Eski CHP Kocaeli milletvekilleri Sefa Sirmen ve Hikmet Erenkaya, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptıkları dönemde, görevi kötüye kullandıkları iddiasıyla yargılandıkları davada 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı dönemlerinde İzmit Gaz AŞ (İZGAZ) şebekesinin yapılmasında görevi kötüye kullandıkları iddiasıyla, daha önce yargılanıp beraat eden Sefa Sirmen ve kendisinden sonra bir dönem Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Hikmet Erenkaya, kararın Yargıtay tarafından bozulması üzerine yeniden yargılandı. Kocaeli 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde karar çıkan son duruşmaya, Sirmen ve Erenkaya katılmadı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ni AK Parti Kocaeli İl Başkanlığı adaylarından avukat Halit Çokan, Sirmen ve Erenkaya'yı ise avukat Enver Arslan Yıldırım temsil etti.

Avukat Yıldırım, savcı değişikliği sebebiyle, iki celsede, iki farklı mütalaa verildiğini belirterek, bu durumun CMK’ya aykırı olduğunu söyledi. Yıldırım, müvekkillerinin İZGAZ’ı kurduğu dönemde Kocaeli'de hava kirliliğinin had safhada olduğunu belirterek, "Müvekkiller belediye yöneticisi olmaları nedeniyle şirket yönetiminde yer almışlardır. Bahse konu tesis 105 milyon dolara kurulmuş ve 159 milyon dolara satılmıştır. Kamu zarar etmemiştir." dedi.

Avukatların savunmasının ardından mahkeme başkanı kararını açıkladı. Sefa Sirmen ve Hikmet Erenkaya hakkında zimmet suçu işledikleri gerekçesiyle 6’şar yıl 3’er ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme oy birliğiyle aldığı kararda Sirmen ve Erenkaya’nın memuriyetten men edilmesine karar verdi. Sirmen ve Erenkaya’nın kararı temyize götürmesi bekleniyor.

'DAVA SİYASİ BİR DAVADIR'

Bizim Kocaeli Gazetesi'ne açıklama yapan Sirmen, "Bu dava elbette ki siyasi bir davadır. Bundan evvelki duruşmada tüm kamuoyunun da bildiği üzere savcı beraat kararının verilmesini talep etmişti. Bu duruşmada beraat isteyen savcıyı ve mahkeme reisini değiştirdiler ve böyle bir karar çıktı. 17 yıldır her seferinde beraat ettiğimiz bir dava bu. Seçim dönemlerinde her seferinde ortaya atılan bu dava, yine bir seçim üstü önümüze çıkarılıyor. Davaya itiraz ederek temyiz edilmesini sağlayacağız." dedi.

Sirmen'in söz konusu açıklamasında şunları ifade ettiği belirtildi: "Belediyemize 450 milyon dolar para kazandırmış bir projeyi sanki kamu zarara uğratılmış gibi göstermeye çalışıyorlar. İki üç defa beraat ettiğimiz bir davadan savcıları ve hakimleri değiştirerek hapis kararı çıkarmaya çalışıyorlar. Bu proje o dönemde Kocaeli'nin ve İzmit'i en çok ihtiyaç duyduğu bir projeydi. Öte yandan dava kapsamında hazırlanan bilirkişi raporlarında bile uzmanların takdirini kazanmış bir projedir bu. Ancak yargı süreci devam ediyor, fazla konuşmak doğru değil. Defalarca beraat ettiğimiz bu davanın bir seçim sürecinde daha önümüze sürülmesini kamuoyunun vicdanına bırakıyorum."

Aynı gazeteye açıklama yapan Erenkaya da konuyla alakası olmadığını belirterek, "Benim konu ile hiçbir alakam yok. Yalnızca şirketin kuruluş aşamasında 10 ya da 11 ay yönetim kurulu içerisinde bulundum. O dönem İZGAZ gibi bir şirkete kentin ihtiyacı vardı. Aynı şekilde Yuvacık barajı da ihtiyaçlarımızdan biriydi. Karar tamamen siyasi bir karardır." diye konuştu.

Erenkaya, kararı kabul etmelerinin mümkün olmadığını ve kişisel olarak, vicdanen rahat olduğuna vurgu yaparak, şunları kaydetti: "Hiçbir arkadaşımızın yolsuzluk ve zimmet yaptığını kabul etmek mümkün değil. Ben İZGAZ'ı satın alan ya da satanları tanımıyorum. Firma yetkilileriyle bir bardak çay içtiğimi ispat etsinler 6 değil 50 yıl da yatmaya hazırım. Ben Büyükşehir Belediye başkanı olduktan sonraki 18 aylık süreçte bir usulsüzlük olduğunu ispat ederlerse de cezama razı olurum."