CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, İstanbul Adalet Sarayı'nda Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın teröristler tarafından rehin alınması ve şehit edilmesiyle ilgili görüntü, ses ve fotoğrafların yayımlandığı internet sitelerine yönelik erişim engeli kararını değerlendirdi. Engel getirilen siteler arasında Facebook, Twitter ve Youtube’un da bulunduğunu söyleyen bilişim uzmanı Aksünger, “Bu resmen korsan bir uygulamadır.” dedi.

Bu sitelere erişim yasağı getirilmesine imkan veren kanunu, 2014 yılının 10. ayında Anayasa Mahkemesi’ne götürerek iptal ettirdiklerini belirten Milletvekili Aksünger, “Bu kanun, AYM’de 2014’ün 10. ayında iptal edilmişti. Onlar bunu üç ay boyunca Resmî Gazete’de yayımlamamışlardı. 1 Ocak 2015’te yayımladılar. Ondan sonra tekrar getirildi bunlar. Getirdiklerinin hepsi, AYM’nin iptal kararlarının aynısının tekrar yeniden uygulanmasını gerektiren ve Anayasa’ya aslında aykırı bir kanun getirdiler tekrar ama şöyle bir durum var, yeni getirdikleri kanunun dayanağında Erişim Sağlayıcıları Birliği var. Birliğin tüzüğü, bir derneğin başvurusu üzerine Danıştay tarafından iptal edildi. Yani aslında şu anda ortada Erişim Sağlayıcıları Birliği diye bir birlik yok. Yani tescil edilmemiş bir tüzükle kurulmuş bir dernek gibi bir şey yaptırmaya çalışıyorlar.” dedi.

'DNS AYARLARI ÜZERİNDE HACKERLİK YAPIYORLAR'

TTNET’in şu anda DNS ayarları üzerinde oyun oynayarak hackerlik yaptığını iddia eden Aksünger, “Şu anda DNS ayarları üzerinde oyun oynayan TTNET’in kendisi hackerlik yapıyor. Google DNS’lerinin hepsini kendisine yönlendiriyor. Aslında bu bir suçtur yani, yapılamaz böyle bir şey. Bunu yaparak tüm sosyal medyanın hepsine sansür getirmiş durumdalar. Facebook açıldı gibi görünüyor erişim ama bu da aslında TTNET’in, Türk Telekom’un hackerlik yapmasıyla engellediler bunların hepsini. Bu yasaya da aykırıdır, özgürlüğü de aykırıdır.” dedi.

'NEYİ SAKLIYORSUNUZ?'

Mahkeme kararlarında, "Sayfaya erişimin engellenmesi..." denildiğini aktaran Erdal Aksünger, “Bunlar komple aslında tüm siteye erişimleri engellediler. DNS üzerinden ayarlarıyla oynadıklari için Twitter’a girmek istediğinizde Türk Telekom’la bağlanan veya o altyapıyı kullanan hiç kimse bağlanamadı zaten. Google üzerinden bağlanmak isteyenler de, internet üzerinden onun DNS sunucularını kullananlar da TTNET’in yaptığı bu hackerlikten dolayı oraya da erişemeyip kendi DNS sürücülerine bunları yönlendirdi. Yani bu tamamen yasal olmayan bir süreç. Şu anda Türkiye’yi gerçekten dünya konuşuyor şu anda. Türkiye’deki yasak kararı Twitter’da dünyada TT oldu. Bütün dünya takip ediyor ve dünyaya rezil olunmuş durumda zaten. Neden yapıyorsunuz kardeşim? Neyi saklıyorsunuz? Her zaman olduğu gibi, MİT TIR’larında olduğu gibi, işte Bingöl’deki olaylarda olduğu gibi veya Reyhanlı patlamasında olduğu gibi, tren kazalarında olduğu gibi neyi saklıyorsunuz? Milletin haber alma özgürlüğünü neden engelliyorsunuz? Yani basını niye baskı altında tutuyorsunuz?” dedi.

CHP Milletvekili Aksünger, şu anda kanun nizam diye bir şey kalmadığını ileri sürerek, “Bu uygulamanın karşılığı olarak böyle bir kanun da yok. Resmen bir korsan uygulamadır bu. Bunu dışarıdan herhangi biri yapsa ona ceza çıkartılır şu anda.” dedi.