CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na, Güzelbahçe ilçesinde arazi olduğu halde neden devlet hastanesi yapılmadığını sordu. Müezzinoğlu’nun cevaplaması talebiyle bir soru önergesi verdi.

Milletvekili Bayır, soru önergesinde şunları kaydetti: “2003 yılından bu yana AKP hükümetleri, sağlık alanında devrim yaptıklarını savunagelmektedirler. Her şeyin kendilerinin görmek istediği gibi olmadığının en güzel örneklerinden biri, İzmir’in Güzelbahçe ilçesinde yaşanmaktadır. Şöyle ki EXPO 2020'ye aday, metropol kent İzmir’in merkez ilçesi olan Güzelbahçe, halen tam teşekküllü sağlık hizmetlerini 25 kilometre uzaklıktaki Konak ilçesinden almaktadır. Devletin en önemli görevlerinden biri de sağlık hizmetlerinin topluma en hızlı ve en yaygın biçimde ulaştırılmasını sağlamaktır. Hiç kuşkusuz ki Güzelbahçe'de yaşayan 25 bin, çevreyle 60 bin insanımıza acil hizmet verebilecek, yataklı tedavilerin uygulanabileceği, her türlü sağlık problemine müdahale edebilecek ve ameliyatların da yapılabileceği bir sağlık kompleksinin hayata geçirilmesi gerekmektedir. Güzelbahçe'de yapılacak tam teşekküllü bir devlet hastanesi, ilçede çok ciddi anlamda bir istihdam yaratacak ve ilçe ekonomisine de katkı sağlayacaktır. İlçe halkının ve STK’ların yapmış oldukları imza kampanyalarına, belediye başkanının da Siteler Mahallesi'nde belediyelerinin mülkiyetinde bulunan, 404 ada 1 parselin 'özel sağlık tesis alanı' olarak imar planı değişikliğinde gerekli kolaylığı göstereceğini bakanlığınıza yazılı olarak bildirmesine rağmen bu konuda henüz olumlu bir adım atılmamıştır.”

Bayır, Bakan Müezzinoğlu’na şu soruları yöneltti: “Özellikle hafta sonu ve trafiğin yoğun olduğu saatlerde Güzelbahçe’den en yakın hastaneye ulaşmak bile saatleri bulmaktadır. Acil hastalar ve yaralılar, ciddiyet durumlarına göre hastaneye ulaşmadan yolda yaşamlarını yitirebilmektedir. 2011 ile Haziran 2015 tarihleri arasında bu tür olumsuzluklar nedeniyle hayatını kaybeden vatandaş sayımız nedir? Güzelbahçe ve Narlıdere, halen devlet hastanesi bulunmayan İzmir ilçelerinden olup iki ilçe yaklaşık 100 bin nüfus barındırmaktadır. Türkiye genelinde 100 bin nüfus barındırıp da devlet hastanesi olmayan başka ilçeler var mıdır? Var ise bunlar hangi ilçelerdir? Size bağlı İl Sağlık Müdürlüğü'nün, 'Bahsi geçen arazinin kamuda kalmasında kamu sağlık hizmetleri için büyük yarar görülmekte olduğu bildirilmiştir.' ifadesine katılıyor musunuz? Söz konusu araziyle ilgili bakanlığınızın, diğer kamu kuruluşlarıyla ya da özel sektörle alakalı yatırım planları var mıdır? Var ise İzmir ve Güzelbahçelilerle bunu paylaşmak istemez misiniz? İzmir merkez ve ilçelerindeki tam teşekküllü devlet hastanelerinin yatak ve ameliyathane sayıları ne kadardır? 2014 itibariyle İzmir’deki devlet hastaneleri, yatak sayısı ve doluluk oranı bakımından Türkiye ortalamasının hangi seviyesindedir? 2016 Sağlık Bakanlığı bütçe yatırım planlarında Güzelbahçe’ye tam teşekküllü devlet hastanesi yapılabilmesi için bakanlık olarak bir planlama yapacak mısınız? Yoksa zamanın başbakanının söylediği gibi, 'gavur İzmir’i' cezalandırmak konusunda bakan olarak siz de mi ısrarcı olacaksınız?”