Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli, Türkiye’nin dünyada bütün ülkelerle ticari ve ekonomik ilişkilerini geliştirmeye devam edeceğini, içeriden ve dışarıdan Türkiye’yi durdurmak isteyenlerin bunu başaramayacağını söyledi.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli, Zambiya Ankara Büyükelçisi Miriam Mulenga ve Büyükelçilik Katibi Harold Luyando’yu Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki makamında kabul etti. Türkiye’nin bütün ülkelerle ticari ve ekonomik ilişkilerini geliştirmek istediğini kaydeden Gedikli, Türkiye bu gelişimi sağlarken birilerinin bunu engellemeye çalıştığını kaydederek, “Biz birilerinin söylediklerine göre değil, tarihin ve değerlerimizin bize yüklediği misyona göre hareket ediyoruz” dedi.
“Bütün ülkelerle her türlü ticari, kültürel bağları kurmak için gayret ediyoruz” diyen Gedikli, bu gayretin bir adımı olarak Zambiya Büyükelçisi Miriam Mulenga ile biraraya geldiklerini kaydetti. Gedikli, “Dünyada enformasyon devrimi oldu, her yere ulaşmak son derece kolaylaştı. Dünyada bütün ülkelerle bu tür ilişkileri geliştireceğiz. Birilerini rahatsız ediyor bu gelişmeler. Türkiye kültürel ve ticari bağlarını güçlendirdiği taktirde öncü devlet olacaktır. Yarından itibaren bunun somut tezahürünü görmüş olacağız. İİT zirvesi var, bu bizim geldiğimiz noktayı göstermesi açısından önemli. Bu toplantı, bundan sonra İslam coğrafyasında ve Ortadoğu’da kaderin değişmesi bakımından son derece önemli bir toplantı” diye konuştu.
AK Parti dönemine kadar Türkiye’nin kendi içine kapanmış bir ülke konumunda olduğunu söyleyen Gedikli, “Biz bunları değiştirdik, artık Türkiye kendi değerleri ile buluştu, devlet-millet kaynaşması oldu. Bu kaynaşma olduktan sonra biz iş adamlarımızın, yatırımcılarımızın, ülkemizin büyük bir potansiyele sahip olduğunu biliyorduk. Bu potansiyel sahaya yansımaya başladı, Türkiye’nin varlığı ortaya çıktı. Biz tarihimizin ve değerlerimizin bize yüklediği misyon ile hareket ediyoruz. Birilerinin söylediklerine göre hareket etmiyoruz. Bize engel çıkartmaya çalışanlar olacaktır, ama biz artık Türkiye olarak farklı bir noktaya geldik. İİT aslında bu somut tezahürün yansıması. 10 yıllık bir eylem planı yapıldı, Türkiye tarafından bu hazırlandı, Türkiye şimdi dönem başkanlığını devralıyor. Biz kendimize güveniyoruz. İçeriden ve dışarıdan birileri ‘yapamazsınız’ diyecek, ama biz yapacağız, kimse Türkiye’yi durduramayacak” şeklinde konuştu.
Zambiya Ankara Büyükelçisi Miriam Mulenga, Türkiye’nin Zambiya’ya yönelik dış siyaseti konusunda müteşekkir olduğunu ifade ederek, Zambiya’nın bir Afrika ülkesi olduğunu hatırlattı. Türkiye’nin son derece güçlü bir ekonomisinin olduğunu söyleyen Büyükelçi Mulenga, Türkiye’nin Afrika’ya karşı farklı bir yaklaşımının olduğunu dile getirdi. Türkiye’nin dış politikasındaki en önemli unsurun ortaklık kurmak olduğunu belirten Büyükelçi Mulenga, Zambiya olarak güçlü bir ekonomiye sahip ülke ile işbirliği yapmak istediklerini kaydetti. Ancak iki ülke arasındaki ilişkilerin çok yeni olduğunu belirten Mulenga, ilişkilere büyük adım olarak bakmaya ihtiyaç duyduklarını ifade etti. İki ülke arasında ilişkilerin güçlendirilmesi amacıyla ortak bir komisyon kurulduğunu kaydeden Büyükelçi Mulenga, çift vergilendirmenin önlenmesine yönelik bir diğer anlaşma taslağının ise yeni bir şekle ihtiyaç duyduğunu kaydetti. Mulenga, yatırım teşviki ve korunması anlaşmasına değinerek tüm bunların nihayetlendirildiğini bildirdi.
Zambiya’nın oldukça fazla yatırım fırsatına sahip bir ülke olduğunun altını çizen Büyükelçi Mulenga, bu durumda oldukça iyi mükafatın da bulunduğunu belirtti. Zambiya hükümeti için kazanç alanlarının ise madencilik sektöründe olduğunu vurgulayan Mulenga, Zambiya’nın en büyük dördüncü bakır madeni ülkesi olduğunu ve aralarında altın madeninin de bulunduğu bu sektörde çeşitli fırsatlara ev sahipliği yaptığını söyledi. Enerji konusunda da yatırım yapmak isteyen Batılı yatırımcılar için önemli potansiyele sahip olduklarını kaydeden Mulenga, enerji sektöründe yatırımcılara önemli fırsatlar sunduklarını, enerji konusunda yapılan yatırımın sadece Zambiya’ya yatırım yapmak anlamına gelmediğini, aynı zamanda bölge dışına da yatırım yapmak anlamına geldiğini, çünkü Zambiya çevresinde bulunan ülkelere de enerji ikmali sağladıklarını vurguladı.