Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dokunulmazlıkların kaldırılması ile ilgili TBMM’de ilk oylamada "hayır" ikinci oylamada ise "Evet" verenlerin iki yüzlülükle suçlayarak "Bunlar, riyakardır, kusura bakmasınlar sahtekardırlar. Kendisi dışındaki herkesi aptal yerine koyanlara bu millet hak ettiği dersi verecektir” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rize Ticaret ve Sanayi Odası’nda vergi rekortmenleri ödül törenine katıldı. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rize’de turizmin önemine değinerek gelişi güzel yapılan binalara atıfta bulundu. Erdoğan yaptığı konuşmada, “Turizm Rize için en az çay kadar büyük para kazandırma potansiyeli olan bir sektördür. Rize aslında bir turizm alanıdır. Ama Rize’nin kadir kıymetini Rizeli bilmedi ki başkası bilsin. Başbakan olduğum günden beri söylüyorum. Allah aşkına Rize’de ev mi yapıyorsunuz. Ey yapıyorsanız şu yerel mimarı ile özgün mimarı ile ev yapın. Bakıyorsun çıkıyor da çıkıyor, dikey mimarı. Böyle bir mimarı proje felan da yok ha ! Kendi aklı ne elveriyorsa onu yapıyor. Ne sıvası var ne bir şeyi var. Bakıyorsun ki televizyonlarda filan birde resmi çıkarsa o zaman bayılıyor zaten. Güya övüldüğünü zannediyor. Böyle bir şey olmaz. Bizim özgür mimarimizin kendisi burada büyük bir çekim merkezi oluşturur. Nasıl Safranbolu ve Beypazarı evlerine gidiliyorsa Rize’ye sadece bunun için gelecek olan kişiler var. Birde ev yaparken zemini uygun olmayan yerlere ev yapmanın da bir anlamı yok. Ne zemin etüdü yaparlar ne bir şey. Gelir oraya kondurur ondan sonra bir sel felaketi olduğu zaman da deflete başlar küfretmeye. Devletin burada suçu ne suç senin. Ondan sonra devleti suçlaman bir anlamı yok. Ama ne diyor ’benim var altı yedi uşak. Onlarun hepsine burada birer tane daire olması lazım. Bu olmadan olmaz.’ Hedef bu. Onlara da başka bir yerde yaparsun da. ’Yok’ illa da o binanın içerisinde olacak. Bunları aşmamız lazım” diye konuştu.
Yaylalardaki kötü görünümlü binaların kazınıp atılması gerektiği ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan “Tabii birde yaylalarımız var. Şimdi Ayder Yaylası’na çıktığınız zaman orada yapılan binalara şöyle bir bakın. Uygun demek mümkün müdür ? Hepsini kazıtıp atacaksın. Arkadaşlarıma da söylüyorum. Değişik kentsel dönüşüm projeleri yapıyoruz ya. Bunların bir tanesini Ayder’e bir tanesini de Uzungöl’e yapmamız lazım. Çünkü ülkemizi seviyoruz. O evlerde oturanları da seviyoruz aslında. Ama onlar kendilerini sevmiyorlar. Biz aynı zamanda çevreciyiz” şeklinde konuştu.
"BİR DİKİLİ AĞAÇLARI YOK"
Erdoğan’ın konuşmasında Yeşil Yol karşıtları da eleştirilerden nasibini aldı. Yeşil Yol karşıtlarının dikili bir ağacı bile bulunmadığını ifade eden Erdoğan “Bir Yeşil Yol projesi başlattık biliyorsunuz. Birileri çıktı yok Greenpeace yok bilmem ne. Bunların bir dikili ağacı yok bu ülkede. Nerede bir iş yapıyorsan karşında bunları bulursun. Nerede ne yaptın diye bir sorun bunlara. Biz bu ülkede fidan ve ağaç olmak üzere milyonları konuşmuyoruz. Milyarları bulan dikim yaptık. Türkiye’nin dört bir yanında. Bunları onlara rağmen yaptık. Yapmaya da devam edeceğiz. Bunları yapıyoruz çünkü diyoruz ki, yeşil medeniyettir, su medeniyettir, yol medeniyettir. Yolu olmayanın, suyu olmayanın, yeşili olmayanın medeniyetten bahsetmesi mümkün değildir. Yavuz Sultan Selim köprüsü bitti. 26 Ağustos’da açılışını yapacağız. Oraya da gelip eylemler yaptılar. ’Biz istemezuk’ dediler. Bizde ’isteruk’ dedik” ifadelerini kullandı.
"ÇANAKKALE BOĞAZI’NA DA KÖPRÜ YAPILACAK"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çanakkale Boğazı’na da köprü yapılacağını hatırlatarak, “Şimdi bir de Çanakkale Köprüsü’nü yapıyoruz inşallah. Köprü ile Anıt Tepe ile Çanakkale merkezi birbirine bağlayacağız. Ama bu bize başka bir şey kazandıracak. Avrupa’dan gelen tüm ağır vasıtalar bunlar İstanbul’a gelmeden Çanakkale Köprüsü ile İzmir’e ulaşacak. O köprü ile de Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayacağız. Bunlar yürek işi. Bunlar dertli olma işi. Bunlar aşık olmayı gerektiren işler. Ferhat Şirin’e ulaşmak için dağlar deldi. Biz de Ferhat’ız” dedi.
