Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) son olağan kongrelerinde seçilen ve halen kurultay delegesi olan 44 il başkanı Ankara’da bir toplantı düzenledi.

İl başkanlarının toplantı sonrası yaptıkları açıklamada, AK Parti’nin ülkeyi kaosa sürüklemek pahasına erken seçime gittiği belirtildi. 3 ay gibi kısa bir süre içinde CHP'nin oy sıçramasını nasıl gerçekleştirileceğinin büyük bir sorunsal olduğunu vurgulayan il başkanları, “Aynı şeyleri yaparak farklı şeyler beklenemeyeceğine göre, 7 Haziran seçimlerinde test edilen, ancak yüzde 25 oy alabilen ve iktidar olabileceğine ilişkin psikolojik bir oy eşiğini geçemeyen bir partinin hiçbir şeyi değiştirmeden seçime girmesinin istenilen başarıyı getirmesi beklenemez.” açıklamasında bulundu.

CHP’nin son olağan kongrelerinde seçilen ve halen kurultay delegesi olan il başkanları, 44 il başkanı 17 Ağustos’ta Ankara’da bir otelde toplantı yaparak partilerinin genel durumu değerlendirdi. İl başkanları, durum değerlendirmesinden sonra yazılı bir açıklama yaptı. Türkiye’nin AK Parti iktidarı eliyle hızla sonu belirsiz bir maceraya ve felakete doğru sürüklendiğini savunan il başkanları yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “On üç yıllık AKP iktidarında devletimizin 'kurucu felsefe' ve anayasal sistem tarafından belirlenen tüm nitelikleri ortadan kaldırılma tehlikesiyle karşı karşıya kalmış, yolsuzluklar ve hukuksuzluklar hayatın her alanına egemen olmuş, toplumsal barışımız bozulmuş, Cumhuriyet’in tüm kaleleri zapt edilmiş, geriye son bir kale, son bir umut kalmıştır. Bu son kale, bu son umut aynı zamanda Cumhuriyetimizi de kuran Cumhuriyet Halk Partisi’dir.

AKP iktidarını çok büyük ölçüde yıpratan koşullar altında gidilen 7 Haziran genel seçimlerine CHP iktidar hedefiyle girmiş, ancak çeşitli toplumsal kesimlerin ekonomik sorunlarına çözüm getirmeyi amaçlayan iyi niyetli seçim kampanyasına karşın, üstelik iktidar partisi 10 puan kaybetmişken, ana muhalefet partisi olarak bir önceki genel seçimlere kıyasla 1 puan kaybetmiş ve maalesef yüzde 25 civarında bir oy alabilmiştir.

BU SONUÇTA HİÇBİR ŞEKİLDE BİR BAŞARIDAN SÖZ EDİLEMEZ

Bu sonucun kuşkusuz birçok açıklaması olabilir ve tartışılabilir ancak hiçbir şekilde bir başarıdan söz edilemez. CHP son üç seçimde aldığı yüzde 25’ler civarındaki bir oy oranını yeterli bulacak ve başka partilerin başarısını kendi başarısı sayabilecek bir parti değildir. Cumhuriyet Halk Partisi’nin tek ve ana hedefi iktidar olmaktır.

PARTİNİN HİÇBİR ŞEYİ DEĞİŞTİRMEDEN SEÇİME GİRMESİNİN İSTENİLEN BAŞARIYI GETİRMESİ BEKLENEMEZ

İçinden geçtiğimiz süreçte AKP yeniden tek başına iktidar olabilmek için halkın iradesini yok saymakta, ülkeyi kaosa sürüklemek pahasına erken bir seçime sürüklemektedir. O zaman sorulması gereken asıl soru erken seçime kadar geçecek 3 ay gibi kısa bir süre içinde CHP’nin bu oyunu bozacak oy sıçramasını nasıl gerçekleştirebileceği sorusudur. Aynı şeyleri yaparak farklı şeyler beklenemeyeceğine göre, 7 Haziran seçimlerinde test edilen, ancak yüzde 25 oy alabilen ve iktidar olabileceğine ilişkin psikolojik bir oy eşiğini geçemeyen bir partinin hiçbir şeyi değiştirmeden seçime girmesinin istenilen başarıyı getirmesi beklenemez.

SEÇMEN VAATLERİ ÇEKİCİ BULMUŞ ANCAK MEVCUT CHP YAPILANMASININ VAATLERİ GERÇEKLEŞTİREBİLECEĞİNE İNANMAMIŞTIR

Dolayısıyla CHP’nin en kısa zamanda kendisini halkın umudu haline getirecek bir silkinmeye ihtiyacı vardır. Bu partiye yürekten bağlı ve bu bağlılığı partinin her kademesindeki emekleriyle kanıtlamış parti emekçileri olarak bizlerin partinin bu sıçramayı başarabileceğine inancımız tamdır ve başarı için yapılması gerekenler bellidir. CHP’nin tüm toplumsal kesimlere yönelik vaatlerine rağmen 7 Haziran seçimlerinde istenilen başarıyı yakalayamamasının temel nedeni topluma heyecan, umut ve özellikle güven verecek yönetim anlayışından yoksun olması, dolayısıyla yeterince inandırıcı olamamasıdır. Seçmen vaatleri çekici bulmuş ancak mevcut CHP yapılanmasının bu vaatleri gerçekleştirebileceğine maalesef inanmamıştır.

