CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, yarın Ankara 16. Tüketici Mahkemesi’nde Passolig İptal davasının görüleceğini söyledi. Ailecek herhangi bir takımın maçına gidemediklerini belirten Hakverdi, “Gerekçesi, passolig uygulaması. 6222 sayılı yasa, şiddeti engellemek için yapılmış ama daha çok fişlemeyi getiren bir yasa, biz bunun tamamen ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Passolig uygulamasına karşıyız. Özgür seyirciler ve özgür bir toplum istiyoruz. Yasakçı zihniyete karşıyız bu sebeple passolig uygulamasına karşıyız. Maçlarda seyirci yoksa o maçın hiçbir anlamı yoktur.” diye konuştu.

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, TBMM’de taraftar dernekleri temsilcileri ile birlikte Passolig uygulaması ve davası ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Yarın (15 Temmuz’da) Ankara 16. Tüketici Mahkemesi’nde önemli bir davanın olduğunu belirten Hakverdi, “Meslek hayatımda bu dosyanın takipçisiydim hemen hemen her aşamada takipçisi oldum. Passolig uygulamasının iptaline ilişkin bir davanın yarın duruşması var. Taraftar grubundan arkadaşlarla buna dair bir değerlendirmede bulunacağız.” dedi.

Bugün çocuklarını alarak herhangi bir maçı izlemeye gidemeyeceğini kaydeden Hakverdi şöyle konuştu: “Ailecek herhangi bir takımın maçına gidemiyorum. Gerekçesi passolig uygulaması. Öncelikle maça gidebilmek için bir bankaya gitmem, o bankanın kredi kartından almam ve oraya para yükledikten sonra sadece kendi takımının kendi sahasındaki maçlara gidebilmem gerekiyor. Onun dışında başka maçlara gidemiyorum. Banka kartı olmadığı sürece maçlara gidemiyorum. Yaklaşık 2 yıl önce bir ihale yapıldı, bir kanun çıkarıldı, bir ihale ile bir bankaya kart verildi. Eskiden seyirciler bir biletle kendi takımlarına destek olmak amacıyla rahatlıkla sahalara girebilirken sadece bir banka kartı almakla maçlara girebilir hale geldi. Gerekçe çok malum; rant. Bir bankaya rant elde edebilmek amacıyla bir ihale yapıldı ve bu banka bütün seyircilerin gelirini elinde toplayıp diğer kulüplere dağıtır hale geldi. İşin esası buyken görüntüde 'tribünlerdeki şiddeti engellemek' dendi. Toplumda huzur yoksa, refah yoksa tribünlerdeki şiddeti bazı yasaklarla engelleyemezsiniz. Ülkede huzur varsa tribünlerde de huzur olacaktır. 6222 sayılı yasa şiddeti engellemek için yapılmış daha çok fişlemeyi getiren bir yasa biz bunun tamamen ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Passolig uygulamasına karşıyız. Özgür seyirciler ve özgür bir toplum istiyoruz. Yasakçı zihniyete karşıyız bu sebeple passolig uygulamasına karşıyız. Maçlarda seyirci yoksa o maçın hiçbir anlamı yoktur.”

Passolig duruşmasının avukatı Ertuğrul Cem Cihan ise 6222 sayılı yasanın 2014 Nisan’ında çıktıktan sonra Passolig uygulamasına geçildiğini söyledi. Gerek idari yargı, gerek tüketici mahkemesi ve gerekse hukuki yollarda mücadelelerini başlattıkları anlatan Cihan, “Tüketici mahkemesi önce bir tedbir kararıyla durdurdu, daha sonra bazı hususları değiştirdiği için ilgili banka tekrar uygulamayı başlattı, ancak gerek uygulamada görüldüğü üzere tribünlerde seyircinin azalması ciddi tepkiler çekti. Mahkeme hakimi bizim anayasaya aykırılık, insan haklarına aykırılık, insan hakları temel metnine aykırılıklarından dolayı bizim iddialarımızı Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı. Dosya Anayasa Mahkemesi'nde biz temelde sadece passoligin değiş bütün e-bilet uygulamasının fişleme ve rant projesi olan e-bilet uygulamasının kaldırılmasını talep ediyoruz. Anayasa Mahkemesi'nin olumlu bir karar vereceğini düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

Passolig kartının bir bankanın müşterisi olmak dışında hiçbir amaca hizmet etmediğini vurgulayan Taraftar Hakları Dayanışma Derneği (Taraf-Der) Başkanı Kemal Ulusoy, “İlgili bankaya rant sağlama uğruna getirilen bu uygulamanın sporda şiddet ve düzensizlik ile karaborsayı önlemediği, bilakis olayların ve sonucunda yasaklamaların devam ettiği karaborsanın ise el değiştirdiği ve adeta devlet eliyle meşrulaştırıldığı bir süreci yaşıyoruz. Passolig uygulaması kişisel verilerin pazarlanması ve yayılması ile ilgili kısıtlayıcı hükümlerle tüketici hakları ve diğer temel insan hakları normlarına aykırı olduğu açıkça artık her yerde ifade edilmektedir.” açıklamasında bulundu.

Anayasa Mahkemesi'nin önünde olan ilgili yasanın bazı maddelerinin iptalini isteyen dosyanın tez zamanda sonuçlanmasını beklediklerini aktaran Ulusoy, “Ankara 16. Tüketici Mahkemesi'nde yürüyen ve kamuoyunda Passolig İptal davası olarak bilinen topluluk davasının da yine hukukun önün geçen engeller olmaz ise taraftarlar lehine sonuçlanacağına inancımız tamdır.” ifadelerini kullandı.