Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katoliklerin dini lideri Papa Francesco'nun “20. yüzyılın ilk soykırımı Ermenilere yapıldı” sözlerine “Sayın Papa’yı da 'bu tür yanlışlara herhalde bir daha düşmez' diye kınıyorum ve uyarıyorum.” diye karşılık verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ve beraberindeki heyeti Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul etti.

Erdoğan kabulde yaptığı konuşmada Papa’nın Ermenilerin yüz yıl önce Müslümanlar başta olmak üzere, yakın coğrafyadaki herkesle birlikte yaşadıkları acıları soykırım olarak nitelemesinden fevkalade üzüntü duyduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “(Papa için) Malum kısa süre önce Ankara’ya ziyareti olmuştu. Görüşmelerimizde, ben farklı bir siyasetçi görmüştüm. Din adamı demiyorum, siyasetçi görmüştüm. Fakat bu açıklamalardan sonra, gerek siyasi kimliğindeki farklılık, gerekse din adamlığındaki farklılığı ben tamamıyla ne yazık ki çok çok farklı bir zihniyetin, tarihten bu yana, milyonlarca insanın kıyımına yol açan anlayışın yeniden tezahürü olarak gördüm. Tarihi olayların kendi mecrasından çıkartılıp ülkemiz aleyhine bir kampanya amacı haline getirilmesine izin vermeyeceğimizi belirtmek istiyorum.”

“PAPA’YI KINIYORUM VE UYARIYORUM”

Erdoğan sözlerini, “Tıpkı Kafkasya’da Çerkezlerin, Kırım’da Tatarların yaşadığı trajedilere, acılara yüreğimizin yandığı gibi, Ermenilerin maruz kaldıkları sıkıntıları biliyor ve üzülüyoruz. Geçen 23 Nisan’da yaptığım açıklamayı hepsi biliyor. Biz aynı yerdeyiz. Bu açıklamayı yaparken ben orada bir paragraf daha koymuştum. Ermeniler ülkemizde ölürken, yine aynı şekilde Ermeniler tarafından, farklı ülke mensupları tarafından Osmanlı’nın evlatları şehit edildi, bunları da ben orada kayda girmiştim. Biz asla acılar üzerinden siyasi rant elde etmenin çabası içinde değiliz. Bugün Ermeni meselesini tartışmak istiyorsak, hadiseyi gerçek boyutlarıyla ortaya koymamız lazım. Bu da tarihçilerin işidir. Bırakalım tarihçiler tartışsın. Biz bütün arşivlerimizi açıyoruz. Varsa Ermenistan da arşivlerini açsın, belgelerini ortaya koysun. Biz silahlı kuvvetlerimizin arşivlerini de açmaya hazırız.” diye sürdürdü.

Erdoğan, “Ama bunlara yanaşmayacaksınız, sadece siyasi lobilerle, oralardaki maalesef Ermeni Diasporası çok çirkin ilişkilerle meydana getirmiş olduğu ilişkilerle Türkiye aleyhine netice almaya çalışacaksınız. Tarihçinin işini siyasetçiler, din adamları aldığı zaman oradan hakikat değil hezeyan çıkar. Ben tekrar ortak komisyon çağrısını yineliyor, arşivlerimizi sonuna kadar açmaya açık olduğumuzu vurgulamak istiyorum. Sayın Papa’yı da 'bu tür yanlışlara herhalde bir daha düşmez' diye kınıyorum ve uyarıyorum.” ifadelerini kullandı.
Sürecek....