CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, hayatını kaybeden Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz el Suud için Türkiye’de yas ilan edilmesine tepki gösterdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tunceli İl Başkanlığı'nın Daraltılmış Koordinasyon Toplantısı'na katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın cemaatin yurt dışındaki okullarının kapatılması, 17 Aralık operasyonları ve Kral Abdullah için yas ilan edilmesi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

İl Kültür Müdürlüğü binasında gerçekleşen koordinasyon toplantı öncesi açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, “Tunceli demokrasinin, barışın, hoşgörünün egemen olduğu bir il. Böyle anlamlı bir günde burada olmak daha önemli. Bugün 22 yıl önce hunharca katledilen Uğur Mumcu'nun ölüm yıl dönümü. 22 yıl önce onu aramızdan aldılar. Failleri halen bulunamadı ve devlet hala bu ayıbını kapatamadı.” dedi.

Konuşmasında, Türkiye’nin bir çok sorunu olduğunu ifade eden Oran, “Yoksulluk ve yolsuzluk meseleleri var. Bugün Suudi Arabistan'ın kralı vefat etti. Allah rahmet eylesin ama öyle garip bir iş var ki ortada. Kendi ülkesinde yas yok. Türkiye Cumhuriyeti'nde yas var. Bunu anlamak mümkün değil. Türkiye'de hala birileri kraldan fazla kralcı. Bunu kabul etmek mümkün değil. Çünkü bugün Uğur Mumcu'nun katledilişinin yıl dönümü ve böyle bir şey yapılmıyor. Reyhanlı'da 50 yurttaşımız hayatını kaybetti. Bayram günü vatandaşlarımız hayatını kaybetti. Uludere'de de insanlar hayatlarını kaybetti. Gezi olaylarında kanunsuz emirler verildi ve genç fidanlarımız hayatlarını kaybetti. Berkin Elvan ve Ali İsmail, tüm bunlar görülmedi. Kral ölüyor, padişah burada yas ilan ediyor. Suudi kral burayı ziyaret ettiği zaman hiç bir zaman Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurucusu Atatürk'ün anıt mezarını ziyaret etmedi. Diğer devlet adamları ziyaret ederdi.” diye konuştu.

“CUMHURBAŞKANI'NIN OKULLARIN KAPATILMASI İLE İLGİLİ YAPTIĞI AÇIKLAMA YANLIŞ”

Konuşmasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, yabancı ülkelerdeki eğitim kurumlarının kapatmasına yönelik yaptığı açıklamaları da eleştiren Oran, “Sosyalist Enternasyonal'de şunlardan rahatsız oluyorduk. Erdoğan, birilerini yanında gezdiriyordu, allıyordu pulluyordu ve reklamını yapıyordu. Onların eğitim kurumlarına teşvikler yapıyordu. Cemaatten bahsediyorum. Dosttu, şimdi düşman olduğu cemaat. Bir başbakan belli bir kesimi ön plana çıkarmamalı. Başka bir konudan da rahatsızlık duyuyorum. Atatürk'ün manevi mirasına oturan 12. Cumhurbaşkanı, gidiyor yabancı ülkelere okulların kapatılmasını istiyor. Bütün bu okulları açan kendisi. O gün yaptığı da bugün yaptığı da yanlış. Bu şikayetler, Türkiye açısından utanç verici bir durum.” diye ifade etti.

Oran, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Burada eğitimle ilgili sorunlar var. Buradaki yurttaşlar, bu hava koşullarında ilçelerden, beldelerden, köylerden okullara gelmeye çalışıyor. Geçen hafta il başkanımızdan 48 saat haber alınamadı. Ülkenin eğitimle ilgili bu kadar sorunu varken, 'okulları kapatın Milli Eğitim Bakanlığı'nı seferber ederim' diyor. Sen hangi hakla buradaki vatandaşlarımızın vergisi ile toplanan vergiyi oralara harcıyorsun. Milli eğitimi perişan etti.” şeklinde konuştu.

Yolsuzluk operasyonlarının peşini bırakmayacaklarını ve bununla mücadele edeceklerini söyleyen Oran, “Üçüncü bir konu da 17 Aralık yolsuzluk meselesi. Bu konu kapanmayacak, kapattırmayacağız. Güvenoyu alamadılar, salt çoğunluğu elde edemediler. Saraydan kız kaçırma oyunu vardır. Bunlar da Yüce Divan'dan bakan kaçırma oyunu oynadılar. Ama bu oyun tutmayacak. Korktuğu bir şey olduğu için Yüce Divan'a gitmediler. Burada vurgulamak istediğim başka bir konu var; 12 Eylül faşizminden bir demokrasi ayıbı yaşandı. İstanbul baro başkanı o zaman yargılandı. TC tarihi içerisinde ikinci kez bir baro başkanına ceza veriliyor. AKP'nin yaptığı bu davranış yargıyı bir sopa gibi kullanmış ve insanların cezalandırılması örtülü değil, açık bir faşizmdir. Bugün kendisini ziyaret edeceğiz. Adaletin yerini bulması için de kendisine gerekli desteği vereceğiz.” dedi.