CHP Milletvekili Rıza Türmen, devletin korumakla yükümlü olduğu çocukları öldürdüğünü iddia ederek son 11 yılda devlet tarafından öldürülen çocuk sayısının 241 olduğunu aktardı. Sezgin Tanrıkulu ise çocuk ve genç ölümlerinden iktidarı sorumlu tutarak, “Hepsinin elinde çocuklarımızın, gençlerimizin, kadınlarımızın kanı vardır.” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, TBMM’de ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısının konusunun devletin öldürdüğü çocuklar olduğunu kaydeden Türmen, ellerindeki rakamlara göre son 11 yılda devlet tarafından 241 tane çocuğun öldürüldüğünü savundu. Türmen, öldürülen çocukların hepsinin şiddet ortamında büyümek zorunda kaldığını söyleyerek, “Devlet, korumakla yükümlü olduğu çocukları aslında öldürmektedir.” dedi. “Devlet çocukları öldürüyor. Çocukları öldürenler korunuyor. Güvenlik güçleri devlet tarafından korunuyor. Cezasız bırakılıyor. Güvenlik güçleri cezasız bırakıldıkları için şiddete başvurmak konusunda tereddüt etmiyorlar.” diyen Türmen, “Bu da yetmezmiş gibi devlet polisin güç kullanma yetkisini giderek çoğaltan ve bireyleri giderek korumasızlaştıran kanunlar getiriyor.” ifadelerini kullandı. Türmen, çocuklarının devlet tarafından öldürülmesinin durdurmanın herkesin borcu olduğunu vurguladı.

“HEPSİNİN ELİNDE ÇOCUKLARIMIZIN, GENÇLERİMİZİN KANI VARDIR”

AK Parti döneminde ‘çocuk avı’ döneminin devam ettiğini savunan Sezgin Tanrıkulu ise ağır bir tablo ile karşı karşıya olduğumuzun altını çizdi. Cizre’de son çıkan olaylarda 5 çocuğun hayatını kaybetmesine karşın faillerden hiç birisinin yakalanmadığını ifade eden Tanrıkulu, şöyle devam etti: “Türkiye, bu cezasızlık politikasından vazgeçmelidir. Yaşam hakkının olmadığı bir yerde hiçbir hak kullanılamaz. Güvenlik güçlerinin üzerinde bu cezasızlık kaldırılmalıdır. Bu cezasızlığın sebebi mevcut iktidardır. Başbakan Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan devralmıştır. Hepsinin elinde çocuklarımızın, gençlerimizin, kadınlarımızın kanı vardır.” Tanrıkulu, 2002’den 2014 yılına kadar faili meçhul cinayet sayısının 208 olduğunu ifade ederken şu rakamları paylaştı: aynı dönemde yargısız infaz, ‘dur’ ihtarına uymama gibi eylemlerden ölenlerin sayısı 520, gözaltında ya da cezaevinde ölenlerin sayısı ise 451.