Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Samsun'da düzenlenen toplu açılış programında kalabalığı ‘Rabia' işaretiyle selamladı, ilde yapılan yatırımları saydı. Erdoğan, yeni Türkiye yolundaki ilerleyişin durdurulamayacağını söyledi.

Eşi Emine Erdoğan ile birlikte, Samsun Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen toplu açılış törenine katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, halkı ‘Rabia' işaretiyle selamladı. Saat 15.00’te başlaması gereken miting, 16.05’te başladı. Konuşmasına Samsun’da yapılan yatırımları sayarak başlayan Cumhurbaşkanı, 471 trilyon değerinde 42 ayrı eserin açılışını yaptıklarını belirtti. Samsun’un hizmetin kıymetini bildiğini aktaran Erdoğan, 12 yılda Samsun'a 14 katrilyon 300 trilyon liralık bir yatırım yapıldığını söyledi. Samsun’un Karadeniz’in farklı bir ili olduğunu ifade eden Erdoğan, 19 Mayıs’ın önemine vurgu yaparak, sağlık yatırımlarına büyük ağırlık verildiğini ve yeni bir şehir hastanesi daha yapılacağını dile getirdi.

Samsun’a yeni bir stat kazandırıldığını anlatan Erdoğan, "İnşallah önümüzdeki sezan Samsunspor maçlarını burada yapacak." diye konuştu. Konuşmasında Samsun’dan Kırıkkale’ye kadar ulaşacak olan hızlı tren hattına da yer veren Cumhurbaşkanı, "Ben 12 aylık (yıllık) başbakanlığım dönemimde yaptıklarımı anlatıyorum." diyerek kendi döneminde yapılan bölünmüş yolları anlattı. Bu yolları kullanan kimselerin yapılan yatırımları konuşmadığını iddia eden Erdoğan, "Yollar yapıldı, oteller yükselmeye başladı. Artık turistler de gelmeye başladı, alış-veriş arttı." diye konuştu. "Samsun yeni Türkiye'ye evet mi, yeni anayasaya ve başkanlık sistemine hazır mı?" diye soran Erdoğan, aldığı cevaplarla memnuniyetini ifade etti.

Yeni anayasa ve başkanlık süreci vurgusu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Milletimizin bu yolda oluşturduğu talebe kimse bigane kalamaz." dedi.
‘Legal görünümlü illegal yapı’nın kırmızı kitaba girdiğini söyleyen Erdoğan, HDP’ye de yüklenerek, "Tek kıblemiz Kabe’dir o da Mekke’dir. Halkımız bunlara gereken dersi verecektir." dedi.

Kendisinin Diyanet tarafından hazırlanan Kürtçe Kur’an-ı Kerim’i meydanlarda göstermesinin eleştirilmesini eleştiren Erdoğan, Diyanet İşleri Başkanı’nın kullandığı aracın tartışma konusu yapılmasına da değindi.
Kendisinin ve çocuklarının da İHL mezunu olduğunu anlatan Erdoğan, kendi çocuklarının başörtüsü ve katsayı engelinden dolayı Türkiye’de okuyamadığını, ABD’de okumak zorunda kaldığını söyledi. "28 Şubat döneminde bu millete her türlü hakareti yapanları listelerinin başına koyuyorlar." diyen Erdoğan, muhalefetin seçim beyannamelerinin de birbirinin kopyası olduğunu iddia etti.

27 Mayıs ve 12 Eylül darbelerini çok iyi bildiklerini anlatan Erdoğan, 28 Şubat’ta gerekirse ‘silah bile kullanırız’ diyenleri unutmadıklarını söyledi. Doğan Grubu'nu eleştiren Erdoğan, şöyle konuştu: "Çanakkale savaşını verdik. 92 yıllık Cumhuriyet tarihimiz boyunca ne zaman başımızı kaldırsak karşımıza engellemelerle, darbelerle karşı çıktılar. Denizin altından metroyu denizin altından yürüttük. Şimdi Avrasya tüneli yapılıyor. Üçüncü köprüyü yapıyoruz. 4 gidiş dört geliş. Ortasından da hızlı tren gidiyor. Oradan yeni yapılan havaalanına gidiyor. Yeniden büyük Türkiye bu. Kitapları artık okullarda ücretsiz alıyor musunuz?"

Muhalefetin asgari ücreti açık artırmaya çıkarttığını söyleyen Erdoğan, emeklilere verilecek ikramiyeleri de eleştirdi. Muhalefetin topyekün yeni Türkiye projesine karşı çıktığını ifade eden Erdoğan ‘Rabia’ işaretini yaparak, "Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet." diye konuştu.

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nı tebrik eden Erdoğan, açılışını yaptıkları eserlerin kurdelesini AK Partili bakan ve milletvekilleri ile kesti. Mitingden sonra basına kapalı olarak Samsun Büyükşehir Belediyesi ve bazı kamu kurumlarına ziyarette bulundu.