Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, afet lojistiğinde dünyada ilk olan bir model olarak AFAD mühendislerince kurulan 27 AFAD Lojistik Merkezi’nden 22’sinin açılışını törenle yaptı. ATO Congresium’da gerçekleştirilen törene Suriye sınırındaki kamplarda kalan sığınmacılar ve burada doğmuş, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eşinin isimleri verilen 12 çocuk katıldı. Çocuklar, anne ve babaları ile birlikte Erdoğan ile bir araya gelerek hediyeleşip, fotoğraf çektirdi.

Yeni nesil 27 AFAD Lojistik Merkezi ile ihtiyaçlar, afet bölgelerine daha hızlı ve koordineli bir şekilde ulaştırılması sağlanacak. Dünyada ilk kez AFAD mühendislerinin geliştirdiği bir afet lojistik modeli ile inşa edilerek yapımı tamamlanan 22 AFAD Lojistik Merkezleri yalnız Türkiye’ye hizmet etmeyecek, aynı zamanda coğrafyasındaki afetlerde bölgesel bir güç olacak. Küresel dolaşım sertifikasına sahip AFAD Konteynerleri, dünyanın neresinde bir afet olursa deniz, kara, hava ve demir yolu ile oraya hızla ulaştırılacak.

AFAD AFET KONTEYNERLERİ DAKİKALAR İÇERİSİNDE YOLA ÇIKACAK

Afet sonrasında gereken çadır, battaniye, yatak ve mutfak setleri konteynerler içerisinde her an sevk edilmeye hazır şekilde, 365 gün 7 gün 24 saat, AFAD Lojistik Merkezleri’nde bulunacak. Olası bir afetin ilk saatinde, bir AFAD Afet Konteyneri 13 dakikada TIR’a yüklenecek ve afet bölgesine doğru yola çıkacak. Her bir AFAD Konteynerinin bulunduğu yer an be an uydu üzerinden takip edilecek. AFAD Konteynerlerinin içindeki nem seviyesi dahi 7 gün 24 saat kontrol edilecek. AFAD Lojistik Merkezleri, afet anında afetzedelerin ihtiyaçlarının doğru zamanda, doğru miktarda, doğru şekilde karşılanmasını sağlayacak.

ESKİ PARA İLE 300 TRİLYON LİRA HARCANDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açılışta yaptığı konuşmada 1999 yılında yaşanan Düzce depreminin afete müdahale konusundaki yanlışlıkları bütün açıklığıyla yüzlere çarpıldığını hatırlatarak, kendi hükümetleri döneminde zararı, kayıpları en aza indirecek tedbirler aldıklarını söyledi. Acil müdahale faaliyetlerinin 2009 yılında AFAD çatısı altında toplandığını hatırlatan Erdoğan, 2011 yılındaki Van depremi sonrasındaki gayretlerin neticesini kısa zaman içinde olumlu yönde gördüklerini anlattı.

Erdoğan 5 ildeki AFAD Lojistik Merkezi’nin de yıl sonunda faaliyete geçeceğini belirtilerek, eski para ile 300 trilyon liralık bir yatırım ile 27 merkezden o bölgelerindeki insanlara en süratli şekilde yardım ulaştırılacağını belirtti.
Erdoğan ‘veren el alan elden üstündür’ diyerek hiçbir zaman kaybetmediklerini, güçlenerek yola devam ettiklerini söyledi. Konteynırların özelliklerinden de söz eden Erdoğan, açılışı yapılan lojistik merkezlerini, medeniyetimizin yardımlaşma, dayanışma kültürünün kurumsallaşması olarak gördüğünü ifade ederek, “AFAD’ı da kendi alanında vakıf işlevi gören bir kurum olarak görüyoruz.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün muhtarlarla gerçekleştirdiği toplantıya da değinerek, “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın. Bizim tek derdimiz bu.” cümlesini tekrarladı. Erdoğan konuşmasını, “Benim vatandaşımın ABD, Avrupa’daki insanlardan neyi eksik. Niçin onların sahip olduğu imkanlar daha fazlasıyla bizlerde olmasın. Artık geri dönüş başladı. Artık Türkiye’den gidenler Türkiye’ye dönüyor. 2023 hedeflerimize adım adım ilerliyoruz. Daha çok mücadele ederek bu hedeflere ulaşılacağımıza yürekten inanıyorum.” diye sürdürdü.

