CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, medyaya yansıdığı kadarıyla son 10 yılda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle 110 kişi hakkında dava açıldığını bildirdi. Özel, Erdoğan’a hakaret gerekçesiyle haklarında dava açılan ve tutuklananların sayısının her geçen gün arttığını kaydetti.

Milletvekili Özel, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından yazılı olarak cevaplanması talebiyle Erdoğan'a hakaretten gözaltına alınan ve tutuklanan kişilere ilişkin bir soru önergesi verdi. Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla tutuklanan Onur Kılıç'a destek vermek için Edirne'de düzenlenen eylemde basın açıklaması okuyan Kadir Yavaş'ın da hakaret iddiasıyla gözaltına alınmasının yankıları sürerken Manisa'nın Akhisar ilçesinde iki üniversite öğrencisinin, laik eğitim boykotunda Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla gözaltına alındığını bildirdi. Özel, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi 1. sınıf öğrencisi Özgür E. (19) ve Kocaeli Üniversitesi Deniz İşletmeleri son sınıf öğrencisi Şafak K.'nin (24), arandıklarını öğrenince Akhisar Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi’ne giderek teslim olduklarını, hâkim karşısına çıkarılan Şafak K. tutuklanırken Özgür E.’nin adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığını söyledi.

Özel, bu olayın yankıları devam ederken önceki gün ÖDP Manisa İl Başkanı Fadıl Gezen’in, bu tutuklamalara tepki için bir grupla Akhisar Adliyesi önünde basın açıklaması ve Birleşik Haziran Hareketi üyeleriyle birlikte oturma eylemi yaptığını ifade etti: “Bunun üzerine Fadıl Gezen de Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla gözaltına alınarak adliyeye sevk edilmiş, daha sonra denetimli serbestlik kapsamında serbest bırakılmıştır. Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle gözaltına alınanlar arasında taraftar grubu üyelerinden üniversite ve lise öğrencilerine, tiyatro sanatçılarından gazetecilere kadar çok sayıda isim yer almaktadır. Medyaya yansıdığı kadarıyla son 10 yılda bu gerekçeyle hakkında dava açılan kişi sayısı 110’dur ancak öyle anlaşılmaktadır ki bu gözaltılar ne ilk ne de son olacaktır. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret gerekçesiyle haklarında dava açılan ve tutuklananların sayısı her geçen gün artmaktadır. Aralık ayında Konya’da Kubilay'ı anma töreninde yaptığı konuşmasında Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle lise öğrencisi 16 yaşındaki M.E.A.’nın tutuklanması ise bu tutuklamaların hangi boyutlara ulaştığının en somut kanıtıdır.”

CHP Milletvekili Özgür Özel’in soru önergesi şöyle: “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret gerekçesiyle bugüne kadar toplam kaç dava açılmıştır? Devam eden dava sayısı kaçtır? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret gerekçesiyle bugüne kadar toplam kaç kişi gözaltına alınmıştır? Bu kişilere isnat edilen suçlar nedir? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret gerekçesiyle halen tutuklu bulunan kişi sayısı kaçtır? Bu kişilere isnat edilen suçlar nedir?”