CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi, sabah saatlerinde Cumhuriyet Gazetesi’ne dağıtım öncesi yapılan engellemeye tepki göstererek, “İletişim özgürlüğü demokrasinin temel kuralıdır. Onsuz hiçbir şekilde demokrasiden söz etmek mümkün değildir. Ama onları boğmaya çalışanların bilmediği bir şey vardır. İletişim, insan, idrak olduğu sürece her koşulda ne kadar önünü kesmeye çalışsanız ne kadar baskı altına almaya çalışsanız hiçbir zaman engellenmeyecek kadar önemli kurumdur, değerdir." dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi, Meclis’te Cumhuriyet Gazetesi’ne yapılan dağıtım engellemesi ile ilgili basın açıklaması yaptı. Sabaha karşı Cumhuriyet gazetesinin ilk sayıları henüz dağıtıma verilmeden önce polis tarafından İstanbul’da engellendiğine dikkat çeken Ekşi, “Bu yapılan polis tarafında da olsa başka bir güç de olsa kanunsuz bir şekilde basılmış gazeteleri veya herhangi bir yayını dağıtımdan alıkoymaya çalışmak alenen ve resmen suçtur. İstanbul’da ki arkadaşlarımız bu bağlamda suç duyurusunda bulundular mı? Bulunmamış olsalar bile hayatımda ilk defa değerlendirdikten sonra karar vereceğim. Suç duyurusunda bulunacağım.” ifadesini kullandı.

Polis tarafından gazetenin dağıtımının engellenmesinin yasal olarak suç olduğunu kaydeden Ekşi, “Şuan yürürlükte bulunan 5187 sayılı yasanın 22. maddesi çok açık bir şekilde basılmış bir yayının dağıtımının engellenmesini kanunsuz bir şekilde mani olunmasını en az bir sene hapsi gerektiren ciddi bir suç sayılmaktadır. Bunun çeşitlerine göre de verilecek cezanın yaptırımın arttırılması yasanın emridir.” diye belirtti.

“POLİSİN MÜDAHALESİ YASALARA AYKIRI”

İletişim özgürlüğünün en önemli bölümü mesajın gideceği yere ulaşmasına engel olmasıdır diyen Ekşi, buna engel olmanın yani üretilmiş bir bilginin, haberin, mesajın ulaşması gereken yere gitmesine engel olmanın o mesajın, o bilginin, o haberi üretmeye engel olmaktan hiçbir farkı olmadığının altını çizerek, “Hatta daha da vahimdir. O nedenle yapılmış olan bu polis müdahalesinin açıkça yasalara aykırı olduğunu söylüyorum. Polislerin yaptığının suç olduğunu iddia ediyorum ve iletişim özgürlüğüne yönelik bu vahim müdahalenin Türk basının bugüne kadar özellikle 10 yıldan beri artarak devam eden baskı altında yaşama mecburiyetinin yeni bir sayfaya ve platforma
doğru savrulduğunu görüyorum.” diye konuştu.

Oktay Ekşi, konuşmasını “İletişim özgürlüğü demokrasinin temel kuralıdır. Onsuz hiçbir şekilde demokrasiden söz etmek mümkün değildir. Ama onları boğmaya çalışanların bilmediği bir şey vardır. İletişim, insan, idrak olduğu sürece her koşulda ne kadar önünü kesmeye çalışsanız ne kadar baskı altına almaya çalışsanız hiçbir zaman engellenmeyecek kadar önemli kurumdur, değerdir.” diyerek tamamladı.