HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Cudi Dağı'nda çıkan yangın ile ilgili Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun cevaplaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na soru önergesi verdi. Sarıyıldız, "Yangının çıktığı bölgenin hemen yakınında Ciner Grubu'na santrallerine ait kömür ocakları bulunmaktadır. Giderek büyüyen santrale yeni kömür havzalarının açılması için ormanlık alanların askerler eli ile yakıldığı yönündeki vahim iddia doğru mudur?" diye sordu.

Sarıyıldız, verdiği önergede Şırnak Valiliği ve Orman İl Müdürlüğü’nün yangın söndürme çalışmalarına müdahale etmemesi nedeni ile yangının kısa sürede geniş bir alana yayıldığını savundu. Sarıyıldız, bitki ve hayvan popülasyonu açısından oldukça zengin olan Cudi Dağı’nda çıkan yangının büyük bir doğa katliamına sebebiyet verdiğine dikkat çekti.

"İnsanlığın ortak malı olan ormanların korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması devletin ve tüm yurttaşların asli görevlerinden biridir." diyen Sarıyıldız, "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde devletin askeri operasyonları ve top atışları bölgenin ekosistemi üzerinde yıkıcı ve silinmez izler bıraktığı gibi tabii ve kültürel mirasın da yok edilmesine neden olmaktadır. Bu nedenle kolluk güçlerinin insanları göçe zorlayan, doğayı tahrip eden ekolojik yıkımının önüne derhal geçilmelidir." ifadelerini kullandı.

Sarıyıldız, Bakan Eroğlu'na şu soruları yöneltti:

"Anayasa'nın 169. maddesinin 3. fıkrasında ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme izin verilemeyeceği ifade edilmektedir. Cudi Dağı’nda yüzlerce hektarlık alanın ve binlerce canlının yanmasına neden olan Çalışkan Hudut Taburu’ndaki askeri yetkililer hakkında Anayasa’nın 169.maddesini ihlal ettiği gerekçesi ile herhangi bir inceleme ya da soruşturma başlatılmış mıdır?

Yangına müdahale etmeyerek büyük bir doğa katliamının yaşanmasında mesuliyeti olan Şırnak Valiliği ve Şırnak Orman İl Müdürlüğü yetkilileri hakkında herhangi bir idari işlem ya da soruşturma başlatılmış mıdır?

Şırnak Orman İşletme Müdürlüğü’ne bağlı ekipler yangın başladıktan ne kadar süre sonra olay yerine intikal etmiştir?

Şırnak Milletvekili Leyla Birlik'in Şırnak Valisi Ali İhsan SU ile yaptığı telefon görüşmesinde olay yerine yangın söndürme helikopterinin gönderileceği söylenmesine rağmen, neden söz konusu helikopter gönderilmemiştir?

Son 12 yılda Şırnak ili sınırları içinde çıkan orman yangınları sonucu ormanlık alan vasfını yitiren alan kaç hektardır?

Yangının çıktığı bölgenin hemen yakınında Ciner Grubu’nun santrallerine ait kömür ocakları bulunmaktadır. Giderek büyüyen santrale yeni kömür havzalarının açılması için ormanlık alanların askerler eli ile yakıldığı yönündeki vahim iddia doğru mudur?

AKP hükümeti döneminde Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kaç orman yangını meydana gelmiştir? Bu yangınlar sonucunda kaç hektarlık orman kül olmuştur? Yaşanan bu yangınlardan kaçı kolluk güçlerinin top ve mermi atışları ile yaşanmıştır? Bu nedenle görevden el çektirilen ya da hakkında soruşturma açılan kaç kolluk görevlisi bulunmaktadır?

Türkiye’de orman yangınlarına müdahale etmek üzere kaç adet yangın söndürme helikopteri ve kaç adet yangın söndürme uçağı bulunmaktadır?

Cudi Dağı’nda çıkan yangında bölgede yangın söndürme helikopteri ve uçağı olmaması sebebiyle 3 gün boyunca söndürülemeyen yangın neticesinde yüzlerce hektarlık alan kül olmuştur. Sürekli yaşanan orman yangınlarına rağmen Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde neden yangın söndürme helikopterleri ve yangın söndürme uçakları bulunmamaktadır?"