CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 2 Temmuz Madımak olaylarının yıldönümü için yaptığı yazılı açıklamada, “Kerbela'dan bu yana ezilen, sömürülen, ötekileştirilen, katledilen Aleviler'in Sivas'ta direnişin simgesi Pir Sultan Abdal adına düzenledikleri şenlikleri 35 aydının din adına yakılarak katledilmesiyle acıya boğuldu.” dedi. Ağbaba, CHP olarak yaşananlardan ders çıkarmak ve toplumsal hafızayı canlı tutmak adına bu yıl 60 milletvekili ile Madımak’ta olacaklarını aktardı.

2 Temmuz tarihinin Ulusal Yas ilan edilmesini isteyen Veli Ağbaba, dünyanın neresinde olursa olsun failleri anında bulunacak ve cezalandırılacak olan bu çapta bir katliamdan sonra sorumluların adeta ödüllendirildiğini söyledi. Ağbaba, “Çok azı hakim karşısına çıkarılabilen sanıkların avukatları ödüllendirilerek milletvekili yapıldı, AKP iktidarları döneminde bakanlık koltuklarına oturtuldu. Bazı sanıklar ise kaçak denilip geçiştirilerek hakim karşısına çıkartılmadı ve ne var ki zamanaşımı bahanesiyle hesap vermekten kurtuldu. Zamanaşımı kararından kısa bir süre sonra ise yıllardır sözde aranan bu kişi/kişilerin karakola yüz metre mesafede oturduğu belirlendi. Yani AKP, katliamcıları korudu, kolladı, hesap vermekten kurtardı. Biz CHP olarak, Meclis’e konunun aydınlatılması ve yaraların sarılması için birçok kanun teklifi, önerge verdik; birçok rapor hazırladık. Her biri AKP’lilerin oylarıyla reddedildi.” dedi.

Yargıda bir kısmı mahkumiyet, bir kısmı ise zamanaşımı ile sona erse de Sivas yangınının bütün Türkiye'nin ortak acısı olarak hala yüreklerde devam ettiğini kaydeden CHP’li Ağbaba, şunları kaydetti: “O günden beri kaybettiğimiz canlarla birlikte insanlığa olan hasretimiz sürüyor. Başta derin devlet şüphesi olmak üzere katliamdaki her türlü soru işareti aydınlatılmadan, toplumsal yaşamda bu ayrımcı ve gerici zihniyetle hesaplaşılmadan da ne hoşgörü ve barışa olan hasretimiz bitecek ne de kor olan yürekler soğuyacak.”

Ağbaba, 2 Temmuz’un Ulusal Yas ilan edilmesi gerektiğini tekrarlayarak, “2 Temmuz Türkiye tarihi için bir utanç ve ibret günü olarak görülmelidir. Bu eylemin tarafı, sadece orada yaşamını yitirenler değil, tüm Alevi halkıdır. Aradan geçen 22 yılda maalesef bu zihniyet AKP’yle de birlikte daha da palazlanmıştır. Olayın sorumlularını milletvekili yapanlar, katliama karışmış sanığı korumaya alanlar, Alevi evlerine işaret koyanlar, ‘Cemevleri cümbüş evleridir’ diyenler, IŞİD zihniyetine karşı tek bir söz söyleyemeyenler bu eylemin ve bu zihniyetin devamcısıdır. Biz CHP olarak, kin tutmak, öç almak için değil, yaşananlardan ders çıkarmak ve toplumsal hafızamızı canlı tutmak için her yıl olduğu gibi bu yıl da 60 milletvekilimizle Madımak’ta olacağız.” görüşünü aktardı.