SURİYELİ SIĞINMACILARIN ÇOCUKLARINA UZUN ÖMÜR DİLEDİ

Salonda bulunan güneydeki kamplardan gelmiş Suriyeli sığınmacılara ‘Hepiniz Hoş geldiniz” diye seslenen Erdoğan, kamplardan doğmuş ve kendisinin ve eşinin isimleri verilen çocuklara hayırlı ve uzun önüm temennisinde bulundu. Erdoğan, “Çocuk masumiyetine el uzatanlar, hele onun canına kast eden herkes alçaktır, canidir. “ diyerek Suriye Filistin, Mısır ve Irak’ta içlerinde çocukların da olduğu katliamları lanetledi. “Türkiye’ye gelen herkes öz kardeşimizle aynı mesafededir.“ diyen Erdoğan, zulümlerden kaçan herkes için bu coğrafyanın bir sığınak, güvenlik bir çatı olduğunu örnekleriyle anlattı.

"BİZ ENSAR BİLİNCİNE SAHİP BİR MİLLETİZ"

Erdoğan, “Biz Ensar bilincine sahip bir milletiz. Ülkemize gelen her kardeşimiz Muhacir olarak görür, kollarımızı açarız. Suriye ve Irak’taki olaylardan kaçarak ülkemize gelen 2 milyon civarında insan var. 10 ilde 25 barınma merkezi kurduk. Bunların dışında yaşayanlar için pek çok destek hizmeti veriyoruz. Kaynak 5,5 milyar doları buldu. 256 milyon dolar gibi çok cüzi miktarı dışarıdan geldi. Avrupa’daki Suriyeli sayısı 130 bin, burada 1 milyon. Hani İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi? Hani siz mazlum insanlara sahip çıkıyordunuz? Bir araya geldiğimiz zaman bizi pohpohluyorlar. Paradan bahset paradan. Hiç paradan bahsetmiyorsun. Bu ifadelere bizim karnımız tok. Size güvenerek bu adımı atmadık. Hint yarımadasına kadar uzanan erler yatıyor bu topraklarda.” diyerek sessiz kalan ülkelere tepkini dile getirdi.

Suriye’de, Irak’ta kardeş kardeşe bugünler için lazım değil mi?” diye soran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sıkıntılı zamanlarda şimdi kucaklaşmazsak, onların ve kendi milletimizin yüzüne nasıl bakarız? Kültürümü emanetine ihanet etmiş olmaz mıyız? Siz bakmayın başbakan olduklarında Suriyelileri ülkelerine göndereceklere, onlar Ensar, Muhacir nedir bilmezler. Onlar milletimizin gönül kapısının ne kadar açık olduğunu bilmezler. Onlar bilmedikleri için, asla başbakan olmazlar ve burada yaşayanları ülkelerine geri gönderemezler.” düşüncesini paylaştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, anne ve babaları ölmüş 3 kardeşin Suriye’den Türkiye’ye sığınma öykülerine anlatarak, kimsesizlerin kimsesi olmanın işte bu olduğunu vurgulayıp “Bizim için şereftir. Biz bu mirası atalarımızdan aldık şanla şerefle çocuklarımıza devredeceğiz. Bunun için tüm imkanlarımızı gücümüz kullanıyoruz.” dedi.

ABD'DE ÖLDÜRÜLEN 3 MÜSLÜMAN

ABD’de öldürülen 3 Müslüman konusuna da değinen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ses çıkmayınca Meksika’dan olayla ilgili çağrı yaptıklarını açıklamalarının üzerinden 3 saat geçtikten sonra ancak ses çıktığına işaret etti. Katledilen Özgecan için polisin, jandarmanın faili anında bularak üzerine düşen görevi yaptığını, yargının da gereken cezayı en üst düzeyde vermek zorunda olduğuna dikkat çekti.

"ÖZGECAN'IN AİLESİNİ HAYRANLIKLA İZLEDİM"

Erdoğan, “Çünkü bu milletin vicdanını böyle bir olaydan sonra rahatlaması söz konusu değil.” dedi. Erdoğan, Özgecan’ın anne ve babasının olay sonrası takındıkları çok duygu ile izlerken bir taraftan da hayranlıkla izlediğini belirterek, “Verdikleri mesajlar sadece ülkemiz için değil tüm insanlık için anlamlı mesajlar. Sokaklara çıkıp da Özgacan’ı istismar edenler kendilerine bir baksınlar.” dedi.

Erdoğan, çözüm süreci konusunda “Çözüm süreci denen olay çok çok önemli. Çözüm sürecinde biz bu huzuru, refahı arıyoruz. Barış içinde yaşama zeminini arıyoruz.” ifadesini kullandı.