CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, yaşanan ölümcül trafik kazaları ile gündeme gelen tarım işçilerini Meclis gündemine taşıdı. Sıklıkla meydana gelen, tarım işçilerinin kurban verildiği trafik kazalarını yazılı soru önergesi ile Başbakan Ahmet Davutoğlu’na yönelten Sındır, “Tarım işçilerinin güvenli ve standartlara uygun olmayan taşınma yöntemlerinden dolayı bu acıları sıklıkla yaşıyoruz. Düşük fiyatlar karşılığında, gün doğumundan gün batımına kadar emek veren bu insanların bir eşya gibi taşınması 2015 Türkiye’sine yakışmamaktadır.” dedi.

‘TARIM İŞÇİLERİ ORTAÇAĞ KOŞULLARI İÇİNDE’

Konunun ancak katliam gibi kazalarda gündeme geldiğini belirten CHP’li Sındır, şunları kaydetti: “Son olarak Manisa-Gölmarmara’da yaşanan, çoğu kadın 15 tarım emekçisinin açık kamyonet ile yolculuğu sırasında meydana gelen kaza tüm Türkiye’yi yasa boğdu. Tarım işçileri ortaçağ koşulları içinde her gün büyük tehlikelerle karşı karşıya. Denetimsiz ve sağlıksız ulaşım araçları ile yolculukları böylesi büyük kazalara davetiye çıkartmaktadır. Bu insanlar eşya taşıma araçları ile balık istifi olarak, Allah’a emanet yolculuk yapmaktalar. İlkel yöntemlerle büyük tehlikelere maruz bırakılmaktalar.”

‘İNSAN HAYATI HER ŞEYDEN ÜSTÜNDÜR’

“Tarım işçileri ihmaller ve tedbirsizlikler sonucu trafik kazalarında can vermektedir.” diyen Sındır, “Yaşadığımız bu acı olaylar, öncelikle gerekli düzenleme ve denetimlerimin yapılmadığını ortay koymaktadır. Bu düzenlemeleri ve denetimleri eksiksiz yapmak kamu otoritesinin öncelikli görevidir. Yurdun hemen her köşesinde bu tür kazalar meydana gelmektedir. Ancak katliam boyutundaki haberler kamuoyunun dikkatindedir. Oysa çoğu kadın ve çocuk 23 kişinin can verdiği Sivas’taki kaza, geçen yıl elma toplamaya giderken 17 insanımızın can verdiği Isparta’daki kaza ve daha pek çoğu unutulup gitti. Son olarak Manisa’da yaşanan, çoğu kadın 15 yurttaşımızı yitirdiğimiz kaza. Konu geçiştirilmeden ivedilikle ele alınmalı, varsa mevzuat eksikleri düzenlenmeli. En önemlisi de denetimler sıkı bir şekilde yapılmalı, insan hayatı her şeyden üstündür anlayışı temel alınmalıdır.”

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır’ın, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na yönelttiği sorular:

Ülkemizde son beş yılda meydana gelen kazalarda kaç tarım işçisi hangi kaza nedeni ile(ulaşım, tarımsal işlemler esnasında vb.) hayatını kaybetmiştir? Kaç kişi yaralanmıştır? Hayatını kaybedenlerin yaş ve cinsiyeti nedir?
Tarım işçilerini taşıyan araçlarda son beş yılda, yapılan denetim ve kontrollerde standartlara uygun olmama, mevzuata aykırılık tespit edilen kaç vaka vardır? Bunlara yönelik yapılan cezai işlem ne olmuştur?
Tarım işçilerinin şehir içi ve dışı ulaşım konuları üzerine belirlenen standart uygulamalar var mıdır? Bunların kontrol ve denetimleri kimler tarafından yapılmaktadır?
Tarım işçilerinin güvenli ve sağlıklı toplu ulaşımını düzenleyen çalışmalar yapılmakta mıdır? Ne gibi çalışmalar yapmayı planlıyorsunuz?