Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel, muhtarların özlük haklarının düzeltilmesi ve şartlarının iyileştirilmesi için TBMM Başkanlığına kanun teklifi sundu. Yüksel, kanun teklifinde muhtarların artık kaçak işçi statüsünden kurtarılması gerektiğini belirtti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı’nın oluşturulmasının ardından vatandaşların sorunlarını Meclis'e taşıyan Yüksel, muhtarların problemleri ile ilgili 3 kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundu. Kanun tekliflerinde, muhtarlık binalarının elektrik, su ve doğalgaz gibi giderlerinin İçişleri Bakanlığı’nca karşılanması, görev süresi boyunca sosyal güvenlik primlerinin devlet tarafından ödenmesi ve muhtar ödeneklerinin artırılması konuları yer alıyor.

KAÇAK İŞÇİ STATÜSÜNDELER

Yüksel, bu haklardan yoksun çalışan muhtarların mağdur olduğunu dile getirdi. Muhtarların büyük bir yükün altına girerek her türlü fedakârlığı yaptığını fakat özlük haklarından mahrum bırakıldıklarını dile getiren Yüksel, “Sanılanın aksine, asgari ücretten bile az bir ücretle çalışan muhtarlarımız ne yazık ki SGK primlerini bile kendileri ödemekte, bir nevi kaçak işçi statüsünde yer almaktadır. Muhtar Ödenek ve Sosyal Güvenlik Yasasında Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Teklifleri’nin kabul görmesini diliyor; muhtarlarımızın çektiği bu sıkıntılardan biran önce kurtulmasını temenni ediyorum.” dedi.