Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, "Savaşın, maceranın, başka ülkelerin sınırlarının içine girmenin, başka ülkelerin rejimlerini bazı güçlerle değiştirmeye çalışmanın anlamı yoktur. Türkiye, hızla bu maceradan çıkartılmalı, ‘yurtta sulh, cihanda sulh’ ilkesini kendisine rehber edinmelidir" dedi.
CHP’li Yarkadaş, TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Yarkadaş, OHAL süresince 130 medya kuruluşunun yayınına son verildiğini, işsiz kalan medya mensubu sayısının 3 bini geçtiğini iddia etti. Yarkadaş, "Sektörümüzün üçte biri işsizlik tehlikesiyle karşı karşıya. Yaklaşık 30 bin kişiyi istihdam eden sektörümüzde şu an 10 bin kişi işsiz durumda. Mallarına Anayasa’nın 30. maddesine aykırı olarak el konuluyor" ifadelerini kullandı. Yazar Aslı Erdoğan’ın Stockholm’da Tukovski Ödülü’ne layık görüldüğünü belirten Yarkadaş, ödülün dünya çapında önemli olduğunu söyledi. Yarkadaş, Aslı Erdoğan’ın serbest bırakılarak, yurt dışı çıkışına imkan verilmesini istedi.
Terör örgütü PKK’nın siyasilere saldırılarına ilişkin soru üzerine Yarkadaş, saldırıları kınadığını kaydetti. Yarkadaş, "Hiçbir gerekçe insanların katledilmesini, askerlerimizin şehit edilmesini, siyasetçilere kurşun sıkılmasını meşru gösteremez. PKK’nın bu strateji değişikliğine gitmesi, Türkiye’yi bir iç savaş ortamına çekmek içindir. Son iki haftada PKK tarafından AKP’nin iki yöneticisi katledildi. Dün gece Korucu Dernekleri Başkanı’nın evine bombalı saldırı düzenlendi. Terör örgütü PKK, Türkiye’yi iç savaş kucağına çekmek istiyor. Bunun ilk adımını Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’na Artvin’deki saldırıyla attılar. Artvin’deki saldırı başarılı olamayınca farklı siyasetçilere yöneldiler. Hiçbir siyesi patinin temsilcilerine yönelik yapılan saldırının meşru bir gerekçesi olamaz. Terör örgütünü Türkiye’yi çekmeye çalıştığı bu tuzağa karşı da hepimizin uyanık ve iddialı olması gerektiğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Irak Başbakanı İbadi’ye yönelik sözlerine ilişkin soruya ise Yarkadaş, şöyle cevap verdi:
“Henüz Suriye ve Irak’taki sıkıntılar aşılmamışken, Türkiye bunun yansımalarını hem siyasi hem ekonomik açıdan hissederken, yeni bir cephe açılması, Türkiye’nin cephe açılarak savaşın göbeğine götürülmesini ve bu politikayı doğru bulmuyorum. Cumhurbaşkanı’nın sürekli Türkiye’yi gerilimde tutan bir anlayışla politika yapmasının da bize hiçbir şey getirmeyeceğini düşünüyorum. Türkiye’nin savaş politikalarına değil, barış ve bir arada yaşama politikalarına ihtiyacı var. Savaşın, maceranın, başka ülkelerin sınırlarının içine girmenin, başka ülkelerin rejimlerine bazı güçlerle değiştirmeye çalışmanın anlamı yoktur. Türkiye, hızla bu maceradan çıkartılmalı, ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ ilkesini kendisine rehber edinmelidir."