CHP Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, yaptığı açıklamada kadın sorunlarının çözümü için Kadın Bakanlığı’nın kurulması gerektiğini söyledi.
CHP’li Türkmen, Aile Bakanlığı’nın kadın sorunlarını çözemeyeceğini belirterek, “Kadın Bakanlığı kurulmalı. Bunun için kanun teklifi vereceğim. Destek bekliyorum.” dedi.

Türkmen, kadın sorunlarının çözümü için mutlaka bir bakanlığın kurulması gerektiğini ifade etti. Meclis çalışmalara başladığında konu hakkında kanun teklifi vereceğini ve diğer üç partinin kadın milletvekillerinden de destek isteyeceğini kaydeden Türkmen, “Sorunların Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı ile çözüleceğine inanmıyorum. Onun için yalnızca Kadın Bakanlığının kurulmasını arzu ediyorum.” şeklinde konuştu.

Türkmen özetle şunları dile getirdi: “Kadın cinayetlerine, kadına şiddete son vermek yalnızca takdiri indirim nedenlerini kaldırmakla olmaz. Bunu bir hukukçu olarak biliyorum. Tabii ki Özgecan yasası (kadınlara karşı işlenen suçlarda iyi hal durumundan cezai indirimlerin kaldırılması) çıkmalı. Ama kadının yeniden insan kimliğine kavuşması adına çok daha farklı çalışmalar yapılması lazım. Sorun sadece yasalarla çözülmez. Bunların uygulanabilir olması lazım. Bütün bunların hayata geçirmek adına mutlaka bir kadın bakanlığının kurulması, kadın duyarlılığına sahip bir kadın milletvekilinin orada bakanlık yapması en büyük arzum.”

Kadına şiddet sorununun bir türlü çözülemediğini dile getiren Türkmen, “Çünkü bu sorunun çözülmesi anlamında bir çalışma yok. Mesela şu anda özellikle eğitimde kadınla ilgili geriye gidiş olduğunu düşünüyorum. Veya imam nikahının resmi nikahtan önce kıyılmasının suç olmaktan çıkartılması neyi getirecek? Birden çok kadın ile imam nikahı ile birlikteliği getirecek. Cumhuriyet ile birlikte miras hukuku konusunda, medeni hukuk konusunda kadın birçok kazanım elde etti. Bu kazanımlar yeniden geriye doğru gidecek.” ifadelerini kullandı.


Türkmen, Meclis’teki kadın vekillere güç birliği yapma çağrısında da bulundu: “Kadınlar olarak Meclis’te güç birliği yaparsak pek çok sorunu çözeceğimize inanıyorum. Bu işte eğitim de önemli. Hem erkek hem kız çocuğuna verilecek eğitimlerde gelecek nesillere bir şey öğretebiliriz. Mutlaka kadınlarla ilgili müfredatta bir şeyler olması lazım. Roller yeniden eskiye döndü. Kadın yeniden ailenin mutfaktaki bireyi oldu. Veya yaşlılara, hastalara, engelliye bakımla ilgili uygulamalar kadını yeniden eve hapsetti. İşte bunlar da bir yerde kadını yeniden eşit yurttaş olma vasfından çıkartıyor. Bunları çözebilmek adına mutlaka kadın duyarlığıyla tüm kurumlarda çalışmalar yapılmalı, bunun koordinasyonu da Kadın Bakanlığında olmalı. Ayrıca tüm bakanlıkların yasalarıyla ilgili yapacakları çalışmalar da mutlaka kadın yönünden bu bakanlıkça (kadın bakanlığı) incelenmeli.”