Ankara Milletvekili, CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Sağlık Bakanlığı bünyesinde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından yürütülen denetimler sonunda 211 tıbbi cihaz ve kozmetik ürünün geri piyasadan geri çekilmesi, toplatılması ve idari para cezası uygulanması biçimindeki idari yaptırımların sonucunu, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun cevaplaması talebiyle TBMM’ye taşıdı.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, yazılı olarak TBMM’ye verdiği soru önergesi sundu. Gök, 17 Ağustos 2015 Pazartesi günü Sağlık Bakanlığınca yapılan açıklamalara göre, bu yılın ikinci çeyreğinde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından yürütülen denetimlerde, 877 kozmetik ve tıbbi cihaz ürününden 211’inin uygunsuz, 30’unun güvensiz olduğu saptanmış ve 846 bin 935 TL ceza uygulandığını kaydetti.

Ankara milletvekili, CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na verdiği soru önergesinde şu soruların cevaplanmasını istedi:

“Teknik düzenlemeye aykırı ve güvensiz ürün olduğu tespit edilen ürünleri piyasaya arz etmiş olmaktan haklarında idari yaptırımlar uygulanan firmalar hakkında önceki dönem denetimlerinde benzer veya değişik ürünlerle ilgili olarak benzer yaptırımlar uygulanmış mıdır? Uygulandıysa işlemin türü ve firma adları nedir?

“Ürünlerin ilgili serilerinde yapılan denetimlerindeki analiz sonucunda, mikrobiyal üreme tespit edilip geri çekme, imha ve idari para cezasına muhatap olan firmaların piyasaya arz ettikleri ürünlerin kesin sayısı saptanabilmiş midir? Bunlardan piyasadan geri çekilebilen ürün sayısı nedir?

Her biri için ayrı ayrı olmak üzere imha işlemine tabi tutulan ürün çeşidi ve sayısı nedir?

Verilen idari para cezaları, geri çekilen ve imha edilen ürünler bazında mı uygulanmıştır?

Piyasadan geri çekme işlemi uygulanamayan ürünlerin insan ve bebek sağlığına zarar vermesini önlemek bakımından radyo, televizyon ve gazeteler aracılığıyla ürünlerin kullanılması halinde doğacak tehlikelerin tüketicilere duyurulması için ilgililere bir talimat vermeyi düşünüyor musunuz?”