CHP Genel Sekreter Yardımcısı Adana Milletvekili Ali Demirçalı, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’a tüm gelirleri TL üzerinden olan televizyon ve radyo kuruluşlarının TÜRKSAT ücretini neden dolar üzerinden ödediklerini sordu. Demirçalı ayrıca televizyon ve radyolarda yayınlanan kamu spotlarının ücretlendirilerek yerel yayın kuruluşlarının desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Ali Demirçalı, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan tarafından yazılı cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği yazılı soru önergesinde şu görüşlere yer verdi: “Yerel televizyon, radyo ve yazılı basın kuruluşlarının karşı karşıya kaldığı sorunlar gün geçtikçe artmaktadır. Bu sorunlar sadece maddi nedenlere değil, insan unsurundan kaynaklı nedenlere de dayalıdır. Yerel medya kuruluşların ödedikleri vergilerden başlayarak, teknik teçhizat, personel giderleri, kalifiye insan gücü, kira gibi kalemlerin yanı sıra, televizyon ve radyo kuruluşları için TÜRKSAT ve RTÜK’e ödedikleri uydu yayın ve lisans ücretleri gibi sorunlar, kurumların içinde bulunduğu sıkıntıların büyük kısmını oluşturmaktadır. Bu kuruluşların reklam gelirleri, giderlerini karşılayamamakta ve kuruluşlar borç sarmalıyla boğuşmaktadır. Bu durum, editöryal bağımsızlığı olumsuz yönde etkilemektedir.“

CHP Genel Sekreter Yardımcısı Adana Milletvekili Ali Demirçalı’nın Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’dan yazılı yanıt istediği sorular şöyle:
1-Televizyon kuruluşları reklam gelirlerinin karşılığını Türk Lirası olarak aldıkları halde, TÜRKSAT’a aylık 22 bin 420 dolar (yaklaşık 60 bin TL) ödemektedirler. Bu ücretin TL cinsinden ödenmemesinin sebebi nedir?
2-RTÜK ve TÜRKSAT’a ödenen yüksek rakamın yerel yayın kuruluşlarının ödeyebileceği miktarlara çekilmesi yönünde herhangi bir çalışma bulunmakta mıdır?
3-RTÜK’ün gerçekleşen gelirlerinin harcanmayan kısmı Maliye Bakanlığı’na aktarılırken, RTÜK’ün reklam gelirlerinin Üst Kurul payının yüzde 15’i ise ‘Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Fonu’na aktarılmaktadır. Bu fonunun son 12 yılda yüzde kaçı yerel medya kuruluşlarını desteklemek amacıyla kullanılmıştır?
4-TRT’nin arşiv olanaklarından yerel medya kuruluşlarının belirli kurallar çerçevesinde düşük ücretlerle yararlanması yönünde bir çalışmanın önündeki engeller nelerdir?
5-Yerel medya ile iletişim fakültelerinin işbirliği için bir çalışmanız var mıdır?
6-Kamu kuruluşlarınca hazırlatılan ve RTÜK denetiminden geçerek yayın kuruluşlarına gönderilerek, televizyon ve radyo kuruluşlarında da ücretsiz olarak yayınlanan ‘’Kamu Spotları’’ ücretli hale getirilerek yerel yayın kuruluşlarına maddi destek sağlanabilir mi?
7-Gerek yazılı medya gerekse de radyo teçhizat ve televizyon kuruluşlarının makine teçhizat ekipmanlarında gümrük indirimi, vergi muafiyeti, düşük maliyetli kredi ile istihdam açısından da sigorta gibi avantajlar sağlanabilir mi?
8-Yerel medya kuruluşlarında çalışan personelin eğitimlerinin sağlanabilmesi açısından TRT’den destek alınabilir mi?
9-Basın İlan Kurumu ile Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Kurumlarının özellikle yazılı yerel medyanın desteklenmesi çalışmalarının çerçevesi genişletilebilir mi?
10-İlgili kurumların yerel medyanın güçlendirilmesi çalışmaları hakkında mevcut durum dışında yeni çalışmaları bulunmakta mıdır?