CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Hadımköy Askeri Cezaevi’nde MİT TIR'larını durdurdukları için tutuklu bulunan askerlerin halen savunmalarının alınmadığını belirtti. Savunmalarının 7 Haziran seçimlerine kadar alınmayacağını iddia eden Tanal, “Bu seçimlere kadar işte hükümete bir darbe yapılıyormuş gibi göstererek bir algı yöneterek bu insanlar tutuklu.” dedi.

CHP’li Mahmut Tanal, Adana ve Hatay'da Ocak 2014'te MİT'e ait TIR'ların durdurulmasıyla ilgili tutuklanan ve Hadımköy Askeri Cezaevi’nde bulunan askerlerin bazıları ile görüştü. Tutuklu askerlerin ‘kendilerinin bugüne kadar terör örgütleri ile mücadele etmekten başka bir şey yapmadıklarını’ ifade ettiklerin anlatan Tanal, “Kendilerinin TSK’nın mensubu olduklarını ve gurur duyduklarını, görevlerini her hangi bir suça bulaşmadan terör örgütleri ile uğraştıklarını ilettiler. Bu TSK mensuplarının herhangi bir yapı ile ilişkilendirildiklerinden çok rahatsız olduklarını bunun adeta bir kurşun sıkma anlamına geldiğini ve çok rahatsız olduklarını dile getirdiler.” diye konuştu.

“Savcının görevlendirmesi ile namuslu bir vaziyette görevini yapan TSK mensupları burada tutuklu kalmaktadır.” diyen Tanal, “Aslında bu personeller daha önce serbest bırakılmış. Ancak burada bunların serbest kalması birilerini çok rahatsız etti. Tevhit Selamı örgütünde de bu öyle oldu. Onu aklamaya çalışıyorlar. Öyle bir örgütle ilişkilendirip burada personeli tutuklama kararı verdiler.” şeklinde konuştu.

MİT TIR’larının bir ihbar üzerine savcıların izni ile durdurulduğunu ifade eden Tanal, “O gece hem adana hem de Kırıkhan’da TIR’ların bulunduğu alana gelen cumhuriyet savcılarının hepsi açığa alındı ve haklarında soruşturma başladı. Ama bununla ilgili iddianame hazırlayan savcı sürekli yükseldi. İktidarın hoşuna giden mütalaalar veren savcılar yükseliyor diğerleri açığa alınıyor.” ifadelerini kullandı.

Genel Kurmaya Başkanlığına da seslenen Tanal, şunları söyledi: “Anayasamıza göre bu personelin Genel Kurmay Başkanlığındaki savcının soruşturmayı yürütmesi gerekir. Aslında burada bir suç varsa görevi ile ilgili olduğu için Genel Kurmay Başkanlığındaki savcının soruşturmayı başlaması gerekirken bu savcının soruşturmayı yürütmesi engellenmiştir. Bay pas geçilmiş durumda. Genel Kurmaya hiçbir belge ve bilgi gönderilememekte. Burada Genel Kurmaya sesleniyorum; bunlar TSK’nın şerefli personelleridir. Bunlara sahip çıkmasını diliyorum. Çünkü burada TSK burada şüphe altında bırakılmada. Personel başka gruplarla ilişkilendirilmektedir.”

Tutuklanan askerlerin halen savunmalarının alınmadığı kaydeden Tanal, “Duruşma 13 Nisan’da idi bu tarihte gözaltında oldukları için duruşmaya götürülmediler. Şuanda 12 Haziran’a atıldı. Bu seçimlere kadar işte hükümete bir darbe yapılıyormuş gibi göstererek bir algı yöneterek bu insanlar tutuklu. Burada aslında karşımıza ikinci bir balyoz paralel bir balyoz çıkarıyor iktidar. Eğer bu insanlar bir an önce yargı karşısına çıkarsa çıplaklığıyla bu pisliklerini ortaya dökeceğinden korkan iktidar maalesef iktidarın yargı içerisinde ki uzantılarının eli ile intikam alınmaya çalışıyor. Ancak güneşi balçıkla sıvayamazlar. Gerçek elbette ortaya çıkacak. Tutuklama kararını buradan verdiler paralel mi diyorlar işte paralel burada. Adana savcısının kararıyla bunların tutuklanmasını gerektirecek delil olmadığı gerekçesi ile serbest bırakılan insanlar aynı eyleme ve bir başka suçla ilişkilendirilerek burada tutuklu. Paralel diyorlarsa yargı içindeki yargı bu." dedi.