7 Haziran’da yapılacak genel seçimde kontenjan aday gösterilmeyerek liste dışı kalan CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, adaylık talebi olmadığı için ön seçime girmediğini söyledi. Susam, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlığı yaptığı dönemde kendisi hakkında ortaya atılan BESAŞ yolsuzluğu iddialarıyla ilgili olarak da "hodri meydan" dedi.

CHP Milletvekili Susam, Kordon Otel’de düzenlediği basın toplantısında, adaylık konusu ve BESAŞ yolsuzluk iddialarını değerlendirdi. Mmilletvekili listeleri yapılırken kendisinin de parti meclisi üyesi olarak görev yaptığını hatırlatan Susam, “Genel başkanımızın parti meclisine sunmuş olduğu listede yetkin, saygın kimlikleri olan arkadaşlarımız bulunmaktadır ancak yerel siyasetin önemine inanmış, İzmirlinin bu alandaki hassasiyetine değer veren birisi olarak listedeki yerel siyasetçi oranının artması gerektiğine inandım. İzmirli arkadaşlarımızın başarılı çalışmalarına tanık oldum. Plan Bütçe Komisyonu sözcümüz Rahmi Aşkın Türeli’nin, partimizin bilişim işlerinden sorumlu olan ve soruşturma komisyonunda aktif görev yapan Erdal Aksünger’in, parti meclisinde görev yapan genç ve akademisyen bir kadın olarak Elfin Tataroğlu’nun listede olmasının gereğine yürekten inandım ve savundum. Düşündüklerimi yetkili kurullarda söylemiş olmanın iç huzuru içerisindeyim ancak neticede oluşturulan liste parti meclisinin iradesidir. Ben de bir sorumlu bir partili, bir milletvekili ve parti meclisi üyesi olarak bu kararı savunacağım ve çalışmalara katkı koyacağım.” dedi.

'MİLLETVEKİLLİĞİ TALEBİM OLMADI'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile listeler hazırlanmadan yaptığı görüşmede milletvekilliği talebi olmadığını dile getiren Mehmet Ali Susam, “Ben genel başkana kontenjan adaylığına başvuruya gittiğimde kendisine şunu söyledim, 8 yıl bu partide milletvekilliği yaptım, partide genel başkanlık hariç her makama geldim. Milletvekili, parti meclisi üyesi, MYK üyesi, her göreve geldim. Benim şahsi olarak milletvekilliği diye bir talebim yok.” dedi.

'ÖN SEÇİME GİRMEDİM, ÇÜNKÜ...'

Susam, neden ön seçime girmediği yönündeki soruyu ise şu şekilde cevapladı: “Milletvekilliği talebim olsaydı ön seçime girer, hiç de çekinmeden bu ön seçimde arkadaşlarımla yarışırdım. Ben yıllardır her noktaya seçimle gelmiş bir insanım. Ön seçime girmek çok kutsallaştırılıp kontenjan olmak çok yerilen bir davranış olması doğru değildir. Demokraside seçenekler vardır. Partimizin tüzüğü ve kuralları yüzde 85’ini ön seçimle yapmaya karar vermiş, geri kalanı da kontenjan söylemiş. Ben seçimden korkmuyorum dedim, korkmam da ama toplumun önüne çıkıp da ön seçim demokrasisi havarisi kesilenler, hayatın her alanında öyle olmalıdır. Yerel seçimde de bunu savunmalıdır, teşkilatlarda da savunmalıdır, her yerde öyle olmalıdır.”

'BESAŞ İLE İLGİLİ HAKKIMDA AÇILMIŞ TEK BİR DAVA YOK'

CHP Milletvekili Susam, kendisi hakkında ortaya atılan BESAŞ yolsuzluğu iddialarını da değerlendirdi. 2001 yılında birlik başkanı seçildikten sonra bu iddiaların ortaya atıldığını aktaran Susam, “2001 yılında birlik başkanı seçildikten sonra siyasetin ve meslek odalarındaki rakiplerimin iddialarıyla müfettişler soruşturma başlatmışlar. Soruşturma sonucunda savcılık dava açmış. Ben 2007 yılında milletvekilliğine aday olduğum zaman bu dosyalar parti genel merkezine gitti. Genel merkez inceledi, adaylığıma karar verdi. 2007’de ben milletvekili olduktan sonra yerel mahkeme, hakkımda beraat kararı verdi. Milletvekili olmuştum. Beraat kararından sonra konuyu Yargıtay’a taşıdılar. 2008 yılı 5. ayında Yargıtay’dan da beraat kararlarını aldım. Bugün aynı iddialar aynı şekilde değiştirilerek, yeni bir müfettiş raporuyla önüme koyulmaya çalışıldı. Kamuoyunda yargısız bir infaz yapılmaktadır. Benim hakkımda sadece bir müfettiş raporu dışında, açılmış bir dava yoktur. Bir şikayet olur, müfettiş rapor yapar, iddia eder, savcı iddiayı doğru bulursa dava açar. Yeterli kanıt görmüyorsa dava açmaz. Benim hakkımda şu ana kadar BESAŞ’la ilgili açılmış hiçbir dava yoktur. Dava açılırsa gider hesabını verir, alnımın akıyla çıkarım, geçmişte olduğu gibi. Dava açılmazsa da bütün bu müfterilerin bu yük üzerinde kalır.” diye konuştu.