Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ramazan Bayramı mesajı yayımladı. Bayramda sıla-i rahim ve tatil için yola çıkacak tüm vatandaşlara, “Bayram sevincini felakete dönüştürmemek için, trafik kurallarına azami düzeyde riayet etmeye lütfen özen gösterelim” uyarısını yaptı. Erdoğan, merhum şair Abdurrahim Karakoç’un ‘Âlem-i İslâm’a rahmet su gibi/Aksın, bayram olsun bayramlarınız/Evleriniz cennet kokusu gibi/ Koksun, bayram olsun bayramlarınız.’ dörtlüğünü hatırlattı.

Rahmet, merhamet ve bereket ayı olan Ramazan-ı Şerif’in sonuna gelerek bir bayrama daha kavuştuklarını belirten Erdoğan, vatandaşların ve tüm İslam aleminin bayramını tebrik etti. Dünyanın pek çok yerinde Müslümanların bu bayrama da boynu bükük, yüreği yaralı, gözleri yaşlı şekilde girdiğini dile getiren Erdoğan, “Irak, Suriye, Filistin, Yemen, Mısır, Libya ve Somali başta olmak üzere, tüm İslam coğrafyasında kardeşlerimizin içinde bulunduğu durum, bizleri de derinden etkiliyor, sevincimizi gölgeliyor. İnşallah, bu mübarek günler, kardeşlerimizin kurtuluşuna; tüm insanlığın huzur ve güven içinde geleceğe umutla bakabilmesine vesile olur.” dedi.

“HERKESE ŞÜKRANLARIMI SUNUYORUM”

Erdoğan, ülke ve millet olarak, ilgili kamu kurumlarıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla, her zaman olduğu gibi, Ramazan ayı boyunca da dünyanın dört bir yanındaki kardeşleriyle dayanışma içinde olmaya çalıştıklarını belirterek, “Ulaşabildiğimiz tüm mağdurlara ve mazlumlara, hiçbir ayrım yapmaksızın, yardım eli uzatmanın çabası içinde olduk. Bundan sonra da aynı anlayışla yolumuza devam edeceğiz. Bu hizmetlerin ifasında görev alan herkese şükranlarımı sunuyorum.” ifadelerine yer verdi.

“DÜNYADA VE BÖLGEDE YAŞANAN ÇOK ÖNEMLİ GELİŞMELER”

Ramazan Bayramı'nın dünyada ve bölgede çok önemli gelişmelerin yaşandığı bir dönemde idrak edildiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:
“Küresel ekonomik krizin etkileri, yeni boyutlar kazanarak ve genişleyerek devam ediyor. Demokrasi, insan hakları, inançlara saygı gibi değerler, dünyanın pek çok yerinde adeta ayaklar altına alınıyor. Bu değerlere sahip çıkması gereken uluslararası kurumlar ve ülkeler, sergiledikleri çifte standartlı tutumla, kendi varlıklarını sorgulanır hale getirdiler. Filistin’de yıllardır süren zulme ve haksızlıklara, Irak’ta yüz binlerce insanın, Suriye’de son 4 yılda 300 binin üzerinde masumun ölümüne seyirci kalan Batı, kendi çıkarlarını korumak uğruna tüm dünyaya telkin ettiği ilkelere sırtını dönüyor. İşte böyle bir ortamda Türkiye, tarihinden, kültüründen, vicdanından aldığı güç ve sorumlulukla, hakkı, hakikati, insani değerleri savunma konusunda tutarlı bir çizgi izlemenin çabası içinde.”

“BU DURUŞUN ELBETTE BİZE BİR MALİYETİ VAR”

“Bu duruşun elbette bize bir maliyeti var.” ifadesini kullanan Erdoğan ama tarihe ve ecdada karşı sorumluluğun, millet olarak bu fedakarlığı göze almayı zorunlu kıldığını belirtti.

Erdoğan devamında şöyle dedi: “Milletimiz, tarihi boyunca, çok geniş coğrafyalarda hakimiyet tesis eden devletler kurmuştur. Buna rağmen, Allah’a şükür bizim geçmişimizde sömürgecilik, ırkçılık, soykırım gibi insanlık suçları hiçbir zaman olmamıştır. Tam tersine, geride medeniyetimizin nişanesi olan eserler bırakmışızdır. Bugün de, zor zamanlarında kardeşlerimizin yanında yer alarak, tarihe insanlık adına iftihar vesilesi olacak, örnek gösterilecek bir iz bırakacağımıza inanıyorum. Ramazan Bayramı, inşallah, millet olarak bu anlayış etrafında yekvücut olmamızı sağlayacaktır.”

YOLA ÇIKACAK TÜM VATANDAŞLARI UYARDI

Bayramda sıla-i rahim ve tatil için yola çıkacak tüm vatandaşlara, bir konuyu da hatırlatmak istediğini belirten Cumhurbaşkanı, şunları ifade etti: “Bayram sevincini felakete dönüştürmemek için, trafik kurallarına azami düzeyde riayet etmeye lütfen özen gösterelim. Sözlerime rahmetli Abdurrahim Karakoç’un bir dörtlüğüyle son vermek istiyorum:
‘Âlem-i İslâm’a rahmet su gibi
Aksın, bayram olsun bayramlarınız.
Evleriniz cennet kokusu gibi
Koksun, bayram olsun bayramlarınız.’
Bu çerçevede özellikle çocuklarımızın aileleriyle birlikte, bayramı bayram gibi geçirmelerini diliyorum."

Erdoğan mesajını, “Bir kez daha ülkemizde ve yurt dışında bulunan vatandaşlarımızın; tüm İslam âleminin Ramazan Bayramı'nı kutluyor; bayram bereketinin kalplerimizi coşturmasını, umutlarımızı yeşertmesini Allah’tan temenni ediyorum. Kalın sağlıcakla.” diye tamamladı.