CHP Milletvekilleri Mustafa Balbay, Hüseyin Aygün ile Gökhan Günaydın, 2007 yılından bu yana yaşanan toplumsal olaylarda hayatını kaybedenlerin aileleriyle birlikte Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Aileler, toplantı boyunca çocuklarının fotoğraflarını ellerinde taşıdı. İç güvenlik paketinin geri çekilmesini istediler.

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, "2007 yılından bu yana polis kurşunlarına, saldırısına yada polisin neden olduğu olaylarda hayatını kaybettiği gençlerin ablaları, babaları, aileleriyle böyle bir görsel basın toplantısı düzenliyoruz." dedi.

2007 yılında polisin silah kullanma yetkisinin artırıldığını dile getiren Balbay, elde edilen bu güçle birlikte 183 kişinin öldürüldüğünü ifade etti. Gezi olaylarında 30 gencin gözünü kaybettiğini belirten Balbay, bu uygulamalar sebebiyle polise de yazık olduğunu ifade etti.

Görüşülmeye başlanacak iç güvenlik yasasının toplumsal şiddeti artıracağını dile getiren Balbay, şiddetin toplumun bütün kesimlerine yayılması, Özgecan'ın vahşice öldürülmesiyle gündeme gelen vahşetin yasa ile hortlamasına neden olacağına dikkat çekti. Balbay, "Buradan birkez daha hükümete çağrı yapıyoruz, iç güvenlik paketini çekin. Toplumla mücadele anlamına gelen bu paketi gündemden düşürün. Bir nebze olsun bu şiddet ortamının durmasını istiyorsanız üzerinize düşeni yapın. Ancak hükümet üyeleri kendileri dışında herkesi suçlamaktalar. Bu iklimin olmaması için şartlar oluşturmak yerine kime ne ceza verelim, hangi ceza daha caydırıcı olur gibi konuyu saptıran yada özünün dışında çözümden öte sadece şiddetin artmasına neden olacak önerilerde bulunmaktalar." dedi.

Berkin Elvan'ın babası, bu yasanın şu an Berkin katilini yargılamamakla birlikte onların elini daha da güçlendireceğini söyledi. İç güvenlik paketinin kendisine 12 Eylül'ü hatırlattığını dile getirerek "Eğer bu kanun çıkarsa hiç birimizin can güvenliğinin olmayacağı, sokakta hepimizin başına bir kurşun veya bir şekilde gözaltında kaybolacağımız kesin." diye konuştu. Bu yasanın çıkmaması için herkesin üzerine düşen görevi yapmasını istedi.

Baran Tursun'un babası Mehmet Tursun ise yasa ile polise öldürme gücü verileceğini savunarak "183 çocuğumuzun kanı yetmedi mi?" diye sordu. Yasayı AKP'li vekillerden çok iyi okumasını isteyen Tursun, "Evet demeden yasayı okuyun, okuyun. Eğer yasa çıkarsa bizim tek çaremiz kalıyor; bizim ve çocuklarımızın başına gelen sizin ve çocuklarınızın başına gelsin. Amin." şeklinde konuştu.

Cem Aygün'ün ablası Yasemin Eker de bu yasanın kimi vuracağını bilmediklerini vurguladı. Kardeşim sabah öldürüldü. 2,5 sene oldu hala gelecek bekliyoruz. Hangimiz vurulacağız bilemiyoruz. Ben kardeşimi toprağa verdim." dedi. Toplantıya katılan aileler, iç güvenlik yasasının geri çekilmesini istediler, kendilerinin yaşadığı bu acıyı başkalarının da yaşamaması temennisinde bulundular.

Balbay, "Polisimize de haketmediği nefret ortamı doğuracak ortama sürüklenmemelidir. Toplumsal nefreti ve şiddeti körüklemeye kimsenin hakkı yok diyoruz." ifadelerini kullandı.