CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Suriye ve Irak'ta yaşananlar sebebiyle Hatay'ın ciddi anlamda ihracat kaybı yaşadığını söyledi. Bazı temaslarda bulunmak üzere Hatay'a gelen Öztrak, komşu ülkelerdeki savaş ortamı yüzünden ilin 205 milyon dolarlık ihracat kaybını uğradığını kaydetti.

Bölgede ihracat kaybında Adana'dan sonra Hatay'ın ikinci sırada yer aldığını belirten Öztrak, protestolu senet kullanımının arttığını vurguladı. Hatay'ın krizlerden etkilendiğinin altını çizen Genel Başkan Yardımcısı Öztrak, şöyle konuştu: "Özellikle Suriye ve Irak'taki gelişmeler, Hatay'da çok ciddi ihracat kayıplarına neden oldu. 2011-2014 döneminde Hatay'da, Suriye pazarına yapması gereken ihracatı yapmaması nedeniyle 205 milyon dolarlık bir ihracat kaybı olmuş. Bölge illeri arasında en yüksek ikinci ihracat kaybı, Adana'dan sonra Hatay'da. Irak pazarına dönüp baktığımız zaman da Hatay buradan daha az etkilenmiş, 83 milyon dolarlık bir ihracat kaybı olmuş ama sonuçta nereden bakarsak bakalım, ihracat kaybının önemli geriye dönük etkileri olması lazım. Dört yılda Hatay'da protestolu senet tutarındaki artış yüzde 54,4 olmuş. Türkiye genelindeki artış yüzde 42. Dolayısıyla Türkiye ortalamasının biraz üzerinde ama son bir yıla baktığımızda durum biraz daha ciddi. Son bir yılda Hatay'da protesto edilen senet tutarları yüzde 20 artmış. Türkiye genelinde artış yüzde 9,7, yani Hatay'da protesto edilen senetlerin tutarındaki artış, Türkiye'nin iki katı. Bu, ekonomik olarak dikkat edilmesi gereken bir durum olduğuna işaret ediyor. Hatay'da işsizliğe dönüp baktığımız zaman yüzde 12,2, Türkiye ortalamasının 2 puan üzerinde. 2012'ye göre bakarsak, yarım puanlık bir düzelme olmuş. Bu rakamlar aslında Hatay'ın, yaşanan krizlerden etkilendiğini ortaya koyuyor."

KAYIP NESİL UYARISI

Suriye'den Türkiye'ye gelen mülteci sayısının resmi rakamlara göre 1 milyon 700 bin ancak Birleşmiş Milletlere göre 1 milyon 900 bin olduğunu hatırlatan Faik Öztrak, sınır hattına yakın bölgelerin göçten daha fazla etkilendiğini söyledi. 1 milyon 700 bin kişinin aslında Türkiye'nin 70 vilayetinden daha fazla nüfus anlamına geldiğinin altını çizen Öztrak, bu sığınmacıların dünya deneyimleri de gözönüne alındığında Türkiye'den ayrılmayacağını savundu. Bunların ihtiyaçlarının tam anlamıyla karşılanamadığını söyleyen Öztrak, şöyle konuştu: "Ancak buraya gelen sığınmacıların, ihtiyaç duydukları eğitimi yeterince almadıklarını görüyoruz. Yaklaşık 500 bin tane okul çağında çocuk var, bunların ancak 170 bini eğitim alabiliyor. Doğru düzgün beslenmeleri yok. Sağlık hizmetlerinden yararlanamıyorlar. Barındıkları yerlerde sorunlar var. Bütün bunları biraraya getirdiğimizde şöyle bir sonuç ortaya çıkıyor, dünyadaki tecrübeler bunların Türkiye'de kalacağını gösteriyor ama ciddi şekilde kayıp kuşak olmaya dönük bir gelişmeyle karşı karşıyayız. Bu insanların bir an önce Türkiye'de fırsat eşitliğine kavuşturulması lazım."