CHP’NİN MUTLAKA İKTİDARA GELMESİ GEREKİR

Türkiye’nin en yetkin ve en donanımlı insan kaynağı potansiyeline sahip partisi olan CHP bir türlü bu ortak aklı harekete geçirmemekte, bu potansiyeli yönetim kadrolarına taşımamakta, seçmeni heyecanlandırabilecek dürüst, güvenilir, yetişmiş kadrolarından yararlanmamakta, bunun yerine sağdan oy alabilme adına sağ kadrolara yönelmektedir. Özellikle son yerel ve genel seçim, Cumhurbaşkanlığı, Meclis Başkanlığı seçim süreçleri ve koalisyon görüşme süreci maalesef iyi yönetilememiştir. Ülkemiz çok zor günlerden geçmektedir. Toplumsal huzur bozulmuş, yeniden kan akmaya başlamıştır. Bu sorunu ancak CHP çözebilir, barış ve kardeşliği ancak CHP sağlayabilir. Bu nedenle CHP’nin mutlaka iktidara gelmesi gerekir.

BU YILGINLIK VE UMUTSUZLUĞUN MUTLAKA BİR AN ÖNCE GİDERİLMESİ GEREKMEKTEDİR

Toplumda geleceğe ilişkin bir umutsuzluğun egemen olduğu, partililerimiz ve tabanımızın hayal kırıklığı yaşadığı yadsınamayacak bir gerçektir. Bu yılgınlık ve umutsuzluğun mutlaka bir an önce giderilmesi gerekmektedir. Önümüzde ülkemizin kaderinin belirleneceği hayati bir erken seçim vardır. CHP bu seçime mutlaka yeni bir ruh, yeni bir heyecan, yeni bir rüzgâr ve yeni bir yapıyla girmelidir. Partiyi seçime götürecek Parti Meclisi ve MYK gibi partinin en üst organları partinin geleceğini her şeyin önünde tutacak, CHP’nin ruhunu ve özünü yansıtacak, partinin temel dinamiği olan örgütleri temsil edecek bir yapıya kavuşturulmalıdır.

Bu nedenle, Cumhuriyet Halk Partisi’ni tüm ülkede ve halkımızda umut, heyecan ve güven yaratabilecek, örgütlerimizi motive edebilecek, partinin sol, sosyal demokrat, halkçı ve devrimci çizgisini öne çıkaracak, tümüyle yenilenmiş bir yönetim yapısına kavuşturmak için gerekli eylem ve uygulamaların acilen hayata geçirilmesi yaşamsal önem taşımaktadır. Cumhuriyet Halk Partisi’nin olağan kongrelerle seçilmiş son il başkanları ve aynı zamanda mevcut kurultay delegeleri olan aşağıda isimleri olan bizler partimizi yukarıda tanımlanan yönetim yapısına kavuşturma amacıyla yapılacak çalışmaları yürütmek üzere oy birliği ile bir Yürütme Komitesi’ni görevlendirmiş bulunmaktayız.”

Bildiride imzası olan son olağan kongrelerde seçilmiş ve kurultay delegesi olan il başkanlarının isimleri şöyle:

1. Adıyaman Zafer Ersoy
2. Afyon Yalçın Görgöz
3. Ağrı Birol Öztürk
4. Ankara Zeki Alçın
5. Ardahan İlimdar Senem
6. Artvin Selim Bilgin
7. Aydın Barkan Kalınomuz
8. Balıkesir Muzaffer Mavuk
9. Bartın C. Selim Karakaş
10. Bilecik Ali Çağatay Karaahmet
11. Bolu Fügen Kara
12. Çorum Cengiz Atlas
13. Diyarbadır Muzaffer Sayın
14. Diyarbakır Haşim Özkoyuncu
15. Elazığ Ünsal Karatepe
16. Giresun Eşref Karaibrahim
17. Gümüşhane Sait Özdamar
18. Hakkari Mehmet Baş
19. Hatay Servet Mullaoğlu
20. Isparta Vedat Şenol
21. Karabük Bayram Karadağ
22. Karaman Mustafa Kağnıcı
23. Kastamonu M.Salih Karasalihoğlu
24. Kırıkkale Ziya Kavlak
25. Konya Cumhur Koyuncu
26. Kütahya Mehmet Akif Gün
27. Manisa Cahit Kaplan
28. Mersin Faruk Mehmet Akar
29. Muğla Mustafa Öztürk
30. Niğde Ünal Baykan
31. Ordu Osman Güngör
32. Rize Mehmet Hikmet Aslankaya
33. Sakarya Ecevit Keleş
34. Samsun Mehmet Atalay
35. Şanlıurfa Murat Yazar
36. Tekirdağ Recep Palabıyık
37. Trabzon Yavuz Karan
38. Tunceli Kemal Bozkurt
39. Uşak Bülent Horasan
40. Yozgat Onur Kaytan
41. Zonguldak Halil Furat
42. Adıyaman Abdullah Erdem
43. Burdur Osman Erçiftçi
44. Erzurum Umut Güngör