"HDP İLE ANA MUHALEFET PARTİSİ İŞ TUTTU"
Dokunulmazlık oylamalarında HDP ile hareket eden Ana Muhalefet Partisi CHP’yi de eleştiren Erdoğan, “Bunların insanı, vicdani, hani diyorlar ya biz Kürt hareketinin temsilcileriyiz diye. Hiç alakası yok. Bunlar bir üst aklın kendilerine verdiği talimatlar ile hareket ediyorlar. Eğer Kürtlerin temsilcisi ile Kürtlere yapılan yolların yapımına neden engel oluyorsun. Hava limanlarını yapanlara engel oluyorsun. Neden müteahhitleri tehdit ediyorsunuz. Mühendisleri neden kaçırıyorsunuz ? Öğretmenleri neden kaçırıyorsunuz ? Camileri yıkanlar, okullarını yakanlar bunlar değil mi ? Orada okuyan öğrenciler benim Kürt kardeşlerimin evlatları değil mi? O camilerde ibadet edenler benim Kürt kardeşlerimin kendileri değil mi? Terör destekli parlamentoda olan siyasiler ile Ana Muhalefet Partisi şu anda iş tutmuş durumdalar. Ana muhalefet partisinin başındaki bakın ne diyor. Şahsımla alakalı çok çirkin ifadeler kullanıyor. ’Diktatör’ vesaire gibi. Önce sen aynaya bak. Eğer diktatörün Cumhurbaşkanı olduğu bir ülke ise bu ülke sana bunu söyletmezler sana bunu konuşturtmazlar. Burada yaşayamazsın. Adeta ağızlarından salyalar akıyor. Bu millet yegane karar vericidir. Bir taraftan Atatürkçüyüm diyeceksin, sandıktan bir türlü çıkamayacaksın. Sadece hakaret ile netice almak isteyeceksin, alamazsın. Bu millet sana yürü demez. Çünkü ahlaken sıkıntılısın” eleştirilerinde bulundu.
"OPERASYONLAR SÜRECEK"
Erdoğan, terör operasyonlarının nihai hedefe ulaşana kadar süreceğinin de altını çizerek “Dokunulmazlıklarla ilgili ’biz destekliyoruz’ dedi. İki gün önce yapılan oylamada desteklediler mi ? İktidar partisi ile MHP beraber yüklendiler. 350-355’i yakaladılar. Bugün nasıl olduysa geri döndüler. Bunda bir hikmet var. Bugün hamdolsun 376’ya kadar çıktı. Böylece referanduma gitmeye gerek kalmadan kabul edildi. Referanduma gitseydi millet en az yüzde 70-80 ile kabul edecekti. Bölücü terör örgütünün desteklediği o zaten hiç önemli değil. Onlar şu anda devam eden operasyonlarla kendilerine yeni bir gelecek hazırlamanın gayretindeler. Bu operasyonlar Güneydoğu’da nihai netice alınana kadar devam edecektir. Şehitlerimiz var ama güvenlik güçlerimiz bu yola çıkarken zaten hepsi hedefine şehadeti koydu. Bu şehitlerimizin karşılığını da tüm kardeşleri çok kararlı bir şekilde aldılar. Almaya devam ediyorlar. Bire 10 değil, bire 20 bire 30. Tabii ki bunlar ölçülmez ayrı bir konu. Ama hesabın sorulması çok önemli. Biz tüm o bölgelerde inşallah kentsel dönüş ile kimin ime dost olduğunu kimin, kimin temsilcisi olduğunu göstereceğiz. Bölgeyi yeniden inşa ederek mücadelemizi önümüzdeki süreçte çok farklı bir şekilde devam ettireceğiz” dedi.
“HADDİNİ BİL”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kan üzerinden siyaset yapan Kılıçdaroğlu’na eleştirilerini sürdürerek şu ifadeleri kullandı:
“Ana muhalefetin başındaki zat ne diyor; ’Kan bizimle başlamış’ sen kimsin ya. Önce haddini bil. Bu ülkede demokrasinin yolu sandıktan geçer. Kanla bu iş olacaksa koltuk, dirsek teması içerisinde olduğun kişiler onlar zaten bu işi yapıyorlar. Geldikleri yer en fazla 80’di ne oldu 1 Kasım’da o 80 ne oldu yarı yarına nerdeyse indi. Şimdi daha da beter olacaklar. Bu ülke demokrasi kurumlarını oturtmuştur. Bizim ülkemizde demokrasi en uygun çıkış yolu olarak kabul edilmiştir.”
"BU MİLLET BUNLARA HAK ETTİĞİ DERSİ VERECEKTİR"
Erdoğan, dokunulmazlık oylamalarında destek vereceğini açıklayıp hayır oyu verenleri sahtekarlıkla suçlayarak konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Dokunulmazlıklar meselesi başta olmak üzere terör örgütü veya onu destekleyen yapılar ile birlikte hareket eden herkes daha önce şehirlerimizde şimdi de Dürümlü’deki katliamın kusura baksınlar, ortağıdırlar. Meclisteki Anayasa görüşmeleri kimin nerede durduğunun anlaşılması için tam bir turnusol kağıdı olmuştur. Milletin karşısına çıkıp ’evet’ oyu vereceğiz diyen, kendisine itiraz edenleri ’yeni bir taktiğimiz var’ diye susturan zatın aslında tüm amacının bölücü örgütün desteklediği milletvekillerini kurtarmak olduğunu hep birlikte görüyoruz. İlk turda ’hayır’ ikincide kısmen ’evet’ oyu verenler iki yüzlüdür. Riyakardır, kusura bakmasınlar sahtekardırlar. Kendisi dışındaki herkesi aptal yerine koyanlara bu millet hak ettiği dersi verecektir”
Erdoğan, konuşmasının akabinde düzenlen törenin ardından Rize’nin İkizdere İlçesi’ndeki RİDOS Termal Oteli’ne hareket etti.