Cumhuriyet Halk Partisi’nin farklı illerde siyaset yapan 14 çalışma grubunun, milletvekili seçimlerinde Siyasi Partiler Yasası’nda yer alan yüzde 5’in dışında herhangi bir kontenjanın kullanılmaması için topladığı imzalar CHP Genel Merkezi’ne teslim edildi. Grup adına konuşan yapan Eski CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Erhan Baydar, “Bizim CHP üyelerinin sağdan gelen kadrolara kapımız açık. Tabi ki partimizin değerlerini, ilkelerini benimseyip geleceklerse buyurup gelsinler. Ancak geçmişte kendi partilerini batıran, kendi dönemlerinin Rıza Zarrab’ı olanlar, müflis sağ siyasetçilerin CHP’ye oy getirmeyeceği inancındayız.” dedi.

2015 Genel Seçimlerinde CHP Milletvekili adaylarının Hakim Denetiminde Üyelerle Ön Seçim ile belirlenmesi ve mevcut yönetimden parti içi demokrasi talep eden, CHP içerisinde farklı illerde siyaset yapan 14 çalışma grubunun topladığı imzalar CHP Genel Merkezi’ne teslim edildi.

CHP’liler topladıkları imzayı teslim ettikten sonra genel merkez önünde basın açıklaması yaptı. Eski CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Erhan Baydar, siyaseti meşru zeminde yapmak istediklerini belirterek, binlerce üyenin görüş bildirmek için genel merkeze gelmek istediğini söyledi. Baydar şunları söyledi :”Biz imza kampanyası başlattık. Bu imza kampanyası sonucunda topladığımız imzaları CHP Genel Merkezi yönetimine teslim ettik. Bizler parti içi demokrasi gereği CHP üyelerinin seçme ve seçilme hakkını kullanarak adaylarını kendisi seçmesi gerektiğini belirtiyoruz. Adaylarımız hakim denetiminde üyelerin katılımıyla yapılacak ön seçimlerle belirlenmelidir. Aday belirlenmesinde kontenjan kullanımı siyasi partiler yasasının gösterdiği yüzde 5 oranında uygulanmalı aynı kişi için ikinci defa kontenjan uygulanmamalıdır. İl ve ilçe örgütlerinin görüş ve önerileri alınarak tüzük kurultayı toplanmalı, CHP tüzüğü demokratik ve daha işlevsel yapıya kavuşturulmalı ve uygulanmalıdır. Parti örgütlerinin yönetimleri şeffaf ve üye denetimine açık olmalıdır.Ülkede iktidar olmak için örgütlerimizde emek veren CHP ilkelerini, felsefesini ve ideolojisini özümsemiş adaylarla halkımızın karşısına çıkmalıyız.”

“PARTİMİZİN DEĞERLERİNİ BENİMSEYİP GELECEKLERSE BUYURSUN GELSİNLER”

Baydar konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. ‘Sayın Kılıçdaroğlu’nun hafta sonunda Abdüllatif Şener ve Ali Müfit Gürtüna’ya milletvekilliği adaylığı götürdüğü konuşuluyor. Genel Merkez belirlerse daha çok sağdan aday olacağı mı endişeniz?’ Baydar, “Bunu biz de gazetede okuduk. Bu haberin doğru olmamasını istiyoruz. Çünkü CHP üyeleri günelerdir uykusuzlar. Madımak’ta, Sivas’ta, Maraş’ta, Gezi’de mağdurların kemikleri sızlar. Bu haberin gerçek olamayacağı inancındayız. Ancak haber gerçekse öncelikle yöntem yanlış. Çünkü partinin yetkili kuruluşları varken kamuoyunda basın üzerinden tartışılıyorsa yanlış. Partide ön seçim olmalı diyoruz. Tam da bizim ön seçim talebimizle isimlerin gündeme geldiği tarihin çakışması aklımıza şunu getiriyor. Bizim CHP üyelerinin sağdan gelen kadrolara kapımız açık. Tabi ki partimizin değerlerini, ilkelerini benimseyip geleceklerse buyurup gelsinler. Ancak geçmişte kendi partilerini batıran, kendi dönemlerinin Rıza Zarrab’ı olanlar, müflis sağ siyasetçilerin CHP’ye oy getirmeyeceği inancındayız. Yunanistan’ı örnek alalım. Yunanistan’da sol birlik sağlanmış sol partiler iktidara gelmiştir. Umarım ki kamuoyunda gezen isimler doğru değildir. Sol kadrolar bundan çok rahatsız olacaktır.” ifadelerini kullandı.
Baydar, topladıkları imzanın binlerce olduğunu ve nitelikli olduğunu ifade ederek, “Mesela Ankara’da il kongre delegelerinin yüzde doksanı, ilçe başkanları, bir önceki il başkanının burada imzası var.” şeklinde konuştu.

“BİZ ÖN SEÇİM TALEP EDİYORUZ”

Kontenjanın yüzde 5’le sınırlı kalmasını istediklerini söyleyen Baydar, ‘CHP genel merkezinin kontenjanı yüzde 15 olarak belirledi. Bu kararda ısrar ettiği takdirde tavrınız ne olur?’ sorusuna ilişkin şunları söyledi :”Biz partimizde meşru yollardan mücadelemize sonuna kadar devam edeceğiz. Biz ön seçim talep ediyoruz. Partiden ayrılmamız söz konusu değil. Şimdiye kadar hiç kopmadık. Ancak atamayla gelip partiden ayrılanları çok gördük.”