CHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu, yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklarla mücadele vaadi ile gelen iktidarın, yeni bir yasaklar dönemi başlattığını söyledi. Yasaklar ve yolsuzluklar konusunda yaşananların ortada olduğuna dikkat çeken Bekaroğlu, yoksulluk üzerinden sistematik şekilde siyaset yapıldığını kaydetti. Bekaroğlu, AKP’nin kendisine yönelen bütün eleştirileri ortadan kaldıracak, muhalefeti tamamen susturacak yasal düzenlemeler yaptığını savundu.

Mehmet Bekaroğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bu gece ve yarınki Trabzon programı öncesi Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı düzenledi. Haziran ayında yapılacak genel seçimlerin Türkiye için çok önemli olduğunu söyleyen Bekaroğlu, “Bu seçimin sonucu Türkiye’nin siyasi yapısını onlarca yıl etkileyecek bir sonuca tabidir. Adalet ve Kalkınma Partisi bundan 12 sene önce iktidara gelmişti ve 3Y (yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklar) diye bir iddiası vardı. 12 yıl sonunda yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklar konusundaki manzara ortada. Yolsuzlukla ilgili hiçbir şey söylemiyorum. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin şu an 24 saat görevi, yolsuzluk iddialarının üstesinden gelmek, onları aklamak. Yasaklarla ilgili çok enteresan bir grafiği var AKP’nin. İlk döneminde yasaklarla ilgili önemli işler yaptı. Bütün kesimlerden de destek aldı. Ama daha sonra 2007’den başlayarak, özellikle 2010’deki referandumdan sonra Adalet ve Kalkınma Partisi, Türkiye'de yeni bir yasaklar dönemini başlattı. Geçtiğimiz dönemde Meclis’ten geçen yasayla kuvvetli şüpheden makul şüpheye geçişi hep birlikte yaşadık. Şu anda yine Meclis gündeminde olan güvenlikle ilgili yasa, Türkiye'de yeni bir yasaklar döneminin başladığını ortaya koyuyor. Adalet ve Kalkınma Partisi, kendisine yönelen bütün eleştirileri ortadan kaldıracak, muhalefeti tamamen susturacak yasal düzenlemeler yapıyor. Kirlenen ve giderek otoriter, totaliter hale gelen bütün sistemlerin, siyasi partilerin yaptığı işleri yapıyor AK Parti.” dedi.

İktidarın, ülkede sistematik bir yoksulluk siyaseti yaptığını anlatan CHP’li Bekaroğlu, şu tespitlerde bulundu: “Emeklilerin, çalışanların, işçilerin, çalışanların haklarını vermiyor, maaşlarını artırmıyor. Onları aylık 800 lira, bin liraya mahkum ediyor. Ama 500-600 lira da sosyal yardım veriyor. Bir ülkeye 30 sene hizmet etmiş bir emekliyi 800-bin lira maaşa mahkum ediyor. Bundan daha büyük bir zulüm ve kötülük yok. Bin liraya geçinilmez biliyor, değişik adlar altında da sosyal yardım veriyor. Hakkı olanı vermiyor, sosyal yardım veriyor ve onu bağımlı hale getiriyor. Her ay değişik şekillerde test ediyor, kendisini desteklemeye zorluyor. Bu, Türkiye tarihinin görmediği, yoksulluğun siyaset haline getirildiği bir uygulamadır.”

AKP’nin ülkede demokrasi eksikliği, hak ve özgürlükler konusunda toplumun değişik kesimlerinin mağdur edildiği, baskı yapıldığı iddiaları ile iktidara geldiğini tekrarlayan Bekaroğlu, “Ve gerçekten de öyleydi. 28 Şubat’ı yaşamıştı. AKP iktidara geldikten sonra ilk dönem adalet ve özgürlükler konusunda bir takım adımlar atar gibi göründü ama daha sonra daha önce toplumun değişik kesimlerinin yaşadığı şeyleri AK Parti de kendisine karşı olan ya da toplumun değişik kesimlerine uygulamaya başladı. Şimdi 28 Şubat’ın, hatta 12 Eylül’ün yaptıklarını AK Parti kendisi yapıyor, toplumun değişik kesimleri için. Bu yalan dönemi sona erecek. AK Parti, bu coğrafyada bugüne kadar söylenmemiş bir yalan söylüyor. Demokrasi vaadiyle, yolsuzluklarla, yoksullukla mücadele edeceğim diye yalan söylüyor.” diye konuştu. Böylesine bir ortamda gidilen seçimlerde AKP’nin sadece kendisini savunacağını öne süren Bekaroğlu, CHP olarak bütün bu soruları çözecek projelerle toplumun karşısına çıkacaklarını dile getirdi.

“HAYAL KIRIKLIKLARINI ÖRTMEYE ÇALIŞIYOR”

Mehmet Bekaroğlu, Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’ın, Filistin lideri Abbas'ı tarihte kurulan 16 Türk devletine ait askeri üniformaları giyen görevlilerle karşılaması ve AKP Balıkesir Milletvekili Tülay Babuşcu’nun sosyal medya hesabından yaptığı ‘Osmanlı İmparatorluğu'nun 90 yıllık reklam arası sona erdi’ yorumuyla ilgili soru üzerine, Erdoğan’ın yoksuzluk, yoksulluk ve yasaklar konusundaki büyük hayal kırıklığını örtemeye çalıştığını belirtti. Bekaroğlu, şu cevabı verdi:

“Sayın Cumhurbaşkanı artık gerçeklikten koptu. Bir taraftar geçmişle öykünüyor, geçmişte yaşanmışları bugüne taşımaya çalışıyor, öbür taraftan da Batı'ya öykünüyor. İngiltere kraliçesinin yaptığı gibi iyi ki Saray’ın içerisine atları almadı. Cumhuriyet rejimiyle hesaplaşma falan, onun ötesinde bana göre gerçeklikten kopmuştur. Görüntü böyle. Ama esasen 3Y konusundaki büyük hayal kırıklığını örtmeye çalışıyor. Yoksulluğu bir ülkede siyaset haline getirmiş, onu örtmeye çalışıyor. Yolsuzluklarla ilgili durum ortada. Sokakta çocuklar bile ayakkabı kutularından, sıfırlamaktan bahsediyor. Bir tane atanmış savcının soruşturmayı kapatması, Meclis’tekilerin baskı ile böyle olmadı demesinin bir anlamı yok. Cumhurbaşkanı aslında bunları örtüyor. Tarihi, dini, bütün değerleri kullanarak iki tane tehlikeli şey yapıyor. Bunlardan bir tanesi; ülkeyi gerçeklikten uzaklaştırıyor. Bütün yapılanları, edilenleri örtüyor. İkincisi daha da tehlikeli; toplumu kutuplaştırıyor. Toplumu kimlikler, inançlar, yaşam tarzları üzerinden kutuplaştırıyor. Ve sürekli olarak da birbirlerine karşı kışkırtıyor. Cumhurbaşkanını yaptığı tehlikeli bir iştir. Bunların hiç kimseyi bir faydası yoktur, kendilerine de bir faydası yoktur. Toplumsal barışı tesis etmek gerekiyor. Hükümet, cumhurbaşkanı, AKP bunun tam tersini ve bilerek yapıyor. Bunun kimseye faydası olmadığını düşünüyorum.”