aklında 'yarın ne olacak ve gelecek dönem sözleşmem acaba yenilenecek mi, acaba emekli olabilecek miyim?' vb. gibi soruların bulunması geleceğe hep şüpheyle bakmasına neden olmaktadır. Ayrıca personelin sözleşmeli statüde olması ve idare tarafından feshedilebilmesi bazı komuta kademesi tarafından personel üzerinde baskı unsuru olarak kullanılabilmektedir. Bu da personelin işini layıkıyla yapmasına ve iş konsantrasyonuna engel olabilmektedir. Aynı görev ve yetkiye sahip insanlar arasında dahi kaynaklarına göre yapılan farklı bakış açısı ordumuzu yıpratmakta ve silah arkadaşlığı ruhunu derinden etkilemektedir.” denildi.

Gerekçede ayrıca şu ifadelere yer verildi: “Türk Silahlı Kuvvetlerinde sözleşmeli statüde istihdam edilen Sb./Astsb.lar hem muvazzaf subay ve astsubaylarla aynı kadro görevlerine atandırılmakta hem de onlarla aynı sorumlulukların altına girmektedir. Örneğin bölük/batarya komutanı, ilçe jandarma komutanı, karakol komutanı takım komutanı, plan subayı, ikmal subay ve astsubayı, askerlik şubesi başkanı, öğretmen subay, mühendis subay gibi görevlere atandırılmakta, ancak geleceğe güvenle bakamamaktadırlar. İdarenin istediği anda gerekçe göstermeden sözleşmenin feshine gidebileceği de.”