İslam dünyası liderliğini Mısır’dan devralan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada batılı ülkelerin terör eylemlerine karşı tutumunu eleştirerek, "Nükleer güvenli toplantısında konuşmacılar, Paris’teki Bürksel’deki terör eylemlerinden bahsediyorlar ama İstanbul,Ankara, Lahor’dan bahsetmiyorlar. Bu ikircikli davranış bizler üzmektedir" dedi
56 ülkeden temsilcilerin katılacağı İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) 13. İslam Zirvesi İstanbul’da başladı. İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen program öncesi çekilen aile fotoğrafının ardından, program, Beştepe Camisi İmam Hatibi Adem Kemaneci’nin okuduğu Kuran-ı Kerim tilavetiyle başladı. Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al-Suud, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Katar Emiri Temim Bin Hamad Al Sani, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ın da aralarında bulunduğu liderler, sabah saatlerinden itibaren kongre merkezine gelmeye başladı. Bazı ülkelerin temsilcilerinin zirveye geleneksel kıyafetleriyle katıldıkları görüldü.
TÜRKİYE, İSLAM DÜNYASI LİDERLİĞİNİ MISIR’DAN DEVRALDI
Yüksek katılımın gerçekleştiği zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlık etti. BM’den sonra en büyük teşkilat olma özelliğini taşıyan ve İslam ülkelerini bir araya getiren İslam İşbirliği Teşkilatı 13. İslam Zirvesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına besmeleyle başladı.
“İKİNCİ EVİNİZE HOŞ GELDİNİZ”
Erdoğan, “Sizlere en kalbi selam ve muhabbetlerimi sunuyorum. İslam dünyası ve tüm insanlık için hayırlara vesile olsun. Türkiye’ye ikinci evinize hoş geldiniz. İslam aleminin temsilcilerini bir araya getiren bu toplantı vesilesiyle sizleri İstanbul’da ağırlamaktan onur duyuyoruz” dedi.
Erdoğan, başkanı olduğu zirvede yaptığı konuşmasında, “Sizleri en kalbi duygularımla saygıyla selamlıyorum. İstanbul’umuza hoş geldiniz. 13. İslam Zirvesi vesilesiyle sizleri ülkemizde misafir etmekten memnuniyet duyuyorum. 12. İslam zirvesi Mısır’a dönem boyunca ortaya koyduğu çabalar için teşekkür ediyorum Bu temennilere bu duaya ihtiyacımız olduğu günlerden geçiyoruz. Adalet ve barış kavramlarının içini doldurmakta acele etmeliyiz. Dünyanın 4 bir yanından çığlıklar yükseliyor. Buradan çıkacak güzel haberlere kulak verdiğini ben görüyorum, buna inanıyorum. Müslümanlar olarak üstesinden gelmeniz gereken sorunların başında mezhepçilik ırkçılık geliyor. Benim dinin Sünnilik de değildir, Şiilikte değilir. Benim dinim İslamdır. Ben sadece bir Müslümanım. Diğer farklılıklar bu sıfatımın gerisindendir. Her gün mazlumlara saldıran terör örgütleri asla bu mukaddes dinin temsilcisi olamaz bizim dinimiz barış dinidir. Bizim peygamberimiz barış elçisidir. Müslüman olarak ne kadar bir birimize düşersek umudunu bizlere bağlayan masumlar o kadar çok sıkıntıya maruz kalacaktır. Bölücü değil birleştirici olmalıyız. Muhabbeti güçlendirmeliyiz. Yaşanan çatışmalardan, düşmanlıklardan zarar gören sadece Müslümanlardır. Dostları çoğaltmak düşmanları da azaltmak durumundayız. Terör ve şiddet sorunu bugün İslam dünyasının en büyük meselelerinden biridir. Şimdi Irak ve Suriye’de belirli bölgeleri kontrol altına alan DAEŞ aynı kirli gayeye hizmet ediyor. Boko Haram gibi örgütleri de aynı kapsamda görüyoruz. Ülkemizde PKK gibi DHKP-C gibi çeşitli terör örgütleri var. Avrupa başta olmak üzere çok sayıda terör örgütleri faaliyet gösteriyor." Batı ülkelerinin terör saldırıları sonrası tutumunu da eleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Nükleer güvenlik toplantısında konuşmacıların dikkatimi çektiği bazı ifadeleri oldu. Paris’teki, Brüksel’deki terör eylemlerinden bahsediyorlar ama Ankara’daki , İstanbul’daki,Lahor’daki terör saldırılarından bahsetmiyorlar. Halbuki Yüzlerce insan öldü. .Brüksel’de Paris’te 9-10 tane bir tanesinde 30 tane bir tanesinde öldü.Bir kişi de ölse tüm insanlığım ölümü gibi. Onları söylerken bunları neden söylemiyorsunuz. Bu ikircikli davranış bizleri üzmektedir" dedi.