CHP İzmir Milletvekili ve PM Üyesi Dr. Aytun Çıray, Türkiye’nin tarım ürünü ithal etmesinin ayıp, dış alımların düpedüz köylü ve çiftçiye hakaret olduğunu söyledi. Üretime değil ithalata dayalı bir ekonomi olamayacağı için borç batağına saplanan vatandaş sayısının her geçen gün arttığını vurgulayan Çıray, “Verimli topraklarına rağmen üretim yapanın adeta cezalandırıldığı ülkemizde her iki kişiden birinin bankalara borcu var. CHP iktidarımızda üretimi, esnafımızı, köylümüzü ve çiftçimizi destekleyeceğiz. Üreten güçlü bir Türkiye olacağız.” dedi.

CHP İzmir Milletvekili ve PM Üyesi Dr. Aytun Çıray seçim çalışmalarını Menemen ilçesinde sürdürdü. Milletvekili Çıray, Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, CHP Menemen İlçe Başkanı Kazım Hürol Taklak, Kadın ve Gençlik Kolları ile birlikte esnafları işyerlerinde ziyaret etti. Çıray, vaktinin önemli bölümünü köylü ve çiftçilere ayırdı.

"TARIMSAL ÜRÜN İTHAL ETMEK AYIPTIR"

Ziyaret ettiği çiftçilerin üretim maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle artık üretim yapmaktan vazgeçme noktasına gelmelerini söylemeleri üzerine Milletvekili Çıray, “Arkadaşlar eskiden tarıma alan açılsın diye dert yanılırdı. Hükümetler bürokratlara baskı yapılırdı. Şimdi ülkemizde maliyetler yüksek diye iki Tarakya büyüklüğünde toprak ekilip dikilmiyor. Oysa ki Avrupa’da bir ilimiz büyüklüğündeki ülkenin geçen yılki tarım ihracatı 90 milyar dolar. Türkiye’nin bu kadar verimli toprakları bu kadar çalışkan çiftçisi ve köylüsü varken yem ithal etmesi ayıptır. Pamuk ithal etmesi ve benzeri tarımsal ürünleri ithal etmesi maalesef utanç kaynağıdır. Türkiye’nin zeytinyağı üretip dökme yağ olarak ucuza satması ayıptır ve günahtır. Bu çiftçi ve köylü asker isteniyor evladını veriyor. Vergi siteniyor elideki avucundakini veriyor. Ülkenin imkanları başkalarını kullandırılıyor. Sizlerden esirgeniyor. CHP iktidarımızda köylümüzü çiftçimizi destekleyeceğiz. Üreten güçlü bir Türkiye olacağız.” şeklinde konuştu.

Meneme’in köylerindeki yurttaşların bir yıl üretim yapmalarına rağmen çektikleri kredileri geriye ödeyemediklerini dile getirmesi üzerine Dr. Aytun Çıray, şunları söyledi: “Gelişmiş ülkeler çiftçisini köylüsünü destekliyor. Bizim ülkemiz tarımsal ürün ithal ederek yabancı çiftçilere destek vermiş oluyor. Çiftçiye destek verdikleri iddiasındaki 13 yıllık AKP çiftçimize verdiği desteği sadece mazotunun üzerine koyduğu vergi ile geriye alıyor. Bugün yaklaşık olarak 25 milyon vatandaşımızın bankalara borcu var. Kredi verilebilen 18 yaş ve üzerindeki yurttaşlarımızın yarısından fazlası yani iki kişiden en az birinin bankaya borcu var. Bunun adı iyi ekonomi midir? Bankalarla icralık 2 milyon 600 bin vatandaş hapse girmemek için sürekli kaçmak mecburiyetinde. Yurttaşın sadece kredi kartı ve tüketici kredileri 400 milyar liraya dayanmış durumda. Vatandaş, emekli, esnaf, çiftçi, işçi kara kara düşünürken ak olduğu iddiasındaki saray düşkünün keyfine diyecek yok. Ülke böyle mi yönetilir? İyi yönetmek bu mu? Liderlik, önderlik böyle mi olur?”