Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, terörle mücadele konusunda dünya ülkelerini eleştirerek, "Sizin yardım ettiğiniz örgüt terör örgütü ha PKK, ha PYD, ha DHKP-C farkı yok. PYD’ye terör örgütü demiyorsan, Ankara’daki eylemi de terör saldırısı olarak görmüyorsun demektir. Bu sakat mantığın sonu Brüksel’deki eylemin, Paris’deki eylemin, yarın Allah göstermesin Londra’daki New-York’daki eylemlerin de terör saldırısı olarak görülmemesine kadar çıkar" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Zeytinburnu’nda yapımı tamamlanan 29 eserin açılış törenine katıldı. Zeytinburnu meydanını dolduran binlerce kişiye hitap eden Erdoğan, 287 trilyonluk yatırımı gerçekleştiren yetkililere teşekkür etti.
“2003’TEN BUGÜNE 4 BİN 500 TARİHİ ESERİN RESTORASYONU GERÇEKLEŞTİRİLDİ”
Zeytinburnu’nun İstanbul’un en eski yerleşim yerlerinden biri olduğunu hatırlatan Erdoğan, “Burada tarihin, kültürün, medeniyetin izlerine rastlamadan bir adım dahi atmazsınız. Merkezefendi’nin, Kazlıçeşme’nin, Yenikapı Mevlevihanesi’nin içler acısı halini iyi biliyoruz. Eski camilerimiz sadece birer ibadet mekanı değildir. Her cami medeniyetimizin bu topraklara vurulmuş birer mührüdür. Türbelerimiz sadece birer ziyaret yeri değildir. Çeşmelerimizi sadece birer su kaynağı olarak kabul edemeyiz. Bugün restorasyonu sonrasında açılışını yaptığımız Merkezefendi Camisi ve çevresindeki eserler. Bunlara sadece taş toprak, bina olarak bakanın gönül gözü kapalı demektir. Burada sadece bina restorasyonu yapılmıyor, aynı zamanda bir medeniyetin ihyası gerçekleştiriliyor. 2003 yılından bugüne vakıflar genel müdürlüğü aracılığıyla ülke genelinde 4 bin 500 tarihi eserin restorasyonu gerçekleştirildi. Yurt dışında da ecdadımızın emanetlerine sahip çıkıyoruz” diye konuştu.
“GALATASARAY’DAN SONRA BEŞİKTAŞ’A DA DÜNYA ÇAPINDA BİR STADYUM KAZANDIRDIK”
İstanbul’a yapılan yatırımları anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İstanbul’un sadece raylı sistemlerine 15 milyar TL yatırım yaptık. Metro, tramvay, metrobüs hatları inşa ettik. Marmaray’ı hayata geçirdik. Avrasya tüneli bitmek üzere. Hedef köprünün açılışını yapmak. Ne diyorlardı ‘bunlar yapamaz’. Yeni havalimanı inşası sürüyor. İstanbul-İzmir otoyolu ve İzmit Körfez geçişi köprüsünün inşaatı sürüyor. Onun da inşallah son tabliyesinin kaynağının önümüzdeki haftalarda atıyoruz. Galatasaray’dan sonra Beşiktaş’a da dünya çapında bir stadyum kazandırdık. Yarın onun da açılışını yapıyoruz. Yenikapı ve Maltepe’de iki büyük park yaparak şehrin miting ihtiyacına cevap verecek alanlar ortaya çıkardık” şeklinde konuştu.
