Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Arap atlarından övgüyle bahsederek, Katar Emiri’nin gönderdiği 53 Arap atının kısa sürede Cumhurbaşkanlığı himayesine alınacağını söyledi. Dadaloğlu’nun Ay Dost isimli bozlağında Arap atlarını övmesini örnek veren Erdoğan, “Arap atları ırağı yakın ettiği için çok daha değerli. İngiltere’de Rusya’da ve Amerika’da önemli at ırklarının atası da Arap atıdır.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara’da gerçekleştirilen Arap Atı Tanıtım ve Hippoterapi Merkezi ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) İşletmeleri'ndeki Tesislerin Toplu Açılış Töreni’ne katıldı. Burada bir konuşma yapan Erdoğan, atın bizim kültürümüzde çok önemli bir yeri olduğunu vurguladı.

AT ÇOK ASİL BİR HAYVAN

Kaşgarlı Mahmut’un Divani Lügati Türk adlı eserinde atla ilgili tam 180 tabire yer verildiğini anlatan Erdoğan, şöyle konuştu: “Atın atalarımızın hayatında kültüründe işte bu kadar büyük bir yeri var. Pekçok sanatçımızın seslendirdiği Dadaloğlu’nun o meşhur Ay Dost bozlağında ne diyor? ‘Kalkıtı göç eyledi Avşar elleri. Ağır ağır giden eller bizimdir. Arap atlar yakın eder ırağı. Yüce dağdan aşan yollar bizimdir.’ Bakın böyle bir yaklaşım böyle bir anlayış. Ata verilen değer, önem. Tarihimizde bu var. Tabi at gerçekten çok asil bir hayvan. Arap atları ırağı yakın ettiği için çok daha değerli. Atlar uzak hayalleri yakın ettiği için kıymetlidir. Aynı zamanda at buraktır. Peygamber efendimize Miraç yolculuğunda eşlik eden mübarek hayvandır. Gerçekten de bizim medeniyetimizde at; Allah'lık bir nimeti, şefkatle merhametle yaklaşılması gereken bir varlıktır. Bedevilerin çölde Türklerin Orta Asya’nın uçsuz bucaksız bozkırlarında yaşamalarını varlıklarını sürdürmelerini sağlayan hep at olmuştur. İngiltere’de Rusya’da ve Amerika’da önemli at ırklarının atası da Arap atıdır. Hangi toplum atla tanışmış, kaynaşmış, bütünleşmişse hemen arkasından büyüme, gelişme, genişleme dönemine girmiştir. Dolayısıyla at aynı zamanda bir medeniyet kurma aracıdır. Bu topraklarda da at yetiştiriciliği daima önemli olmuştur.”

Geleneksel kültürümüzde cirit başta olmak üzere atla ilgili pek çok oyun bulunduğunu söyleyen Erdoğan, “Siyasetçi olarak da tüm ülkemizi dolaşırken gittiğimiz illerimizde bizleri hep atlarla falan karşılarlar ve gösteriler yaparlar. Zaman zaman bakmışsınız 60, 70, 80 yaşında amcalar coşkuyla atı kullanıyor ve bize eşlik ediyor.” diye ekledi.

KATAR EMİRİ 53 ARAP ATI GÖNDERDİ

Erdoğan, “Bugün belli bir seviyeyi yakalamış olanların zevk için keyif için kullandığı değil artık her kesimin ulaşabildiği bir spor olarak bizim atla ilgili illerimizde bu tür imkanları hazırlama ahdimiz kararlılığımız var.” vaadinde de bulundu.

Erdoğan, şöyle devam etti: “Tarihimizin ve medeniyetimizin bu önemli sembolüne sahip çıkmak zorundayız. Ben Cumhurbaşkanı olduktan sonra ülkemize gelen misafir devlet başkanlarını karşılama noktasında halef selef olduğumuz Abdullah Bey’in de yine cumhurbaşkanlığının son dönemlerinde başlatmış olduğu bu atlarla karşılama geleneğini genişleterek devam ettirmeye başladık. Şu anda bizler 16 devletin bayraklarıyla birlikte bunu bütünleştirmek ve bu şekilde kendi geleneğimizi adetlerimizi devlet başkanlarına bu şekilde sunalım istedik. Bu tabi hakikaten çok farklı bir havayı estirdi. Sağolsun Katar Emiri'ni de böyle karşılamıştık. Katar Emiri, onlarda atın çok önemli bir yeri var, döndükten bir süre sonra bir haber gönderdi, bir baktık bir sürpriz. Bize 53 tane Arap atı gönderdi. Şimdi karantinadalar Eskişehir’de. Bu atları bizim himayemize inşallah alacağız ve bu şekilde bir süreç başlatacağız.”