Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Umut Oran, AK Parti'nin genel başkanı yanı sıra tarafsız olması gereken Cumhurbaşkanı ve oğlu ile 3 koldan demokratik olmayan seçim süreci yürüttüğünü belirterek, bunun hukuka, Anayasa'ya ve yasalara aykırı olduğunu söyledi. Oran, "Tarafsızlık yemini eden ve ona bağlı olması gereken, Anayasa ve yasalara saygılı olması gereken bir cumhurbaşkanı, Türkiye Cumhuriyeti'nde ilk defa seçimlerde bariz olarak taraf vaziyette. Bir parti genel başkanı gibi. Hatta mevcut parti genel başkanını da hiçe sayarak seçim mitingleri, seçim propagandaları yapıyor." dedi.

Umut Oran, partisinin seçim çalışmalarına destek vermek için Adana'ya geldi. Çukurova Gazeteciler Cemiyeti'nde gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Oran, Türkiye'de en büyük sorunlardan birinin halâ demokrasi ve özgürlükler olduğunu söyledi. Oran, 800 yıl önce Magnacarta'da demokrasi çivisi çakıldığını hatırlatarak, "Son 12 yıldır AKP iktidarı ile demokrasinin çivisi çıkmış durumda. Bugün baktığımız zaman iktidar, Hazine'yi, milletin vergisini, devletin kaynaklarını, halkın dişinden tırnaklarından ayırdıklarını, partizanca, pervasızca, fütursuzca kullanmakta." eleştirisinde bulundu.

Seçim yasaklarının olduğunu, bu konuda Yüksek Seçim Kurulu'nun, Yüksek Yargı'nın kuralları olduğunu anımsatan Oran, şunları kaydetti: "İktidar partisinin şu andaki genel başkanının seçim kampanyaları ayrı bir şekilde yürütülüyor. Bir taraftan da örtülü-örtüsüz ödeneklerle ve halkın vergilerini kendi malı gibi düşünen Cumhurbaşkanı'nın seçim kampanyalarıyla Türkiye karşı karşıya. Gerçekten haksız bir rekabet. Bu gerçekten demokrasiye, hukuk devletine yakışmayan bir durum, ahlaki etik değerlere yakışmayan bir durum."

'TARAFSIZ OLMASI GEREKLİ'

Seçimler için Türkiye'nin her tarafına gittiğini kaydeden Oran, şöyle devam etti: "Bir taraftan AKP bizim rakibimiz, AKP'nin mitingleri ile karşı karşıya kalıyoruz. Bir taraftan AKP dediğimiz zaman devlet var. Vali var, kaymakam var, polis var, jandarma var, kamu personeli var. AKP her mitingde her gittiğimiz yerde bunu hissettiriyor. Bir başka rakip var. Bir de Cumhurbaşkanı çıktı karşımıza. Hangi ile gidersek gidelim bakıyoruz Cumhurbaşkanı'nın ayrı mitingleri oluyor. Cumhurbaşkanı'nın ayrı ziyaretleri oluyor. Ve orada da tarafsız olması gereken, tarafsızlık yemini eden ve ona bağlı olması gereken, Anayasa ve yasalara saygılı olması gereken bir cumhurbaşkanı Türkiye Cumhuriyeti'nde ilk defa seçimlerde bariz olarak taraf vaziyette. Bir parti genel başkanı gibi. Hatta mevcut parti genel başkanını da hiçe sayarak, yok sayarak ayrıca bu da ayrı bir saygısızlık. Şu anda seçim mitingleri, seçim propagandaları yapıyor. O yetmiyor, bir başka şeyle karşı karşıya kalıyoruz. Cumhurbaşkanı'nın oğlu. O da ayrı bir bürokrasi ile toplantılar yapıyor. Onlarla görüşmeler yapıyor. Hem de seçim zamanı. Tam seçimin sıcak olduğu bir dönemde. Böyle bir AKP 3 koldan demokratik olmayan bir seçim süreci yürütüyor. Hem demokratik değil; hem hukuka aykırı hem Anayasa'ya aykırı hem yasalara aykırı. Halkın artık canına tak demiş durumda. Vatandaş bunu görüyor, halk bunu görüyor. Ve bundan da son derece rahatsız. Türkiye genelinde sandığa ciddi şekilde yansıyacağını düşünüyorum."