CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, Türkiye'de gerçek işsizlik rakamının saklandığını belirterek, "Türkiye’de yüzde 18-19 işsizlik var." dedi. Güneş, bir bakanın "Dövizle manipülasyon yapanın elini yakarız." dediğine dikkati çekerek şöyle konuştu: "Allah, Allah. Saraydaki duymasın vallahi. Kim kimi yakacak? Döviz manipülasyonunu, dolar manipülasyonu yapan o. O yaptığına göre. Hepinizin de 'Koca Reis'i o olduğuna göre başınız belada demektir."

CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, partisinin Kocaeli İl Başkanlığı'nda basın toplantısı düzenledi. Toplantıya CHP Kocaeli İl Başkanı Cihat Altınyuva da katıldı. Güneş, bugün basında yer alan, "TÜİK, işsizliği hesaplama yöntemini değiştirdi. Artık üç ay değil bir ay iş arayan kişi işsiz sayılacak. Revize edilen rakamlara göre işsizlik açıklandığı için 2014 işsizliği yüzde 9,9 çıktı. Yöntem değişmeseydi bu oranın yüzde 10,5 olması gerekiyordu. Buna göre işsizlik oranı yaklaşık 1 puan düşük gelirken işsiz sayısı aylık ortalama 300 bin kişi azalmış oldu." haberine de değindi.

Güneş, Türkiye'de gerçek işsizlik rakamının saklandığını belirterek, şunları kaydetti: "İşsizlik 2011 yılından bugüne sürekli oransal olarak artmıştır. 2011 krizdendeki oranın üstünde bir işsizlikle Türkiye karşı karşıyadır. Devraldıklarında yüzde 10 işsizlik vardı. Bugünde oransal olarak kendi açıkladıkları yüzde 10.7 işsizlik var. Bu açıklanan resmi işsizlik. Birde açıklanmayan resmi TÜİK’in rakamı var. Yani iş bulsa çalışacak olan fakat iş aramayan çünkü, 'İş arayarak bir türlü iş bulamıyorum' diyen yüzde 7’in üzerinde işsizlik var. Topladığımız zaman Türkiye’de yüzde 18-19 işsizlik var. Genç işsizlik ise 3’te 1. Onuda saklıyorlar. Onu da Plan Bütçe Komisyonunda bakanın önüne grafiğiyle koydum. İki senedir koyuyorum cevap vermiyor. Veremezler çünkü ben doğruyu söylüyorum. OECD ülkeleri içinden en genç işsizlik Türkiye’de. Ama Türkiye’de genç işsizliği 15-29 yaş arası değil, 15-24 yaş arası hesaplıyor ki o dönemde erkekler askere gittiği için işsiz sayılmıyorlar. Böyle ki işsizliği azaltarak halka açıklayıp kandırmaya çalışıyorlar. Biz dedik ya. Aldatmaca ve Kandırmaca Partisi diye. Resmi verilerle oynayıp insanları kandırıyorlar."

"HİSSEDERSEN BAKAN KALIRSINIZ, HİSSETMEZSENİZ KALAMAZSINIZ"

Güneş, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın "Kurdaki artış, kamuyu ve hane halkını etkilemiyor." açıklamasına sert tepki gösterdi. Güneş bu konuda şunları söyledi: "Bölgenin bir milletvekili, bakana dün demiş ki, ‘Yav döviz kuru çok yükseldiği zaman bundan halk etkilenmez.’ Daha öncede Meclis’te bir konuşmasında Hurşit Güneş ekonomi bilmiyor demişti. O benim sadece Kandıralı olduğumu biliyor, ekonomi profesörü olduğumu bilmiyor tabi. O diyebilir. Herkes her şeyi bilmek zorunda değil. Bakan olursun, bakan olduğunuz zaman bazen hissedersiniz. İçinize doğar. Düzmece falan olduğu. Ama gerçek rapor farklı olur. Tabi hissederseniz bakan kalırsınız, hissetmezseniz bakan kalamazsınız. Olağanüstü bir gaf. Üst üste gaflar. Döviz kuru yükseldiği zaman halkımız bundan zarar görmez mi? Bu memlekette herkes yürüyerek mi işine gidip geliyor. Arabaya binmiyor mu, otobüse binmiyor mu, dolmuşa binmiyor mu insanlar? Doğal gaz yakmıyor mu ey bakan? Senin bunlardan haberin yok mu?"

"ALLAH, ALLAH… SARAYDAKİ DUYMASIN VALLAHİ"

Güneş, başka bir bakanın da "Dövizle manipülasyon yapanın elini yakarız." söylediğini belirterek, şunları kaydetti: "Bir diğer bakan da Kocaeli milletvekili olmayan. Demiş ki ‘Dövizle manipülasyon yapanın elini yakarız.’ Allah, Allah. Saraydaki duymasın vallahi. Kim kimi yakacak? Döviz manipülasyonunu, dolar manipülasyonu yapan o. O yaptığına göre. Hepinizin de 'Koca Reis'i o olduğuna göre başınız belada demektir. Dili sürçmüştür. Mutlaka şey diyecektir, ‘Ay dilimi eşek arısı soksaydı.’ Çünkü biri demişti hatırlıyor musunuz? ‘Dilim sürçtü’ demişti. Sonra lafını geri almıştı. Bu da aynı şeyi yapacaktır. Göreceksiniz. Döviz niye yükseliyor? Efendim biri çıkmış demiş ki, ‘Gelişmekte olan ülkelerin bir çoğunda böyle şey var’ Kardeşim, 16 Ocak’tan bu yana sadece Türk parası en çok değer kaybetti. Yav rakam bilmiyor musun? Koca devlet bürokrasisi elinde sorsana. En çok değer kaybeden Türk lirası oldu. Biri diyor ki ‘Efendim euro ile dolar arasındaki değer değişti.’ O da kör cahil. Niye? Euro da TL karşısında değer kazanıyor. TL euro karşısında değer kaybediyor. Görmüyor musun? Televizyon da bile yayınlıyorlar. Senin de mi dünyadan haber yok? Türk ekonomisi kötüye gidiyor. İşsizlik artıyor. Çiftçi zor durumda. Döviz aldı başını gidiyor. Yukarıdaki, ‘İndir şu faizi’ diyor. Zaten onun ekonomi bilmesini beklemiyoruz.”