Türkiye Büyük Millet Meclisinin 56'ncı Birleşimi, TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı tarafından açıldı. Genel Kurul’da İç Güvenlik Paketi’nin gelmesi bekleniyor. Bahçekapılı, görüşmeler öncesinde iktidar ve muhalefet temsilcileri gündem dışı söz alarak Mersin’de öldürülen Özgecan Aslan cinayetiyle ilgili konuştu.

Kadına yönelik şiddetin bugün itibarıyla ulaştığı boyutlarla önemli bir gündem hâlini aldığını belirten Bahçekapılı, “Dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de birlikte mücadeleyi gerektiren toplumsal bir sorundur. Hepimizin yüreğini kanatan kadına yönelik şiddet kurbanı bu kez üniversite öğrencisi Özgecan Aslan oldu. Toplumda kadına karşı şiddetin ortadan kaldırılması, ancak ve ancak kadın ve erkeğin eşitliği konusunda bütün toplumda farkındalığın oluşmasıyla mümkündür. Belirtmek isterim ki Türkiye Büyük Millet Meclisi de yapılan çalışmalarla kadına yönelik şiddet konusunda duyarlılığını ortaya koymaktadır. Başta Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, kadına yönelik şiddet olgusunu gündemine alarak çalışmalarda bulunmaktadır. Ayrıca, kadına yönelik şiddetin sebeplerinin araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis araştırma komisyonu da konuyla ilgili çalışmalarını hâlen sürdürmektedir. Gerek kadın ve gerek erkek milletvekillerimiz, parlamenter denetim faaliyetleriyle konunun takipçisidirler.” diye konuştu.

Bahçekapılı sırasıyla MHP Milletvekili Ruhsar Demirel, CHP Milletvekili Aytuğ Atıcı ve AK Parti Milletvekili Çiğdem Münevver Ökten’e söz verdi. Atıcı kürsüye Özgecan'ın fotoğrafını astı. Milletvekillerinin konuşmasının ardından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam söz aldı. Bakan Ayşenur İslam'ın konuşması sırasında ise bazı CHP'li milletvekilleri Genel Kurul'u terk etti. Bakan İslam'ın yaptığı konuşması sırasında bazı CHP'li milletvekilleri Genel Kurul'u terk etti.

AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Yeni, Bakan İslam’ın konuşmasının ardından ayağa kalkarak CHP’li milletvekillerini eleştirdi. Bakan konuşma yaparken milletvekillerinin salonun terk etmesinin doğru olmadığını belirten Yeni’ye TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, “Sayın Yeni size söz vermedim. Lütfen yerinize oturun.” dedi. Bahçekapılı’nın uyarısına rağmen yerine oturmayan Yeni, muhalefet vekillerini eleştirmeye devam etti. Bunun üzerine salona giren CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, tepki gösterdi. Partileri adına grup başkanvekillerinin söz almasını istediğini belirten Gök, Yeni’ye yerine oturması gerektiğini söyledi. Gök, Bahçekapılı’dan Yeni’ye kınama cezası vermesi gerektiğini dile getirdi. Bahçekapılı’da Meclisi yöneten kişinin kendisi olduğunu vurgulayarak kınama cezası ile ilgili konuya da kendisinin karar verebileceğini kaydetti. Kısa süreli tartışma Bahçekapılı’nın HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan’da söz vermesiyle son buldu.