Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'de hiçbir zaman Kürt diye bir sorun olmadığını söyledi. Erdoğan, "Ama kasıtlı olarak bu gündemde tutuluyor. Varsa Kürt sorunu yoksa Kürt sorunu. Türkiye'yi yıllardır bununla meşgul ediyorlar. Bunun sebebine 40 bin insan öldürüldü bu ülkede. Bölücü terör örgütüyle ülkemizin Güney Doğu bölgesi ne hale getirildi görüyorsunuz. Biz havalimanı yapacağız yaptırmıyorlar. E hani sen Kürt'ü seviyordun. Hangi Kürt'ün temsilcisiydin. Yalan. Yollarını yaptık. Bölücü terör örgütüne rağmen yapacağız. İstemeseler de yapacağız." dedi.

Sabah saatlerinde Balıkesir'e gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuvay-i Milliye Meydanı'nda Başbakanlık, TOKİ, İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve özel sektöre ait maliyeti 2 milyar 663 milyon lira olan 186 adet tesisin açılışını gerçekleştirdi.

Burada kalabalığa seslenen Erdoğan, genel seçimlerde çok çalışmalarını istedi, kapı kapı dolaşıp başkanlık sistemi için 400 milletvekili gerektiğini söyledi. Türkiye'de Kürt sorunu bulunmadığını tekrarlayan Erdoğan, 7 Haziran'da yapılacak seçimlerin Türkiye için büyük bir fırsat olduğunu vurguladı.

Konuşmasının başında 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 100. yılı münasebetiyle Türkiye'ye yurt dışından çok sayıda devlet başkanı ve davetlinin geleceğini belirten Erdoğan, organizasyon hakkında bilgi verdi. Balıkesir'in Çanakkale'de en çok şehit veren şehirlerden birisi olduğunu bildirdi.

Afrika kıtasına yaptığı ziyaretlerden söz eden Erdoğan, bu kıtanın asla Kaf Dağı'nın ardındaki meçhul bir yer olmadığını ifade etti. Afrika'daki yıkılmış Osmanlı eserlerini yeniden ayağa kaldırmak için çalışma yaptıklarını dile getirdi. Orta Asya, Pakistan, Hindistan, Güney Asya'nın yabancı yerler olmadığını kaydeden Erdoğan, "Orhun Anıtları'na giden biz olduk. Oralardaki müzeleri ihya eden biz olduk. Bu işler lafla yapılmaz. Mısır'da Esma yavrularımıza sahip çıkan biz olduk. Çünkü Rabia, bir Esma kızın şahadeti değildi. O bir izdi. O izi sürmek önemliydi." dedi.

'BİZE SİYASİ KÜRTÇÜLÜK YAPMAYIN'

