CHP’nin Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke açıklanan ‘Üretim ve İstihdama Destek Paketi’nin hükümetin Türkiye’nin gerçek potansiyelini bilmediğini ortaya koyduğunu söyledi. Böke, "Bir kez daha vizyonsuz, dar ve mahcup bir paket hazırlanmış. Hükümet, halâ yetersiz ve perakende bir anlayışla Türkiye’nin sorunlarına çözüm getireceğini sanıyor." dedi.

CHP’nin Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan pakete ilişkin yazılı açıklama yaptı. Yazılı değerlendirmesinde Böke, paketin dar ve vizyonsuz olduğunu ifade ederek, "Paketin telaşla hazırlandığı belirgin biçimde hissediliyor. Türkiye’nin gerçekten ihtiyaç duyduğu paketin ölçeği bundan çok daha kapsamlı ve derin." vurgusunu yaptı. Paketin problemlerin boyutu düşünüldüğünde çok küçük kaldığını kaydeden Böke, hükümetin paketi açıklarken, bir kez daha kendini halka şikayet ettiğini bildirdi.

Hükümetin 12 yıldır bu sorunların çözümü için hiçbir adım atmadığını kaydeden Böke, şöyle devam etti: "Tüm bunları 12 yıllık iktidarları döneminde çözemeyen ve bunu seçim öncesi malzemeye çeviren vizyonsuzluk, Türkiye’nin potansiyelinin önündeki en temel engeldir. Hükümetin Türkiye’nin potansiyelinin farkında olmadığı, açıklanan istihdam paketinin yürümeyen bir ekonomik sistemin içine oturtulmasıyla bir kez daha pekişmiştir. Dünyayı ve Türkiye’yi daha doğru değerlendiren, buna göre daha derin ve geniş vizyon koyup geliştirecek yeni kadrolara ihtiyaç olduğu çok açık."

'CHP’DEN ESİNLENMİŞLER AMA VİZYONU UNUTMUŞLAR'

Hükümetin açıkladığı paketin bazı unsurlarının CHP’nin açıkladığı önlemlerden alıntılanmış olduğuna dikkat çeken Selin Sayek Böke, "Diplomatik dille ‘CHP’den esinlenmişler’ diyelim. CHP’nin ekonomik programında açıkladığı bazı unsurları barındırıyor olması ama bazılarında CHP’nin iddiasından çok daha zayıf bir şekilde sunuyor olması, siyasi iktidar değişikliğinin şart olduğunun göstergesidir. Çözüm önerilerimizden esinlenmişler ama bizim vizyonumuz çok farklı." dedi.

Mevcut hükümetin hukuka güveni kendi eliyle yok ettiğine işaret eden Böke, "Böyle bir istihdam paketinin uygulanabilirliğinin ön koşulu olan hukukun üstünlüğünü yok etmiş olan bir hükümetin bu programı uygulama imkanı yoktur." vurgusunu yaptı.

AK Parti’nin 2011 seçim bildirgesinde de benzer vaatler olduğuna işaret eden Böke, "O vaatleri gerçekleştiremeyen hükümet, daha mahcup rakamlarla yeniden bu paketle benzer vaatlerde bulunuyor. Kısacası bu pakete, ‘ne yapamıyorsak aynen devam edeceğiz’ paketi de diyebiliriz." değerlendirmesinde bulundu. Böke, "CHP ekonomi programı hem yeni bir vizyon hem de Türkiye’nin ekonomik sorunlarına çözüm olacak." diyerek sözlerini tamamladı.