CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak cevaplanması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na soru önergesi verdi.

Polisin olayların bastırmada kullanacağı çukur uçlu mermi siparişinin 20 Şubat 2015 tarihinde 16 paletlik büyük hacimli kargo halinde Türkiye’ye getirileceğinin iddia edildiğini belirten Tanrıkulu, "Emniyet mevcut mermilerin silahlı saldırganlar üzerinde etkisiz kaldığı gerekçesiyle hollow point mermi için ihaleye gideceğini açıklamış, silahlı saldırganlara karşı olduğu ve yalnızca terör olaylarında kullanılacağı iddia edilen mermiden tam 3 milyon adet alınacağını duyurmuştu. Bu mermiler, hedef alınan insanın bedenine girdikten sonra çok daha geniş bir delik açarak çıkıyor ve büyük hasar bırakıyor. Dünya çapında tartışma konusu olan ve Fransa’da kullanımı durdurulan Hollow Point’leri özel harekâtçılar kullanıyor." dedi.

Bu bağlamda Tanrıkulu, şu soruları yöneltti:

- Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Polisin olayları bastırmada kullanacağı çukur uçlu mermi sipariş ettiği iddiası doğru mudur?

- İddia doğru ise çukur uçlu mermi (Hollow Point )’den kaç adet sipariş edilmiştir?

- İddia doğru ise kaç adet çukur uçlu mermi (Hollow Point ) alınması planlanmaktadır? Bu mermilere ödenen/ödenecek paranın miktarı ne kadardır?

- Çukur uçlu mermilerin, (Hollow Pointlerin )özellikleri nelerdir?

- Birçok ülkede tartışma konusu olan insan hayatını tehlikeye atacak olan bu mermilerin sipariş edilmesinin gerekçesi nedir?

- Çukur uçlu mermilerin, (Hollow Pointlerin) hedef alınan insanın bedenine girdikten sonra çok daha geniş bir delik açarak çıkıyor ve büyük hasar bıraktığı iddiası doğru mudur?

- Polislerin (Hollow Point ) çukur uçlu mermileri silahsız göstericilere karşı kullanması durumunda hangi cezalar verilecektir?

- Polislerin (Hollow Point )çukur uçlu mermileri kullanmaları kim tarafından denetlenecektir?

- Polislere (Hollow Point )çukur uçlu mermileri kullanma emri kim/kimler tarafından verilecektir?

- Çukur uçlu mermiler (Hollow Point ) hangi hallerde kullanılacaktır?

- Fransa’da polisin (Hollow Point ) mermisi kullanmasının yasaklandığı iddiası doğru mudur?

- İddia doğru ise (Hollow Point )Fransa’da yasaklanırken neden Türkiye’de kullanılmak istenmektedir?

- Çukur uçlu mermiler (Hollow Point ) insanların gözlerini kaybetmelerine, engelli olmalarına yol açan etkileri bulunmakta mıdır?

- 3 milyon adet çukur uçlu mermi (Hollow Point ) kullanımı durumunda tahmini kaç kişinin gözlerini kaybetmesine, engelli kalmasına ve ölümüne neden olacaktır?