CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, çeşitli ülkelerden Türkiye’ye kaçak yollarla getirilen veya ithalatçıların gümrüğe terk ettiği canlı hayvanlar arasında bulunan gebe düvelerin kesime gönderileceğini söyledi.

Gebe düvelerin mevzuat gereği kesilecek olmasına “Bunu hangi vicdan kabul eder?” diyerek tepki gösteren Gaytancıoğlu, Kapıkule’de kesime gönderilecek gebe düvelerle ilgili incelemelerde bulundu.

Gaytancıoğlu, gebe düvelerin kesime gönderilecek olmasıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Kapıkule’ye giderek TASİŞ Müdürü Gülten Kılınç’tan bilgi aldı.

Çeşitli ülkelerden Türkiye’ye kaçak yollarla getirilen veya ithalatçıların gümrüğe terk ettiği canlı hayvanlar değer tespitinin yapılmasının ardından açık arttırma ile satılıyor. Yasa gereği tasfiye yoluyla satışa çıkarılan canlı hayvanların kesimleri de zorunlu. Bu duruma tepki gösteren Gaytancıoğlu hayvanların içinde gebe düvelerin bulunmasının vicdanları zedelediğini belirterek; “Ben bu işin peşini bırakmam, hayvanların karnındaki yavruların öldürülmesine izin vermem, burada karantina esnasında doğum yapan hayvanlar var. Onları da kesecekler, yavruları nasıl büyüyecek, nasıl beslenecek” diyerek uygulamaya tepki gösterdi.

Türkiye’nin et ihtiyacı olduğunu da belirten Gaytancıoğlu, “Gebe olmasa bile anaç hayvanları niye kesiyoruz, bu hayvanları çiftçilerimize verelim, onlar bu hayvanlara baksınlar, bu hayvanlar yavrulasın, çoğalsın.” dedi.

İlanda belirtildiği üzere satış işleminin 19 Ağustos 2015 Çarşamba günü saat 10.00’da başlayacağını ve satış işleminin ardından hayvanların kesime gireceğini belirten Gaytancıoğlu, şöyle konuştu: “Gebe hayvanların kesilmemesi için gerekli çalışmaları yapıyorum ve de yapacağım. Edindiğim bilgiler ve belgeler neticesinde daha önce farklı TASİŞ işletmelerinde hayvanların gerekli raporlar alındıktan sonra canlı olarak piyasaya satıldığı durumlar olmuş. Bandırma’da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Veteriner Hekim Raporu sonucunda hayvanlar kesilmeden piyasaya sürülebilmiş. Ancak burada uzun zamandır TASİŞ Müdürümüz konuyla uğraşmasına rağmen bir çözüm bulamadığını bana söyledi. Durumu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’ne de bildirmiş ama bir sonuç alamamış. Benim vicdanım hiçbir hayvanın karnında yavrusu varken kesilmesini kabul etmez. Bu konunun takipçisiyim. Daha önce böyle kesimler olmuş mu onları da bakanlığa soracağım ve aldığım bilgileri kamuoyu paylaşacağım.”

Gaytancıoğlu, vicdanı olan her insanın, her yetkilinin bu duruma müdahale edeceğine inandığını belirtti.