CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın "Anayasayı tanımıyorum" sözlerine sert tepki gösterdi. "Bakan Bey, aslında tek kişilik darbe yapmaya kalktı burada, Bakan Bey'in yaptığı tam darbeciliktir. Anayasa'yı tanımam ne demek?" ifadelerini kullandı.

TBMM Genel Kurulunun 69. birleşimi saat 14.00'te yoklama ile açıldı. Birleşimi Güldal Mumcu yönetiyor. Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın şimdiye kadar 41 maddesi kabul edildi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Cumhuriyet Halk Partisi'nin Türkiye'nin ne kadar gündeminde olduğunun 7 Haziran'da görüleceğini söyledi. "HDP'nin barajı aşıp aşmayacağı, evet doğrudur, Türkiye'nin gündemindedir" diyen Altay, şöyle devam etti: "Keşke Türkiye'nin böyle gereksiz gündemi olmasa, şöyle olmasa: Türkiye, bu baraj denilen büyük demokrasi garabetinden iktidar partisini hep beraber ikna edebilseydik kurtulsaydı da 'HDP barajı aşacak mı, aşmayacak mıydı?' ile meşgul olmasaydık. Barajlardan korkan iktidarlar, barajlarda kendileri boğulurlar. Sayın Baluken, bu böyledir ve böyle de olacaktır. Şimdi ne desek boş. Siyaset iddia işidir tabii ki. Neticede, sandıktan ne çıkarsa başımızın üstünde yeri var, bunu belirtmek isterim. Ancak, Cumhuriyet Halk Partisinin, Sayın Zozani'nin söylediği Siirt seçimleriyle ilgili süreç bakımından -aslında biraz önce aynı konu tekrar konuşuldu- Grup Başkan Vekilimiz cevap vermiş idi ama anlaşılıyor ki, tekrar anlatmak gerekiyor. Cumhuriyet Halk Partisi, her şeyden önce, dün, evvelsi gün İçişleri Bakanının dediği gibi 'Bu Anayasa ihtilal anayasası, ben bu Anayasa'yı tanımam.' diyecek bir hadsizlikte bulunmaz. Orta yerde bir Anayasa varsa Cumhuriyet Halk Partisi ona her zaman uymuştur, herkesin de uymasını beklemiştir. Evet, Bakan Bey 'Anayasa'yı tanımayacağım.' dedi. Bakan Bey, aslında tek kişilik darbe yapmaya kalktı burada, Bakan Bey'in yaptığı tam darbeciliktir. Anayasa'yı tanımam ne demek? Bakan Bey'de biraz samimiyet olsa, biraz dürüstlük olsa, üzerinde gelip yemin ettiği Anayasa'ya, sonra kürsüye çıkıp Bakanlıktan aldığı güçle Ben bu Anayasa'yı tanımam diyemez. Bu kürsüde her şey söylenir ama Ben bu Anayasa'yı tanımam denemez! Denemez! Bu kürsüde Ben bu Anayasa'yı tanımam diyen bir İçişleri Bakanı o görevde kalmamalıdır. Buna önce sizin müdahale etmeniz lazım. Tayyip Erdoğan'la ilgili tavrımıza gelince, o partinin kurucusu birleşik oy pusulasında Genel Başkan olarak ismi olan ve yüzde 34 oyla birinci parti olarak çıkmış bir insanın burada olmaması demokrasi için bir ayıptı, bir garabetti ve biz destek verdik. 'Milletin takdiri böyledir, gelsin yerine otursun.' dedik. Gene olsa aynı şeyi gene yaparız. Bizim, demokrasiye, hukuka saygımız var. aynı saygıyı sizden de bekliyoruz."