Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan Kızılay’a yeni genel merkez binası sözü geldi. Erdoğan, Eskişehir yolu üzerindeki 30 dönümlük arazi üzerinde yapılacak Kızılay’a ait yeni genel merkez binasının yapımının en kısa sürede tamamlanacağını ifade etti. Erdoğan, Türkiye’nin Suriyeli ve Iraklı mültecilere şuana kadar 5.5 Milyar Dolar harcadığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’daki ATO Congresium’da Kızılay’ın Olağanüstü Genel Kurulu’na katıldı. Gündemle ilgili değerlendirmeyi öğleden sonra Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda gerçekleştirilecek muhtarlar toplantısında yapacağını ifade eden Erdoğan, Kızılay’ın yardımın umudu haline geldiğini ifade etti. Konuşmasını Kızılay’ın çalışmalarına ayıran Erdoğan, "Her kurum gecikebilir. Ama Kızılay gecikemez. Kızılay’ın böyle bir lüksü yoktur." diye konuştu. Erdoğan, Türkiye’de yaşanan deprem felaketlerini tek tek sıralayarak Kızılay’ın bu olaylarda her zaman vatandaşın yanında olduğunu ifade etti. Suriye ve Irak’tan Türkiye’ye gelen yüzbinlerce insanın Kızılay tarafından karşılandığını ifade eden Erdoğan, Kızılay’ın doğal afetlerde ve insani krizlerde araç ve gereçleriyle insanların yardımına koştuklarını anlattı.

"ŞİMDİDEN HAYIRLI OLSUN"

İnsanın kalbine girmenin çok olduğunu ancak Kızılay’ın bunu başardığını kaydeden Erdoğan, Kızılay ve Yeşilay yasalarının Meclis’ten geçtiğini anımsatırken, Kızılay’ın şuandaki Genel Merkez binasının kuruma yakışmadığını ifade ederek "Artık buradan çıkmak lazım. İnşallah, Milli Emlak’tan yaklaşık 30 dönüm yer tahsis edilmek suretiyle Kızılay’ımız Eskişehir yolu üzerinde güzel bir merkezde ihtiyaca yönelik bir projeyle, bir hareket merkeziyle sadece Türkiye’nin değil dünyanın da cazibe merkezi, örnek bir genel müdürlük merkezine sahip olmasını istiyoruz. Şimdiden hayırlı olsun diyorum." dedi.

"GÜNÜMÜZDE DEVLETİN GÜCÜ ASKER VE SİLAH SAYILARINA GÖRE ÖLÇÜLMEZ"

Kızılay’ın ‘gazi bir kuruluş’ olduğunu kaydeden Erdoğan, Kızılay’ın dost düşman herkesin saygısını kazanmış bir kurum olduğunu vurguladı. Türkiye’nin dünyada en çok yardım yapan üçüncü dünya olduğunu ifade eden Erdoğan, ‘veren el alan elden üstündür’ sözünü anımsatarak "Günümüzde devletlerin gücü askerler sayıları, silah sayıları ile değil işte bu tür faaliyetlerdeki kapasiteleri ile ölçülüyor. Eğer siz kendi vatandaşlarınızın başına bir felaket geldiğinde onların yardımına süratle koşabiliyorsanız büyük devlet olabilirsiniz. Eğer siz hemen yanı başınızdaki komşularınızdan dünyanın en ücra köşesinde mağdurlara kadar ihtiyacı olan herkese el uzatabiliyorsanız büyük devlet sıfatını hak ediyorsunuz demektir." diye konuştu.

"MÜLTECİLERE BUGÜNE KADAR 5.5 MİLYAR DOLAR HARCADIK"

Suriye ve Iraklı mültecilere yönelik yapılan harcamaların şuana kadar 5.5 milyar dolara olduğunu kaydeden Erdoğan, "Buraya sığınanın etnik kimliğine, mezhebine, dinine, rengine, meşrebine bakılmaz. Geri çevrilmez. Tıpkı dün Çanakkale’de bakılmadığı gibi." ifadelerini kullandı.