AK Parti'nin sağlık politikalarını eleştiren CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, İyi başladıkları sağlık politikalarını kötü bitirdiler. Hiçbir sözlerini tutmadılar. Kemik iliği bankası kurmak için daha kaç çocuğumuzun hayatını kaybetmesi lazım? diye sordu. Seçim çalışmalarını kendi bölgesinde sürdüren Çıray'ın önünü, lösemi hastası küçük bir kızın annesi kesti. Gözlerinden yaş süzülen kadın, "Küçük kızım, büyük bir hastalığın pençesine düştü. Minik yavrum lösemi hastası. Uzun süredir uygun kemik iliği için sıra ve çare bekliyoruz. Kızımın yaşadıklarının bin katını yüreğimde hissediyorum. Bizim ülkemiz bu kadar mı aciz?" dedi. Çıray da öncelikle bir insan, sonra da bir hekim olarak duyduğu üzüntüyü bildirdi.

'BAKAN MI DOĞRU SÖYLÜYOR, MÜŞTEŞAR MI?'

Anneyi teselli etmeye çalışan CHP Milletvekili Çıray, "Ne yazık ki bir evladımızın kemik iliği bulamaması nedeniyle yaşadığı çaresizliği basına yansıyınca AKP Sağlık bakanlarının aklına, kemik iliği bankası vaadi geliyor." dedi. Son olarak adına Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKÖK) denen kemik iliği bankasının, daha önce de Melis Akbaş'ın hastalığı döneminde kendisi tarafından gündeme getirildiğini belirten Aytun Çıray, "2013 Temmuz ayında Efe öldüğünde, 'Dört ay içinde TÜRKÖK'ü açıyoruz.' dediler, doğru çıkmadı. Melis'in ardından onlarca çocuğumuz hasta oldu. Aynı basın toplantısında Bakanlık Müsteşar yardımcısı, 527'si çocuk 844 hastanın kemik iliği nakli olmayı beklediğini söylerken Bakan Müezzinoğlu ise, 'Kemik iliği nakli bekleyen 550 çocuk ve 350 civarında yetişkin var.' diyor. Bu nasıl bir ciddiyetsizliktir? Millet çare bekliyor, Sağlık Bakanı laf üretiyor. Daha da önemlisi, piyasada birçok kanser ilacı bulunamıyor. Aileler yurtdışından ilaç getirtebilmek için her yola başvuruyorlar. 13 yıldır AKP konuşuyor, kemik iliği bankasını CHP İktidarımızda biz yapacağız. Sözümüz söz." şeklinde konuştu.

'KEMİK İLİĞİ BANKASI İÇİN DAHA KAÇ BEBEĞİN ÖLMESİ GEREKİYOR?'

CHP adayı Çıray, 11 Ekim 2014'te bir soru önergesi vermiş, “Kemik iliği bankası kurmanız için daha kaç çocuğumuzun ölmesi gerekir?” diye sormuştu. Cevap alamadığı soru önergelerini ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun sözlerini hatırlatanÇıray, “İçimdeki isyanı seslendiriyorum. Sayın Bakan, kemik iliği bankası kurmanız için daha kaç bebeğin ölmesi gerekiyor?” demişti. AK Parti hükümetinin ihmalkâr sağlık politikaları yüzünden kaybedilen hastalar için çok üzüldüğünü ifade eden Çıray, bunlara benzer çok acıların yaşanmakta olduğuna ve yaşanabileceğine vurgu yaptı. Çarıy, şunları kaydetti: "AKP hükümeti, her yıl yabancıların kemik iliği bankalarına 20 milyon dolara yakın para ödüyor. Biz olsak, bu kadar paraya çoktan tüm yan kuruluşlarıyla birlikte kemik iliği bankasını kurmuştuk. Eğer TÜRKÖK'ü beş altı yıl önce bitirseydiniz, bugüne kadar kaybettiğimiz hastaları kaybetmeyecektik. 300-400 bin donörümüz olacaktı ve evlatlarımız yaşayacaktı. Bugünlere geldik. Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına göre, veritabanına sadece 13 bin 500 donörün bilgisi aktarılmış. Bu ayıptır, günahtır."