"Bugün İslam dünyası mezhepçilik fitnesinin, siyasi bölünmüşlüğün, sosyal çalkantıların sancısı içinde kıvranıyorsa dönüp önce kendimizi sorgulayacağız." diyen Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Alevilik Sünnilik. Neymiş bu? Var mı böyle bir şey. Olmadığı halde bunu varmış gibi göstermek, varmış gibi pompalamak, bu ülkeyi bölmekten başka bir şey değildir. Kürtçülük... Kardeşlerim bu ülkede hiçbir zaman bizim, Kürt diye bir sorunumuz olmadı. Ama kasıtlı olarak bu gündemde tutuluyor. 2005'te Diyarbakır'da yaptığım bir konuşmayla biz bu işi bitirdik ya... Benim Kürt vatandaşımın sorunu olabilir. Türk vatandaşımın ne kadar sorunu varsa onun da o kadar sorunu var. 36 ayrı etnik yapının hepsinin kendilerine göre sorunları var. Varsa Kürt sorunu yoksa Kürt sorunu. Türkiye'yi yıllardır bununla meşgul ediyorlar. Bunun sebebine 40 bin insan öldürüldü bu ülkede. Bölücü terör örgütüyle ülkemizin Güney Doğu bölgesi ne hale getirildi görüyorsunuz. Biz havalimanı yapacağız yaptırmıyorlar. E hani sen Kürt'ü seviyordun. Hangi Kürt'ün temsilcisiydin. Yalan. Yollarını yaptık. Bölücü terör örgütüne rağmen yapacağız. İstemeseler de yapacağız. Batıda ne varsa doğuda o olacak. Biz Kürdü Türkü ayırmadık. Biz ret, inkâr ve asimilasyon politikaları yıktık. Ayaklarımızın altına aldık. Ama bunlar iki de bir ortaya çıktılar. Kürt sorunu da Kürt sorunu. Bırakın bu işleri. Bu milleti aldatmayın. Bizim böyle bir sorunumuz yok. Bize siyasi Kürtçülük yapmayın. Eğer siyaset yapacaksanız çıkın yapın. Olayın aslı bu. Evlatları dağlara kaçırıp, Diyarbakır'ın göbeğinde anneleri ağlatmayın. Bu ülkede nice anneler ağladı. Buna hakkınız yok. Balıkesir'de anneler ağladı. Bursa'da anneler ağladı. Sadece Çanakkale'nin kurtuluşunda değil. Şimdi bile askere gittiğinde nice Mehmetler maalesef oralarda şehit oldular." ifadelerini kullandı."

Bunun için tek millet, tek bayrak, tek vatan ve tek devlet dediklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yolda böyle yürüyeceklerini söyledi. Kalabalığa, "Yeni Türkiye'ye ve yeni anayasaya hazır mıyız?" diye soran Erdoğan, şunları ekledi: "Bütün bunlarla beraber bir şeye daha ihtiyacımız var. Başkanlık sistemine hazır mıyız? Bütün bunlar için yapılacak olan çalışma 400 vekil. 400 milletvekiline hazır mısınız? Bunun için çok çalışmak lazım. Kapı kapı dolaşmak lazım. İlçe ilçe dolaşmak lazım. 400 vekille beraber yeni Türkiye'nin temelleri atılsın. Yeni anayasa hazırlansın. Yeni anayasa ile birlikte inşallah başkanlık sistemine geçilsin. Artık bizim çok farklı bir hızla yürümemiz lazım."

'BAŞKANLIK SİSTEMİ YÖNETİM GELENEĞİMİZİN YABANCISI DEĞİL'

Yeni anayasa ile birlikte başkanlık sistemine geçilmesi gerektiğine işaret eden Erdoğan, bundan bahsedilince birilerinin tüylerinin diken diken olduğunu söyledi. "Başkanlık sistemi bizim yönetim geleneğimizin yabancısı değil." diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sanmayın ki başkanlık sistemi tüm gücü, tüm kontrolü, tüm sistemi başkanın emrine veriyor. Amerika'da Sayın Obama hala sağlık reformunu yapamadı. Niye? Kongre sebebiyle. Başkanlık sisteminde devletin mekanizmaları mevcut parlamenter sisteminden bile daha güçlü. Bir defa Meclis çok güçlü. Aynı şekilde yasal denetim çok güçlü. Hepsinden önemlisi milletin denetimi çok güçlü. Nasıl mı? Her seçim döneminde başkan gidecek millete hesap verecek. Üstelik partim şöyle yaptıydı, bakanlarım böyle ettiydi gibi bahaneleri de olmayacak. Çünkü başkan milletin karşısına kendi programıyla, kendi taahhütleriyle çıkacak, ona göre destek isteyecek. Göreve geldiğinde de bakanlarını, bürokratlarını istediği gibi parlamento içinden değil, parlamento dışından atayacak. Sonra da dönecek millete hesabını verecek."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmanın ardından 186 adet tesisin açılışını kurdele keserek gerçekleştirdi. Ardından Balıkesir programı kapsamında sırasıyla Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Garnizon Ve Okullar Komutanlığı'nı ziyaret etti.