"HA PKK, HA PYD, HA DHKP-C FARKI YOK"
Birleşmiş Milletler’in (BM) teröre bakışını eleştiren Erdoğan, “Ne diyoruz. ‘Terörün ve teröristin iyisi ve kötüsü olmaz. Hepsi ile mücadele edilmeli’ diyoruz. ‘Mülteciler masumdur sahip çıkın’ diyoruz. ‘Dünyanın bir tarafından insanlar açken, öteki tarafından bunca israf kabul edilemez’ diyoruz. Her konuda tarihimizin bize yüklediği sorumluluğa uygun şekilde milletimizin ve tüm insanlığın sesi olarak kabul ediyor ve davet ediyoruz. Biz söyledikçe karşımıza çok enteresan ittifaklar, tehditler, tuzaklar çıkıyor. Bir yanda terör örgütleri, diğer yanda hedeflerindeki Türkiye var. Dünyanın anlı şanlı ülkelerinin kimi açıktan, kimi gizli saklı terör örgütlerinin yanında, arkasında, sağında, solunda duruyor. Şair diyor ya ‘mektup yazdım Hasan’a, ha Hasan’a ha sana’. Biz de diyoruz ki sizin yardım ettiğiniz örgüt terör örgütü ha PKK, ha PYD, ha DHKP-C farkı yok. Bunlar aynı gövdenin dalları. Nasıl bu diğeri gibi değil dersin. Ankara’da canlı bomba eylemi yapıp masum insanları katleden teröristin resmini, sizin yere göre sığdıramadığınız o örgüt poster yapıyor. PYD’ye terör örgütü demiyorsan, Ankara’daki eylemi de terör saldırısı olarak görmüyorsun demektir. Bu sakat mantığın sonu Brüksel’deki eylemin, Paris’deki eylemin, yarın Allah göstermesin Londra’daki New-York’daki eylemlerin de terör saldırısı olarak görülmemesine kadar çıkar. Hani terörle ortak mücadele içindeydik. Biz daha kimin terör örgütü olduğunda anlaşamıyorsak, ortak mücadeleyi nasıl vereceğiz. Biz bütün samimiyetimizle yüce dinimizi istismar eden tüm örgütleri terör örgütü olarak görüyor ve bunların İslam’la ilgilerinin olmadığını söylüyoruz. Çünkü bizim dinimiz İslam barış dinidir. Daha da ileri gidiyorum. Dünyada DAİŞ ile Türkiye kadar samimi ve sonuç alıcı mücadele veren başka bir ülke yoktur" ifadelerini kullandı.
Suriye’de operasyon yürütenlerin amaçlarının DAİŞ terör örgütü olmadığını söyleyen Erdoğan, "Suriye’de katledilen yarım milyonu umursamayanların, orada 20 - 30 bin yabancı savaşçı için bu zahmete katlanmaları kesinlikle inandırıcı değil. Suriye üzerinde yapılan hesapların bedelini insanlar canları ile ödüyor. İnsanlık son yıllarda verdiği bu büyük sınavı kaybetmek üzeredir. Biz böyle bir enkazın içinde hem kendimizin hem insanlığın onurunu kurtarma çabası içindeyiz. Gittiğimiz her yerde bize takdirlerini ifade ediyorlar. İyi de bu sadece Türkiye’nin görevi değil ki. Dünya’nın kalanı nerede. Bu günler gelip geçecek, geride bu sorular kalacak. İstanbul yarım milyon göçmene ev sahipliği yaparak tarih önünde kendisini ibra etmişti. Kilis gibi 110 bin nüfuslu şehrimiz kendi nüfusundan fazla misafir ağırlayarak örnek olmuştur. Mutlaka ufak tefek sorunlar yaşandı ama şundan emin olun dünyada böyle bir yükü omuzlayıp bu derece başarıyla altından kalkabilecek başka bir ülke yoktur. Yaşanan hadiseler bizi kendi hedeflerimizden, kendi çizdiğimiz yoldan alı koymayacaktır" dedi.
"NUSAYBİN, YÜKSEKOVA VE ŞIRNAK’DAKİ OPERASYONLAR DEVAM EDİYOR"
Konuşmasında Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da süren operasyonlara da değinen Erdoğan şunları söyledi;
"Tüm bu fotoğraf içinde Türkiye tarihinin en önemli terörle mücadele operasyonlarını sürdürüyor. Terör örgütünün eylemlerine sahne olan mahallelerimizi birer birer temizliyoruz. Cize, Silopi, Sur ve İdil operasyonları başarı ile tamamlandı. Nusaybin, Yüksekova ve Şırnak’daki operasyonlar devam ediyor. Terör örgütünün Irak kampları sürekli bombalanıyor. Terör örgütü büyük zayiat verdi, vermeye de devam ediyor. Bizim de şehitlerimiz var, yaralılarımız var. Daha dün Nusaybin’de şehit olan binbaşı Ahmet Karaman kardeşimizin cenaze törenindeydik. 215 yılında devlet övünç madalyası almayı hak eden şehit yakını ve gazilerimize madalyalarını takdim etmiştim. Bu vesileyse tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum"