CHP İstanbul milletvekili Barış Yarkadaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yargılama yolunun açılabilmesi için 184 milletvekili oyunun yeterli olduğunu söyledi. Yarkadaş, “Ancak Cumhurbaşkanı'nın yargılanabilmesi için Anayasa'nın 105. maddesine göre, 413 milletvekili gerekiyor. 413 imzayı bulamayacağımız için, Erdoğan Meclis’te aklanmış olur. Erdoğan'ın 413 imza bulunamadığı için Meclis'te aklanmış gibi görünmesine yol açamayız. Böyle bir tartışma Erdoğan'ın işine yarar ve bunu seçim meydanlarında (aklandım) diye kullanır.” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ümraniye ilçe örgütünün toplantısına katılan Barış Yarkadaş, “Cumhurbaşkanlığı makamında oturan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'yi bir kaosa sürüklemek için elinden geleni yapıyor. Seçimi tekrarlatarak AKP'yi tek başına iktidara taşımak istiyor. Ancak kendi masasındaki bir ankette bile, partimiz CHP'nin oylarının yüzde 29.2'ye çıkacağı yazıyor.” diye konuştu.

29 EKİM’DE ŞEHİR DIŞINA ÇIKMAYALIM, OYUMUZU KULLANALIM

AK Parti’nin erken seçimde medya eliyle algı operasyonu başlatacağını da söyleyen Yarkadaş, şöyle konuştu: “Bu seçimde, Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ile partimizin kurumsal kimliğine yönelik saldırılar daha da artacak. Bunlara kulak tıkayacağız. Bir diğer algı operasyonu ise oy oranları üzerinden olacak. AKP'nin tek başına iktidara geleceğini vurgulayacak ve özellikle CHP seçmeninin sandığa gitmesini engellemeye çalışacaklar. Bu operasyonu boşa çıkaralım. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla birleştirilen tatilde şehir dışına çıkmayalım ve oyumuzu kullanalım.''

Bir partilinin, “Erdoğan'ın, 184 milletvekili oyuyla yargılanabileceği söyleniyor. Partimiz bunu neden yapmıyor?” sorusuna cevap veren Yarkadaş, “Bu tartışmayı başlatanlar, meselenin başını anlatıyor, sonunu anlatmıyor. Cumhurbaşkanı'nın yargılanabilmesini teklif etmek için 184 milletvekilinin oyu yeterli. Ancak Cumhurbaşkanı'nın yargılanabilmesi için Anayasa'nın 105. maddesine göre, 413 milletvekili gerekiyor. Bizim 184 imzayı bulmamız, Erdoğan'ın yargılanabilmesi için yeterli değil. Biz bu imzaları toplasak bile, 413 imzayı bulamayacağımız için, Erdoğan TBMM'de aklanmış olur. Böyle bir kötülüğü Türkiye'ye yapamayız. Erdoğan'ın 413 imza bulunamadığı için Meclis'te aklanmış gibi görünmesine yol açamayız. Böyle bir tartışma Erdoğan'ın işine yarar ve bunu seçim meydanlarında (aklandım) diye kullanır.” dedi.

HÜKÜMET KURMA YETKİSİNİ VERMİYOR, ÇÜNKÜ YASADA YAPTIRIMI YOK

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın CHP’ye hükümet kurma yetkisini vermemesini yasadaki açıklığa bağlayan Yarkadaş, “Erdoğan, demokratik teamüller gereği, hükümet kurma yetkisini bize vermeliydi. Ancak bunu yapmıyor. Çünkü, görevi bize vermemesinin karşısında herhangi yasal bir yaptırım yok. 12 Eylül cuntasının hazırladığı anayasada, bu konu boşlukta bırakılmış. Belki onların bile aklına, bugünkü tablo gelmemiş. Erdoğan gibi biri bir gün Cumhurbaşkanı olur; görevi ikinci partiye vermemezlik ederse ne olur? diye düşünememişler. Onların aklına bile böyle bir tablo gelmemiş demek ki.” ifadesini kullandı.